Prisvindende kebab-biks politianmeldt: Hygiejnen halter gevaldigt

Fødevarestyrelsen har for fjerde gang på lidt over tre måneder været på besøg hos populær restaurant på Nørrebrogade. Men det har ikke hjulpet på hygiejnen.

Gammelt snavs, gulligt fedtstof og indtørret mel af ældre dato.

Det er bare nogle af de forhold, der går igen i den seneste kontrolrapport af den prisvindende Nørrebro-restaurant Kösem, der blev foretaget 29. oktober.

Det er langt fra første gang, at restauranten, som i 2018 blev kåret til Børsen Gazelle, og som tilmed har vundet mesterskabet i shawarma i 2015 og 2016, har problemer med hygiejnen.

quote Skuffekøler under pizzabord fremstår på kanter indvendig og udvendig med belægninger af indtørret mel af en ældre dato

Fødevarestyrelsen, kontrolrapport

Faktisk er der tæt på samme problemer med hygiejnen, som der var ved seneste kontrolrapport fra 18. oktober.

Flere steder i restauranten er der belægninger af snavs og fedt af ældre dato, står der i rapporten:

'Gulv under pizzaovn fremstår med massivt lag af sort snavs og fedtstof. Skuffekøler under pizzabord fremstår på kanter indvendig og udvendig med belægninger af indtørret mel af en ældre dato. Hjørne ved opvaskemaskine fremstår med tykt lag gammel snavs. Lampe over opvaskeområde fremstår med belægning af gulligt fedtstof.'

Slaraffenland for skadedyr

Virksomhedens kommentar til fødevarekontrollanten var ikke videre opmuntrende:

'Vi gør rigtig meget rent, men det er svært at få det helt væk,' lød forklaringen.

Efter gennemsynet 18. oktober fik Kösem præsenteret en bøde på 22.500 kroner. Denne gang slipper de dog ikke med en bøde.

Fødevarestyrelsen har nemlig valgt at politianmelde Kösem, fordi restauranten har fået anmærkninger for overtrædelser af fødevarelovgivningen på minimum tre ud af de seneste fire kontrolbesøg.

quote Vi er nødt til at få hjælp fra håndværkere, men det er svært at få fat i nogen, der kan komme så hurtigt

Ersim Ortatepe, restaurantchef, Kösem

Og det er ikke kun snavs, der er problemer med i restauranten.

For Fødevarestyrelsen kunne også konstatere, at døren, der fører fra gården til produktionsområdet og lageret i kælderen, stod åben. Dermed var der fri adgang for skadedyr, og det er skidt, hvis man arbejder med fødevarer.

Ifølge Kösem var der dog en god forklaring på den åbne dør. Der havde nemlig været indbrud, og tyvene havde forvoldt så stor skade på døren, at den ikke kunne lukkes.

Ersim Ortatepe er restaurantchef hos Kösem, og han forklarer til TV 2 Lorry, at det ikke er en nem løsning at få bugt med hygiejne-problemerne.

- Det er ikke bare et lille projekt. Vi er nødt til at få hjælp fra håndværkere, men det er svært at få fat i nogen, der kan komme så hurtigt. Vi er nødt til at afvente tilbud fra håndværkerne, inden vi kan sætte dem i gang, lyder forklaringen.

Ifølge restaurantchefen skyldes problemerne også, at det er svært at finde ansatte til at gøre rent i restauranten.

- Der mangler arbejdskraft i Danmark. Jeg kan ikke få ordentlige medarbejdere, der kan gøre rent og vaske op.

Ersim Ortatepe får ikke lang tid at få rettet op på hygiejne-problemerne. For politianmeldelse medfører opfølgende kontrol.

I værste fald kan restauranten få frataget deres autorisation eller registrering.