Postnummer plaget af butikstyverier – nu har det slået rekord

For tredje år i træk indtager samme postnummer den kedelige førsteplads som det område i landet, hvor der begås flest butikstyverier. Se, hvilke varegrupper der bliver stjålet mest af, nede i artiklen.

Det er velkendt, at det ikke er alle, der er villige til at betale for varerne på butikkernes hylder og i stedet stjæler dem.

Særligt ét område skiller sig dog ud som værende værst ramt af butikstyverier.

Det drejer sig om postnummeret 2300 København S, hvor der sidste år blev begået 699 butikstyverier.

Det viser en årsberetning fra Crimestat, som er detailhandlens database over tyverier, indbrud og røverier, der er begået mod landets butikker.

Ifølge Henrik Lundgaard Sedenmark, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv og sidder i styregruppen for Crimestat, skyldes de mange butikstyverier i postnummeret 2300, at det blandt andet er her, storcentrene Field’s og Amager Centret ligger.

- Det er et stort område med mange butikker, og derfor er antallet af butikstyverier også større. Vores statistik dækker over butikstyverier, hvor tyvene typisk er blevet taget eller på anden måde opdaget.

- I København S har vi shoppingcentret Field’s, som har centervagter, og vi kan se, at der bliver taget flere tyve de steder, hvor der er folk ansat til at løfte opgaven med at opdage og pågribe butikstyve, siger Henrik Lundgaard Sedenmark til TV 2 Lorry.

Shoppingcentret Field's i København S.
Shoppingcentret Field's i København S.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

2300 København S var ligeledes det postnummer med flest registreringer i både 2019 og 2018, hvor der henholdsvis blev registreret 571 og 526 butikstyverier.

Postnummeret strækker sig over dele af Københavns Kommune, heriblandt Amager, og dele af Tårnby Kommune. Det dækker over et relativt stort område med hele 567 veje.

København V, der blandt andet omfatter bydelen Vesterbro, var det område, der i 2020 havde næstflest registrerede tyverier, med 524 tyverier – hvilket var præcis det samme antal som årt forinden.

Reelle antal tyverier er formentlig højere

Selvom knap 700 butikstyverier i et enkelt postnummer kan lyde af meget, så er tallet dog ikke retvisende og formentlig meget højere.

Sidste år blev der således politianmeldt lige knap 17.000 butikstyverier i Danmark, men kun 40 procent af disse blev anmeldt via Crimestat, hvorfor det reelle antal butikstyverier formodes at være væsentligt højere i 2300 København S, fortæller Henrik Lundgaard Sedenmark.

- Jeg kan næsten med sikkerhed sige, at antallet af reelle butikstyverier er meget højere. Det gælder i øvrigt for hele landet. Der er en del tyverier, der slet ikke bliver opdaget eller anmeldt. For eksempel fordi man ikke gider bruge tid på at ringe til politiet, fordi man oplever, at politiet alligevel ikke gider gøre noget ved det, siger han.

Ifølge Crimestats opgørelse stod København samlet set for cirka 25 procent af alle de registrerede butikstyverier i hele landet i 2020.

Top 10 over de mest hyppigt stjålne varegrupper i 2020

Dansk Erhverv vil have politiet mere på banen

Dansk Erhverv, der er brancheorganisation for 18.000 medlemsvirksomheder og flere end 100 brancheforeninger, mener, at der skal sættes meget mere resolut ind, hvis der skal dæmmes op for antallet af butikstyverier. 

Chefkonsulent Henrik Lundgaard Sedenmark peger i den forbindelse på tre centrale ting.

- For det første så skal der ske en hurtig anmeldelse, en hurtig efterforskning og en hurtig straf til forbryderen. Det kræver, at politiet er gode til at arbejde, men også at de får nogle gode anmeldelser. Det er vi blandt andet gået i gang med at hjælpe Københavns Politi med, så de får nogle gode anmeldelser. Altså en slags hjælp til selvhjælp, siger han.

Crimestat har cirka 7.700 butikker som en del af sit system og indgår i et samarbejde med politiet om forebyggelse af kriminalitet mod detailhandlen.

- Den anden ting er, at det skal kunne mærkes, når man begår en forbrydelse, mener Henrik Lundgaard Sedenmark.

- Der skal derfor være en hård straf. Det kan ikke nytte noget, at man stjæler en vare, hvor varens værdi overstiger straffen, siger han.

Den tredje ting, som - ifølge Henrik Lundgaard Sedenmark - er meget væsentlig, er, at politikredsene skal arbejde bedre sammen.

- I dag ser vi, at hvis man begår et butikstyveri i den ene politikreds, så kommer det ikke nødvendigvis med i en straffesag i en anden politikreds, og på den måde ender det nærmest med at være straffefrit, siger han.

Fakta om butikstyverier i 2020