Patrick vil bekæmpe ensomhed: Planlægger gåtur fra København til Skagen

En gåtur på 800 kilometer fra København til Skagen. Det er, hvad Patrick Cakirli planlægger for at sætte fokus på ensomhed.

En gåtur fra København til Skagen kan være udfordrende nok i sig selv - men for arrangøreren Patrick Cakirli er der et vigtigt benspænd undervejs: Han må kun bevæge sig, når han er i selskab med andre.

Gåturen er planlagt for at sætte fokus på ensomhed, og derfor efterlyser den 29-årige københavner nu selskab fra alle dem, der kunne have lyst til at gå et stykke af turen med ham.

- Jeg håber i hvert fald at kunne få nogle med på min tur, for ellers må jeg jo ikke gå. Og jo flere jo bedre. På min første gåtur fra Sjælland til Jylland havde jeg følgeskab af 75 mennesker, og sidste år var det oppe på flere hundrede fra København til Aalborg, siger Patrick Cakirli til TV 2 Lorry.

Han fortæller, at han allerede er blevet kontaktet af nogle skoleklasser, som gerne vil deltage på gåturen for at bruge det som udgangspunkt til et tema om ensomhed.

- Det, synes jeg, er fantastisk, og jeg havde aldrig forestillet mig, at gåturene kunne bruges til den slags. Men det er jeg selvfølgelig bare glad for, siger Patrick Cakirli. 

Turen i år starter hos Ældresagen den 30. marts klokken 9.00 på Snorresgade 19 i København S og fortsætter mod Roskilde, mens den forventes at slutte den 26. april i Skagen. Ved åbningen deltager også landets socialdemokratiske social- og indenrigsminister, Astrid Krag.

Læs meget mere om ruten her.

Tog bladet fra munden

Idéen til at gå en lang tur for at sætte fokus på ensomhed er ikke noget, Patrick Cakirli har fundet på ud af det blå - og den 800 kilometer lange tur er ikke den første af sin slags.

I 2016 var den dengang 26-årige Patrick Cakirli midt i den sværeste periode i sit liv, hvor han følte sig meget ensom.

I 2018 gik Patrick fra Rødovre til Århus i følgeskab med et par hundrede mennesker undervejs.
I 2018 gik Patrick fra Rødovre til Århus i følgeskab med et par hundrede mennesker undervejs.
Foto: TV 2 Kosmopol

Det skrev han om på det sociale medie Jodel, hvor 17 fremmede efterfølgende kom ham til undsætning og mødtes med ham på Rådhuspladsen i København, hvor han havde placeret sig.

Patrick følte sig ensom og skrev i 2016 på Jodel, at man kunne møde ham på en bænk på Rådhuspladsen. Så dukkede 17 fremmede op, der blev hans nye venner. Siden har han gået forrest for at bekæmpe ensomhed.

- Jeg kendte selv Patricks situation, og jeg vidste, hvor svært det kan være, når man virkelig gerne vil snakke med nogen, men man ikke ved, hvem man skal række ud efter. Så da han valgte at række ud i det blå og bare håbede på, at der kom nogen, rørte det mig rigtig meget, sagde Emilie-Marie Fridh, der dengang var én af de fremmødte ved Patrick Cakirli på Rådhuspladsen.

Efter det vellykkede møde med andre mennesker, der havde lyst til at snakke om den ensomhed, de oplevede, oprettede Patrick Cakirli og de nye venner en Facebookgruppe med navnet Smilet. Hurtigt meldte mange sig ind, og Patrick Cakirli kunne se, at han ikke var alene med sin ensomhed.

- Der er jo mange tusinde, der står i samme situation, som jeg har gjort, og jeg bliver stadig næsten dagligt kontaktet af mennesker rundt omkring fra hele landet, der føler sig ensomme. Så derfor er det så vigtigt for mig at være med til at bryde tabuet omkring ensomhed og fortsat arbejde med emnet, siger han. 

Ikke første gang

Efter sit første møde med andre i samme situation planlagde Patrick Cakirli en gåtur til Kina gennem 18 lande for at sætte fokus på ensomhed. Den tur måtte dog udskydes og brydes op i mindre bidder, men i stedet gik han fra Rødovre til Århus.

En gåtur, der startede med borgmestertale og efterfølgende bød på 300 kilometer i benene fordelt over 15 dage samt over 350 følgesvenner undervejs.

Patrick Cakirli blev landskendt, fordi han marcherede tværs over Danmark. Ikke for motionens skyld, men for at gøre opmærksom på, at ensomhed er et problem vi ikke må overse.

Nu er han igen klar med en fællesmarch i kampen mod ensomhed med en gåtur fra København til Skagen. I alt 800 kilometer, da ruten snor sig gennem hele landet. En tur på én million skridt.

Budskabet er dog det samme som tidligere, og for igen for alvor at få sat fokus på ensomhed må Patrick Cakirli kun bevæge sig på gåturen, når andre går med ham. Hvis ingen går med ham, skal han stå stille og må ikke gå videre.

- Jeg kan stadig opleve, at jeg kan føle mig ensom, så derfor er det her stadig meget vigtigt for mig personligt, siger han og tilføjer:

Patrick og en håndfuld af hans følgere på en tidligere gåtur.
Patrick og en håndfuld af hans følgere på en tidligere gåtur.
Foto: Privatfoto

- Men det, der også driver mig og gør, at jeg har lyst til at kæmpe så meget for det her, er, at jeg bliver kontaktet af så mange ensomme mennesker i Danmark. Jeg er måske den dansker, der har været i kontakt med flest ensomme i landet, så når ensomhed stadig er så udbredt, er det vigtigt at fortsætte med at sætte fokus på det. 

Hvis man ønsker at komme med på gåturen, der er den fjerde i rækken af "March mod Ensomhed", kan man tilmelde sig på linket her. Man behøver ikke tage hele turen, men kan nøjes med et mindre stykke undervejs.

March mod Ensomhed 2020 udføres i samarbejde med Folkebevægelsen mod Ensomhed og med støtte fra Middelfart Sparekasse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik