Populært barselsafsnit droppet: Ændring på Hvidovre Hospital vækker kritik

Fra april 2021 er det ikke længere muligt for førstegangsfødende at blive på Hvidovre Hospital i op til to dage efter fødslen, men den beslutning får flere til at frygte for kvalitetsforringelser.

Hidtil har det været muligt for førstegangsfødende at blive i op til to dage efter fødslen på  Hvidovre Hospitals barselsafsnit, men fra april 2021 bliver det ændret, så man maksimalt kan blive i otte timer, hvis fødslen har været ukompliceret.

I en pressemeddelelse oplyser Hvidovre og Amager Hospital, at det er erfaringer i forbindelse med corona-epidemien, der ligger til baggrund for beslutningen. 

- Kvinderne der fødte i foråret under første bølge af covid-19, lærte os noget vigtigt. Mange af dem havde den erfaring, at med god støtte og opbakning var de hjemlige omgivelser faktisk meget trygge og gav familierne en rolig start på familielivet, siger konstitueret ledende oversygeplejerske, Kristina Petersen.

Samme kvalitet til færre penge

Men den forklaring møder kritik fra flere, der i stedet kalder det en spareøvelse på de førstegangsfødendes bekostning. 

Og ledende overlæge på Amager og Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken-Jensen, erkender også, at man håber på at spare penge i forbindelse med ændringen, men siger samtidig, at det ikke bør føre til ringere kvalitet.

- Vi håber at spare penge i forbindelse med ændringen, men vi mener ikke, det vil ramme kvaliteten. To nætter gør ikke den store forskel for alle, og det er i høj grad et spørgsmål om forventningsafstemning med den enkelte, siger Charlotte Wilken-Jensen til TV 2 Lorry.

Hun understreger, at der vil være en individuel vurdering hos den enkelte, og hvis det bliver vurderet, at der fysisk eller psykisk er behov for at blive længere end otte timer, vil det stadig ske. 

Giver ekstra pres som førstegangsfødende

I stedet for tilbuddet om at blive i flere dage, vil der blive tilbudt videosamtaler om eksempelvis amning, ligesom en jordemoder vil komme ud til den enkelte på besøg, hvis det vurderes, der er behov. 

Men det tilbud vækker bekymring hos 29-årige Julie Christensen, der er gravid og er sat til at føde midt i april på Hvidovre Hospital. Hun har svært ved at se, hvordan det nye tilbud skal gøre hende mere tryg som førstegangsfødende. 

Julie Christensen har svært ved at se, hvordan kommunikationen med personalet skal blive bedre af at foregå på video end ved en fysisk samtale.
Julie Christensen har svært ved at se, hvordan kommunikationen med personalet skal blive bedre af at foregå på video end ved en fysisk samtale.
Foto: Privat

- På grund af corona-epidemien er fødselsforberedelsen allerede reduceret til et kursus online, så da jeg fik besked i min e-boks om den her ændring, følte jeg, at der blev lagt et ekstra hårdt pres på mig og min kæreste, så samlet set føler jeg mig på ingen måde mere tryg i forbindelse med fødslen, siger Julie Christensen til TV 2 Lorry. 

'En tryg og god start'

I forbindelse med Socialdemokratiets sundhedsudspil i 2018, var det også målet om en tryg og god start, der fik dem til at annoncere, at de ville kæmpe for retten til at kunne blive flere dage på hospitalet efter en fødsel. 

- Nybagte mødre skal have ret til at blive på sygehuset eller et barselshotel i to dage. Så alle nybagte mødre og deres nyfødte børn kan få en tryg og god start, lød det, hvilket sidste år blandt andet blev fulgt op af en video på Youtube, hvor Mette Frederiksen gentog ambitionen.

Og den udmelding står næstformand i Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Leila Lindén (A), stadig fuldt ved. Hun siger, at udmeldingen fra Hvidovre og Amager Hospital ikke er blevet godkendt politisk, og derfor er det slet ikke sikkert, de varslede ændringer bliver ført ud i livet. 

Ikke godkendt politisk

- Jeg fik kun at vide, der var en ændring på vej fra Hvidovre og Amager Hospital, men jeg blev først bekendt med indholdet af den, da de udsendte en pressemeddelelse. Og min første tanke er, at det er den stik modsatte retning end vores ambitioner på området, så derfor skal vi først diskutere den på et møde i Sundhedsudvalget i januar, siger Leila Lindén til TV 2 Lorry. 

Her forventer hun, der vil være deltagelse af en leder fra hospitalerne, der kan fortælle mere om baggrunden for de varslede ændringer. 

- Vi skal selvfølgelig lytte til fagpersonalet, men hvis det eksempelvis er et spørgsmål om økonomi, så må vi diskutere det ud fra den præmis, og så må vi se, om der er økonomisk balance mellem vores politiske ambitioner og mulighederne for at føre dem ud i livet, siger Leila Lindén. 

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, men det har ikke været muligt.

Regionrådsformanden har dog skrevet følgende på Facebook, hvor hun oplyser, at hun har bedt sin administration forberede en sag til januar, hvor politikerne skal drøfte de ambulante fødsler.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik