Politikere vil have obligatorisk morgensang i københavnske folkeskoler

Et politisk forslag om obligatorisk morgensang i folkeskolerne i København møder modstand hos en skoleleder på Østerbro.

Arkivbillede fra morgensamling med sang på Utterslev Skole i København. Foto: Kasper Palsnov / Ritzau Scanpix

Hvis det står til Venstre, vil der inden længe være obligatorisk morgensang i de københavnske folkeskoler.

- Coronakrisen har gjort det populært at synge sammen, og den bølge vil vi gerne ride videre på, lyder det fra Jens-Kristian Lütken (V), der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune.

Det er der hovedsagligt to årsager til. 

- Mange børn og unge føler sig stressede. Det vil give noget ro i skoledagen, hvis man starter ud med fællessang. Det foregår i et helt andet tempo end sociale medier og så videre. Derudover vil vi gerne give vores børn og unge noget af den fælles sangskat med i bagagen, lyder det fra den københavnske politiker. 

Den konkrete udmøntning er ikke på plads. Ifølge forslaget skal morgensang skal være obligatorisk, men om der skal synges hver dag, én gang om ugen eller noget helt tredje er ikke besluttet.

Morgensang skal dog være noget, som de københavnske folkeskoleelever møder på regelmæssig basis. 

- Hvis vi vedtager det her, så sender det et politisk signal om, at det er noget, vi vil prioritere. Hvordan det så skal fungere i praksis, skal de selv være med til at bestemme ude på skolerne, siger Jens-Kristian Lütken.

Læs også Margrethe i morgenkåbe: Personale sang for dronningen

Skolerne kan dog ikke vælge at lade være med at synge morgensang, hvis forslaget bliver vedtaget. 

- Det er klart, at hvis det er en politisk beslutning, så er det noget, man skal gøre, fastslår Jens-Kristian Lütken.

Skoleleder imod obligatorisk morgensang

På Skolen på Strandboulevarden på Østerbro er der morgensang for hele skolen én gang om ugen. 

- Det kan være helt fantastisk, men det kan også være det stik modsatte. Når alting spiller, så løfter det hele skolen. Men når der opstår uro, så breder det sig som en steppebrand, lyder det fra Lars Aaberg, der er skoleleder og derudover sidder i hovedbestyrelsen i Skolelederforeningen.  

Det er Lars Aaberg selv, der har indført den ugentlige morgensang på Skolen på Strandboulevarden. Alligevel går han ikke ind for, at politikerne gør det obligatorisk. 

- Man skal passe på med at detailstyre. Vi er over 70 vidt forskellige skoler i København. Det skal være ledelse, personale og bestyrelse, der skal bestemme, hvad der skal være den enkelte skoles særpræg. En beslutning om at indføre morgensang skal komme nedefra og ikke oppefra, lyder det fra Lars Aaberg.

Læs også 165 korsangere og musikere vil fejre dronningen digitalt

Derudover ser han også nogle praktiske udfordringer i det politiske forslag. 

- Det er ikke alle skoler i København, der har faciliteter til, at alle eleverne kan være samlet. Det er heller ikke alle, der har lærere eller pædagoger, der er komfortable med at stå for det.  

I det hele taget er Lars Aaberg ikke vild med idéen om endnu et krav til elevernes hverdag i folkeskolen. 

- Hvis det her er en opgave, vi skal løse ude på folkeskolerne, så kommer det jo oveni alt det andet. Man kan ikke blive ved med at hælde vand i badekarret, engang imellem er man nødt til at tømme det, lyder det fra skolelederen.   

Det politiske forslag vil blive behandlet på det første møde i Borgerrepræsentationen efter sommerferien. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik