SF og R vil straffe natklubber hårdere, når de diskriminerer - ikke løsningen, mener barerne

To forslag til at forhindre diskrimination i nattelivet skal behandles i Folketinget den 19. april.

Både Radikale Venstre og SF er klar til at ændre restaurationsloven, så restauratører eksempelvis kan få frataget deres alkoholbevilling, hvis de gentagende gange diskriminerer i nattelivet.

Det står klart i to forslag, som de to partier har stillet, der skal behandles den 19. april i Folketinget.

Og det er temmelig normalt, at unge med indvandrerbaggrund diskrimineres i nattelivet.

Henholdsvis 11 procent af alle indvandrere og 25 procent efterkommere har inden for det seneste år oplevet af blive nægtet adgang til steder, hvor andre måtte komme ind som eksempelvis nattelivet ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriets Integrationsbarometer.

Desuden foreslår SF, at kompensationsniveauet ved diskrimination i nattelivet hæves betragteligt.

- Der sker diskrimination i nattelivet, men vi mangler mulighed for, at det giver konsekvenser, når der foregår diskrimination. Det er det, bøderne og fratagelsen af alkoholbevillingen kan være med til at afhjælpe, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, der er retsordfører for SF til TV 2 Lorry.

Tal fra Ligebehandlingsnævnet viser, at der på fire år bare har været 34 anmeldte sager.

I 22 af de 34 sager har Ligebehandlingsnævnet afgjort, at der har været tale om diskrimination på baggrund af etnicitet, hudfarve eller race, når gæster er blevet nægtet adgang til eksempelvis en natklub.

I de sager kan klagerne se frem til godtgørelser. I en af sagerne fik en mand med tyrkisk oprindelse en godtgørelse på 5.000 kroner.

I tråd med anbefalinger

Det er helt i tråd med de netop offentliggjorte anbefalinger fra Institut for Menneskerettigheder.

Instituttet mener, det vil have en præventiv effekt, hvis restauratørerne ved at diskriminere risikerer at få frataget alkoholbevillingen.

Det får SF-politikeren til at have store forhåbninger til forslaget, der tidligere har været fremsat, men blev nedstemt med et snævert flertal.

- Jeg vejrer morgenluft og har store forventninger - specielt til Socialdemokratiet, siger Karina Lorentzen Dehnhardt til TV 2 Lorry.

S: Skal være en del af handleplan mod racisme

Dem kommer retsordføreren dog nok til at pakke til side igen. I hvert fald for nu.

- Vi kommer til at afvise forslaget, fordi vi er i gang med arbejdet med en handleplan mod racisme, hvor diskrimination i nattelivet vil være en del af det arbejde, siger Bjørn Brandenborg, der er retsordfører for Socialdemokratiet til TV 2 Lorry.

Han henviser til, at regeringen sammen med aftalepartierne bag Finansloven for 2022 har afsat en pulje til at afdække omfanget af racismens omfang og karakter i Danmark. 

Og det er det arbejde, der foregår nu, mens der herefter vil være politiske drøftelser i anden halvdel af 2022.

Ikke godt nok

Men det er langt fra godt nok at vente til efteråret, når problemet er der nu.

Det mener Anne Sophie Callesen, der står bag Radikale Venstres forslag.

- Det er for langt et perspektiv, og det rammer ved siden af. Jeg tror ikke, der er natklubber, som bevidst ønsker at diskriminere, men at de vurderer, der simpelthen er en bedre business i at filtrere nogle fra, siger Anne Sophie Callesen til TV 2 Lorry.

- Derfor er der behov for, man kan fratage alkoholbevillingen i en periode, hvis en klub diskriminerer og i så fald lægge vægt på Ligebehandlingsnævnets afgørelse. De bliver nødt til at blive ramt på pengepungen, så vi kan få ryddet op i de brodne kar, uddyber hun.

Fakta: Det gør Ligebehandlingsnævnet

• Ligebehandlingsnævnet blev oprettet i 2009 og har til formål at behandle alle sager om diskrimination af eksempelvis alder, køn, handicap og etnicitet.


• Med en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet kan klageren få medhold eller ikke-medhold i klagen.


• Nævnet kan også afvise en klage. En klage bliver afvist, hvis nævnet vurderer, at der er behov for mundtlige forklaringer fra parter og/eller vidner. Mundtlige forklaringer kan ikke ske ved nævnet.


• Hvis nævnet konstaterer, at der er sket forskelsbehandling i strid med ligebehandlingslovene, kan det tilkende en godtgørelse.


• Nævnet kan ikke udstede bøder eller ændre en afgørelse fra en anden administrativ myndighed eller domstolene.


Kilde: Ankestyrelsen

Også den konservative retsordfører, Britt Bager, er klar til at se på, hvad man kan gøre for at forhindre diskriminationen i nattelivet.

- Selvfølgelig må der ikke foregå diskrimination i nattelivet, og derfor er vi åbne over for at se på lovgivningen og hvad, man kan gøre, siger Britt Bager.

Begge forslag til at bekæmpe diskrimination i nattelivet bliver behandlet i Folketinget den 19. april.

Brancheforening: Ikke en god idé

Men det er brancheorganisationen bag barerne og natklubberne ikke enig i.

- Overordnet er det godt, at der kommer fokus på problemstillingen med diskrimination i nattelivet. Men vi synes, det er uheldigt, at inddragelse af alkoholbevilling bliver et skridt i debatten. Det er ikke løsningen. Tværtimod bliver det kontraproduktivt, siger Jeppe Møller-Herskind, der er vicedirektør i Danmarks Caféer og Restauranter til TV 2 Lorry.

Han uddyber, at natklubberne allerede gør meget for at forhindre diskrimination i nattelivet. Derfor mener Danmarks Caféer og Restauranter, at man med forslaget kommer til at pege fingre ad barerne, og det løser ingenting.

- Med risikoen for at en nævnsafgørelse i ligebehandlingsnævnet bliver udslagsgivende, placerer man restauratørernes levegrundlag uden for den retssikkerhed, der bør være for alle virksomheder. Derfor bør domstolsafgørelser også fremadrettet - præcis som de er i dag - være brugbare faktorer, når der tildeles bevilling, siger Jeppe Møller-Herskind til TV 2 Lorry og uddyber:

- Udfordringer med diskrimination findes overalt i vores samfund, og jeg tror ikke, at man vil overveje at lukke andre erhverv ned på samme måde, hvis der sker overtrædelser? Vil man se en detailhandelsforretning blive lukket, hvis en ekstern vagt har taget forkerte beslutninger?, siger Jeppe Møller-Herskind.

I videoen her kan du møde Besim Abdulji, som vi gik undercover med i det københavnske natteliv for at undersøge, om og hvordan der bliver diskrimineret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik