Prisvindende shawarma-biks på Nørrebro har store problemer med hygiejnen

Fødevarestyrelsen har været på kontrolbesøg hos den prisbelønnede restaurant Kösem på Nørrebrogade, og det er der kommet en længere smøre ud af.

Sidste nyt: Nu skal der ryddes op

TV 2 Lorry er onsdag 21/7 blevet kontaktet af Gönül Erdinc, der er vicedirektør i selskabet, Financial Holding. Hun fortæller, at selskabet netop nu er ved at gennemføre købet af Restaurant Kösem.

- Vi har jo købt restauranten som helhed og overtaget medarbejderne. Jeg kan under ingen omstændigheder forsvare den dårlige smiley, og det eneste, jeg kan sige er, at vi er i fuld gang med at tage hånd om det hele, for vi er forargede over, at tingene ikke har været i orden. Vi er nu i fuld gang med at vurdere omfanget af rengøring, om der skal renoveres, og om der skal ny bemanding til. Vi er ikke bange for, at det kommer til at koste os penge, for sundheden er det vigtigeste, siger hun.

"Restaurant Kösem har høje gastronomiske ambitioner og vandt i foråret 2015 og 2016 titlen "Mesterskab i Shawarma” (på Nørrebro, red.). Herfra har vi galoperet derudaf og blev i 2018 kåret til Børsen Gazelle."

Sådan skriver shawarma-biksen Kösem om sig selv på sin hjemmeside, men efter et kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen viser det sig, at det kniber lidt med hygiejnen og fødevarehåndteringen hos den tidligere shawarma-mester.

quote I køleskabet ses der hvide/sorte ansamlinger af formodet skimmel i ventilationen og på hylder.

Fødevarestyrelsen, kontrolrapport

I den seneste kontrolrapport, som er dateret til den 12. juli 2021, blev det konstateret, at virksomheden opbevarede to hele kasser med rå kyllingefilet og en kasse nakkefilet af lam på et bord i kælderen uden for køl.

I alt blev det vurderet, at der var tale om ti kilo råt optøet kød med en temperatur på op mod 14,8 grader.

Personalet i restauranten oplyste ifølge kontrolrapporten, at kasserne havde stået der i to timer i en temperatur, der blev målt til 26 grader.

Ifølge Fødevarestyrelsens vurdering kunne kødet, hvis det var endt i en pita eller durum medføre sundhedsfare for de gæster, der måtte have spist det. Den korrekte optøning af fødevarer er på køl i eksempelvis et kølerum eller køleskab, men det var ikke tilfældet hos Kösem.

Store hygiejniske udfordringer

Og det var ikke det eneste skærpende forhold, der mødte Fødevarestyrelsens kontrol, som brugte en times tid på også at gennemgå hygiejnen og rengøringen.

Her blev det indskærpet, at der skal være tilstrækkelig mulighed for hygiejnisk vask og tørring af hænder.

Det var der ikke ved salgsområdet, hvor blandt andet kebaben, salaten og pengene håndteres. Her noterede Fødevarestyrelsen, at der manglede sæbe og derfor ikke kunne føres en hygiejnisk håndvask.

quote Ved opvaskemaskine i opvaskeområdet ses der på gulvet under spande med kebabspyd gammelt snavs.

Fødevarestyrelsen, kontrolrapport

Helt galt var det i køkkenet, hvor Fødevarestyrelsen fandt sorte ansamlinger af gammel snavs på gulvet og på arbejdsbordene. I køleskabet var der hvid/sorte ansamlinger af formodet skimmel i ventilationen og på hylder. Derudover var der indtørrede rester af grøntsager på grønt-snitteren.

De hygiejniske forhold medførte en bøde på 15.000 kroner.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra Kösem, men spisestedet er ikke vendt tilbage efter flere henvendelser.

Vi ville ellers gerne have spurgt, hvordan man forholder sig til de mange kritikpunkter i kontrolrapporten, og hvordan de stemmer overens med restaurantens " høje gastronomiske ambitioner".

I kontrolrapporten kan det læses i virksomhedens anmærkninger, at den fremover - som det også står i deres egenkontrolprocedurer - vil optø madvarer i køleskabet, ligesom at man vil få gjort rent.

Om det er tilstrækkeligt vil Fødevarestyrelsen undersøge over de næste to opfølgende kontrolbesøg, som Kösem selv skal betale for.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik