Politisk kommentator om Frank Jensens afløser: “Det bliver giganternes kamp i et åbent drama”

Politisk kommentator giver sine bud på socialdemokratiske kandidater til overborgmesterposten. Han nævner blandt andet en tidligere statsminister og tror også, at de andre partier vil bringe store navne i spil.

Mandag eftermiddag meddelte Frank Jensen (S), at han trækker sig som overborgmester i København efter historier om upassende og krænkende adfærd mod flere kvinder har set dagens lys.

Indtil videre hedder afløseren Lars Weiss (S), da han er 1. næstformand i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.

Men det er langt fra sikkert, at han kommer til at sidde på posten i fremtiden.

Derfor spekuleres der allerede nu i, hvem det kan være, der skal stå på stemmesedlen til kommunalvalget i november næste år.

Politisk kommentator hos Politiken, Kristian Madsen, giver til TV 2 Lorry sine bud på Frank Jensens mulige arvtagere - og det er ikke ukendte navne.

quote Jeg hører, man taler om i de socialdemokratiske kredse, er den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Det er en joker, der fuldstændig vil rydde bordet

Kristian Madsen, politisk kommentator for Politiken

- Der har jo ikke været nogen 'plan B' - kun en 'plan A' i form af Frank Jensen. Men det jeg hører, man taler om i de socialdemokratiske kredse, er den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Det er en joker, der fuldstændig vil rydde bordet, fortæller Kristian Madsen og kommer med flere bud.

- Måske Mette Frederiksen (S) træder ind og siger, at det skal være en af hendes ministre. Der er undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som er valgt her i København.

Kommentator: Ét bud mere realistisk

Begge kandidater er i forvejen beskæftiget. Helle Thorning-Schmidt sidder for tiden i et ankenævn for Facebook, hvor hun censurerer indhold for det sociale medie. Pernille Rosenkrantz-Theil er som nævnt minister i den nuværende regering. Kristian Madsen kommer derfor også med et tredje bud.

- Det varmeste navn lige nu er regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), som måske også er det mere realistiske bud. Men kommer Helle Thorning-Schmidt på banen, eller siger Mette Frederiksen noget andet, så bliver det nok sådan, siger den politiske kommentator.

Giganternes kamp

Selvom Socialdemokratiet har siddet tungt på overborgmesterposten siden 1903, tror Kristian Madsen, at Frank Jensens afgang har givet anledning til, at de andre partier også vil bringe nogle prominente navne i spil til jobbet.

- Alt er oppe i luften. De borgerlige snakker om Tommy Ahlers (V), som var en stor stemmesluger ved sidste folketingsvalg i København. Der er sågar blevet snakket om, at Lars Løkke Rasmussen kunne være interesseret. Det her bliver giganternes kamp i et drama, som er helt åbent, lyder det fra ham.

Alligevel tvivler han på, at årsagen til Frank Jensens fratrædelse vil gå udover Socialdemokratiet til næste års kommunalvalg.

- Jeg tror ikke, vælgerne vil straffe Socialdemokratiet, når nu Frank Jensen er ude, og der er kommer én ind, der ikke er fedtet ind i sagen, afslutter Kristian Madsen.

Udover at trække sig som overborgmester trak Frank Jensen sig også som næstformand i Socialdemokratiet. Der er ikke fundet nogen afløser til denne post endnu.