Portræt: Her er manden, der nu skal styre København

Lars Weiss er måske lidt ukendt i den brede offentlighed, men på Rådhuset i København er han både respekteret og vellidt.

Københavns nye fungerende overborgmester hedder nu Lars Weiss, og han har i dag første arbejdsdag på posten, som han - ifølge sig selv - aldrig har bedt om. 

Og hvis du sidder og føler, du ikke rigtig har har hørt om ham før, så er du formentlig ikke den eneste. Ved sidste kommunalvalg i 2017 fik Lars Weiss 1.029 personlige stemmer mod Frank Jensens 30.637.

Og den store forskel på antal stemmer illustrerer meget godt, hvor fjern idéen om pludselig at skulle være overborgmester har været hos Lars Weiss.

Søn af tidligere minister

Men selvom det måske ikke har ligget helt i kortene at blive overborgmester for den 49-årige Lars Weiss, så er han som søn af tidligere indenrigsminister Birthe Weiss alligevel godt rustet til at sidde på posten som øverste chef i Københavns Kommune. 

Det mener flere af hans byrådskollegaer, der bruger ord som respekteret, lyttende og vellidt til at beskrive ham. 

- Jeg blev valgt ind sammen med Lars i 2009, så jeg kender ham rigtig godt.  Han er ordentligheden selv, velforberedt, og han har styr på indgåede aftaler, lyder skudsmålet fra Jakob Næsager, der sidder i borgerrepræsentationen for Det Konservative Folkeparti. 

Ekstremt underspillet

Og selvom Lars Weiss har virket lidt fåmælt og stille i sine første medieoptrædender efter Frank Jensens afgang, så skal man ikke undervurdere ham. 

- Lars er ekstremt underspillet. Han har altid været klar til at tage over, hvis der har været behov for det, og så har han været inde over alle budgetter og aftaler, så kommunen kommer på ingen måde til at miste momentum med ham ved roret, siger Jakob Næsager (K). 

Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti har også kendt Lars Weiss i mange år, og han kan genkende nogle styrker hos den nyslåede overborgmester, der også var tydelige hos den tidligere overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen. 

- Han er en seriøs og ordentlig politiker, der er i stand til at lytte, når andre taler. Jeg kan se nogle af de samme forcer, som Jens Kramer Mikkelsen havde. Han er i stand til at skabe tillid til alle, han taler med, og han har uden tvivl evnerne til at klare rollen som overborgmester godt, lyder det fra Finn Rudaizky (O). 

Forsøgte at blive valgt til Folketinget

Lars Weiss bor på Amager med sin kone og deres søn, og han er angiveligt inkarneret fan af FC København. Han stillede uden held op til Folketinget i både 2002 og 2007, men det har på ingen måde ændret på hans forhold til Socialdemokratiet, hvor han er partiets mand. 

- Lars er af den gamle skole og han har spillet en stor rolle for Socialdemokratiet i København i mange år. Han er super loyal, og selvom han måske ikke er så udadvendt, så har han haft en nøglerolle i de politiske resultater, der er skabt, siger partifællen Jonas Bjørn Jensen. 

Hvorvidt Lars Weiss får lov til at fortsætte på posten som overborgmester frem til kommunalvalget næste år, bliver afgjort på det møde i borgerrepræsentationen den 29. oktober. Hvis han altså også selv ønsker at fortsætte i rollen.

Hvem er Lars Weiss?

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Ole Bjørstorp

Vraget borgmester truede med at forlade S - nu skifter han mening

Stormflod (1)

Ny rapport om kæmpe ø-projekt får lunken modtagelse: "Det er simpelthen dødens pølse"

Enhedslistens erhvervsordfører Victoria Velasquez

Enhedslisten vil give gavekort til millioner af danskere

vote-hilleroed.jpg

Magten kan skifte ved kommunalvalget i Hillerød - nu vil V og S vise deres forskelligheder

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere