Politiet rydder Christiania to gange om ugen: "Nu er det op til beboerne selv"

Ifølge Københavns Politi, advokat og forening har søndagens store krisemøde på Christiania potentiale til at kunne udvikle sig til en løsning for det kriminelle miljø på Pusher Street.

Nu er der måske en åbning for en ny dialog om, hvordan kriminaliteten og hashhandlen på Pusher Street på Christiania kan stoppes. 

Det sker efter det historisk store krisemøde i går, søndag, hvor op mod 300 christianitter mødte op.

- Jeg var meget, meget positivt overrasket over, at 300 mennesker på et fællesmøde kom med en fælles tilkendegivelse, der hedder - vi har et problem, og nu skal det løses. Vi kan ikke leve med, man risikerer at blive skudt, når man er på Christiania, siger Knud Foldschack, der er Christianias advokat og næstformand i Fonden Fristaden, der ejer området og administrerer Christiania til TV 2 Lorry. 

quote Det her kunne godt være kimen til noget, der på sigt kunne bygges videre på.

Tommy Laursen, politiinspektør og leder af Christianiaindsatsen, Københavns Politi

Samme positive takter ser Københavns Politi.

- Forandringen ligger i, at cirka 1/3 af de voksne beboere på Christiania nu - enten anonymt eller med navn stiller sig op og tager så tydelig afstand til det her (red. drabet). Det har vi ikke set tidligere. Vi har set andre tiltag fra Christiania - både kortvarige og langvarige - men det her kunne godt være kimen til noget, der på sigt kunne bygges videre på, siger Tommy Laursen, politiinspektør og leder af Christianiaindsatsen hos Københavns Politi til TV 2 Lorry. 

Den 22-årige unge christianit, som blev skudt på klos hold den 3. juli 2021 har fået plads på den ikoniske graffitivæg langs fristaden.
Den 22-årige unge christianit, som blev skudt på klos hold den 3. juli 2021 har fået plads på den ikoniske graffitivæg langs fristaden.

Krisemødet er udløst af drabet på en 22-årig ung mand den 3. juli 2021, der blev skudt på klos hold på Pusher Street. Den unge mand var født og opvokset på Christiania, og politiet har en teori om, at den 22-årige blev forvekslet med en anden, og derfor er blevet skudt ved en fejl.

Hvorfor rydder I ikke bare Pusher Street? 

- Det kræver, at der er et alternativ til det, der er. Vi rydder faktisk Pusher Street flere gange om ugen og tømmer det for boder, men hvis der ikke er et alternativ at rykke ind fra Christianias side, så bliver det, som det er, siger Tommy Laursen. 

Og det kan man simpelthen ikke gøre noget ved?

-  Det kan vi ikke gøre. Det er ikke i vores hænder. Det ligger hos Christiania i forhold til, hvad de vil bruge området til.  

Gårsdagens krisemøde endte ikke i en løsning, christianitterne er gået i tænkeboks - og Pusher Street består for nu.

Foreningen Christianias Naboer - der blandt andet tæller flere beboerforeninger - har fulgt med i udviklingen i mange år, og de har heller ikke set så stor opbakning før. 

- Vi har ikke set en så stor opbakning til protest før, siger Julius Lund, formand for foreningen. 

quote Et 50-årigt problem, løser du ikke fra den ene dag til den anden. Men du løser det, hvis du lukker op for, hvordan vi kan finde den fælles nøgle, til at få lukket det her problem ned.

Knud Foldschack, Christianias advokat og næstformand i Fonden Fristaden

Christianias Naboer synes godt om initiativet til stormødet, men de er ærgerlige over, der ikke kom en løsning. Selv kan de ikke gøre noget for at hjælpe til løsning. 

- Vi kan ikke gøre noget som helst. Vi kan udtrykke vores sympati for deres initiativ, og vi er enige i, at der er behov for det, men det er kun politikerne, der kan gøre noget, sådan som vi ser på det, siger Julius Lund.

Skuddrabet har ikke kun fået christianitterne til at sige nok er nok - det har også igen sat gang i debatten om salget af hash skal legaliseres, som blandt andet overborgmesterkandidat i København Sophie Hæstorp Andersen (S) bragte på banen i sidste uge. 

Svaret på det spørgsmål er stadig nej, hvis det står til flertallet på Christiansborg. 

Knud Foldschack er Christianias advokat og næstformand i Fonden Fristaden, der ejer området og administrerer Christiania. Han mener, det er tid til lydhørhed og dialog.
Knud Foldschack er Christianias advokat og næstformand i Fonden Fristaden, der ejer området og administrerer Christiania. Han mener, det er tid til lydhørhed og dialog.
Foto: Amanda Sofie Bjerregaard / TV 2 Lorry

Men ifølge Christianias advokat Knud Foldschack er konflikten nået til et punkt, hvor politikerne bliver nødt til at forholde sig til problemet med mere lydhørhed og dialog.

- Nu må vi alle sammen holde op med at fastholde vores bastioner, og i stedet for gå ind og lytte til det signal, der kom i går på fællesmødet: Vi vil have en løsning, siger Knud Foldschack og fortsætter: 

-  Christianias kan ikke levere løsingen, beboerne kan ikke levere løsningen, politiet kan ikke levere løsningen, fondsbestyrelsen kan ikke levere løsningen, politikerne kan heller ikke levere løsningen alene. Vi bliver nødt til nu at sætte os ned og lytte og give os tid. Et 50-årigt problem, løser du ikke fra den ene dag til den anden. Men du løser det, hvis du lukker op for, hvordan vi kan finde den fælles nøgle til at få lukket det her problem ned.  

quote Vi har ikke set en så stor opbakning til protest før.

Julius Lund, formand, Christianias Naboer

Københavns Politi holder møde med christianitterne en af de kommende dage.

- I forhold til de aftaler, som der er lavet her på fællesmødet, så vi er helt ajour med, hvad de har i sinde at gøre fremadrettet og hvordan vi kan understøtte den proces bedst muligt, siger Tommy Laursen. 

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik