Politisk flertal: Ungdomsboliger skal være til at betale for studerende

Et politisk flertal i København har besluttet, at 7.500 kommende ungdomsboliger skal være almene boliger. På den måde sikrer man sig, at de rent faktisk bliver til at betale for de studerende.

Man hører ind i mellem om såkaldte studieboliger, der koster mere i månedlig husleje end hvad en almindelig SU rækker til.

Sådan burde det ikke være rent logisk, og derfor vil et politisk flertal i København have gjort op med tendensen, så byens kommende studieboliger også i praksis viser sig at være til at betale for de mange studerende i byen.

quote Vores ungdomsboligpolitik skal sikre studerende trygt tag over hovedet til en pris, der kan betales på en SU.

Astrid Aller, Medl., Borgerrepræsentationen, SF

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF, Konservative og Dansk Folkeparti har bakket op om, at 7.500 af byens kommende 12.000 ungdomsboliger bliver mærket som almene boliger. På den måde sikrer man sig, at huslejen ikke overstiger en SU.

- Jeg er meget glad for, at et stort flertal i Københavns Borgerrepræsentation nu sikrer, at studerende ikke skal være pengemaskine for bolighajerne. Vores ungdomsboligpolitik skal sikre studerende trygt tag over hovedet til en pris, der kan betales på en SU, siger Astrid Aller, der er medlem af Borgerrepræsentationen for SF i en pressemeddelelse.

Selv er hun også studerende, og hun bruger de nye ungdomsboliger på Nørrebro i højhusbyggeriet Nordbro som et eksempel på, hvad studerende ikke har råd til. Boligerne blev ifølge SF inden opførelsen vurderet til at koste 4.500 kroner af bygherren, men efterfølgende har de vist sig at koste mindst 7.000 kroner - for en etværelses 'studielejlighed'.

quote Kapitalfonde og pensionskasser kan gøre studerende til et spekulationsobjekt, og alt for mange må forgælde sig for overhovedet at få tag over hovedet.

Astrid Aller, Medl., Borgerrepræsentationen, SF

- Problemet med de private ungdomsboliger er, at vi lige nu ikke kan regulere hverken huslejen eller særlig meget andet. Det betyder, at kapitalfonde og pensionskasser kan gøre studerende til et spekulationsobjekt, og alt for mange må forgælde sig for overhovedet at få tag over hovedet, siger Astrid Aller.

12.000 ungdomsboliger på vej

I december 2019 vedtog Københavns Borgerrepræsentation, at der skal bygges 12.000 nye ungdomsboliger i kommunen inden år 2031. 

I en mail til SF-politikeren har Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune oplyst, at alle private studie- og ungdomsboliger i teorien kan være beboet af ikke-studerende, da forvaltningen ikke kan regulere bruger- og ejerforholdene.

På den baggrund har det politiske flertal i København ønsket, at man ved at øremærke 7.500 af byens kommende 12.000 ungdomsboliger til almene boliger sikrer sig, at priserne bliver betalelige. 

Kun Venstre stemte imod forslaget.

- Vi støtter selvfølgelig ønsket om flere ungdomsboliger i København, men for os er det ikke noget mål i sig selv, at de skal være almennyttige. Det er vores holdning, at vi skal i gang med byggeriet af flere ungdomsboliger og ikke stirre os blinde på en målsætning om andelen af almennyttige, siger Venstres medlem af Borgerrepræsentationen Jens-Kristian Lütken til TV 2 Lorry.

- Det er at stikke folk blår i øjnene at tro, at almennyttige boliger er billige og lette at komme i betragtning til. Det afgørende er imidlertid, at der bliver bygget mere og i størrelser, som passer til unge, tilføjer han.

Forslaget fra partierne forventes endeligt vedtaget torsdag aften, hvor der er møde i Borgerrepræsentationen. Emnet er en del af den størrere samlede aftale for hele Københavns Kommuneplan 2019.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik