Populær badestrand genåbnet efter udledning af otte millioner liter kloakvand

Det røde badeflag er nu blevet fjernet ved Svanemøllen Strand, hvor en større spildevandsudledning havde forurenet badevandet. Ifølge Københavns Kommune er det igen sikkert at bade ved stranden.

Nu er der atter godt nyt for byens badeglade borgere.

Svanemøllen Strand i København er torsdag eftermiddag blevet genåbnet for badning, efter der i weekenden blev udledt otte millioner liter urenset spildevand i Svanemøllen Havn i forbindelse med et brud på en spildevandsledning.

Det oplyser Københavns Kommune til TV 2 Lorry.

Urenset spildevand indeholder blandt andet lort og tis fra kloakkerne, og derfor blev al badning ved Svanemøllen Strand i mandags frarådet af kommunen.

Københavns Kommune har siden da fået badevandet analyseret af et eksternt firma, og resultaterne af badevandsprøverne viser nu, at det igen er sundhedsmæssigt forsvarligt at bade ved stranden.

- Vi har her til eftermiddag åbnet Svanemøllen Strand for badning igen. Vandprøver viser, at der ikke er spor af Novafos’ forurening, siger Jørgen Lund Madsen, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, i en mail sendt til TV 2 Lorry.

Han oplyser yderligere, at kommunen også har genåbnet for aktiviteter i vandet ved Svanemøllen Havn.

- Vi har tidligere fået lavet beregninger af, hvordan Novafos’ forurening har spredt sig og flere gange været på tilsyn i havnen, det har set lovende ud, og her til eftermiddag har vi så modtaget vandprøver fra havnen, der bekræfter, at vandet igen er helt i orden. Derfor tager vi nu skilte ned derude, siger Jørgen Lund Madsen.

27 millioner liter spildevand udledt i Øresund

Som TV 2 Lorry fortalte i mandags skete bruddet på spildevandledningen fredag i sidste uge forbindelse med byggeriet af den kommende Nordhavnstunnel.

En menneskelig fejl gjorde herefter, at der blev pumpet urenset spildevand direkte ud i Svanemøllen Havn fra fredag til mandag, hvor det blev opdaget.

Det betød, at al badning og sejlaktiviteter ved havnen mandag blev frarådet.

Svanemøllen Strand er populært udflugtsmål i sommerhalvåret.
Svanemøllen Strand er populært udflugtsmål i sommerhalvåret.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Bruddet førte til, at man fra mandag aften klokken 22 til tirsdag morgen klokken 07.30 var nødsaget til at pumpe store mængder kloakvand ud i Øresund halvanden kilometer ud for Skovshoved Strand.

Ifølge vand- og spildevandsselskabet Novafos' beregninger har bruddet ført til udslip af mindst 27 millioner liter kloakvand ud i Øresund.

Det svarer til 27 gange den mængde vand, som Frederiksberg Svømmehals svømmebassin indeholder.

Tirsdag eftermiddag oplyste Novafos, at bruddet på spildevandsledningen var repareret delvist og i så høj grad, at man igen kunne benytte ledningen som normalt.

Et udslip fortsatte i dagevis, før det blev opdaget. Imens flokkedes badegæster ved stranden.


Langtfra første gang

Det er langt fra første gang, at der bliver udledt store mængder urenset spildevand i Øresund.

Sidste år skabte det stor furore, da det blev offentligt kendt, at forsyningsselskabet Hofor havde planer om at udlede op mod 290 millioner liter spildevand i Øresund.

Senere blev udledningen dog aflyst efter massiv politisk modstand.

Sagen tog sin start, da TV 2 Lorry kunne afsløre, at kommunerne København og Gentofte havde givet tilladelse til at lede 290 millioner liter urenset spildevand direkte ud i havet over fem dage i maj 2020 som led i et byggearbejde i Nordhavn.

Efter sagen fik national og international opmærksomhed, valgte parterne bag - kommunerne, forsyningsselskaberne Hofor og Novafos og bygherren AP Pension - at udskyde udledningen til efteråret, hvor badesæsonen ville være overstået og miljøkonsekvenserne af udledningen mindre.

Siden viste en aktindsigt, som TV 2 Lorry fik, at de 290 millioner liter spildevand blot var en dråbe i havet i forhold til den store udledning af spildevand, som hovedstadskommunerne leder ud i Øresund hvert år. Over en fireårig periode mellem 2014 og 2018 havde Københavns Kommune alene udledt 35 milliarder liter urenset spildevand. Og Gentofte Kommune var tallet ti milliarder liter.

Flere eksperter pegede på, at udledning af store mængder spildevand ville være skadeligt for havmiljøet, især om sommeren, hvor næringsstofferne fra lortevandet kan skabe algevækst.

Afsløringerne fik danske såvel som svenske politikere samt miljøorganisationer og fagpersoner til at kræve handling, så udledningerne blev mindsket.