Partier i København vil have oprettet enhed til at håndtere sager om sexisme

Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Sisse Marie Welling (SF) har foreslået, at der bliver oprettet en enhed til at håndtere sager om sexisme på kommunens arbejddspladser.

"Det skal være muligt for medarbejdere på tværs af Københavns Kommune at tage anonym kontakt til  enheden, hvis de oplever sexistisk kultur eller adfærd på arbejdspladsen eller seksuel chikane."

Sådan lyder beskrivelsen af et nyt medlemsforslag, som politikerne i Københavns Kommune her til aften skal tage stilling til.

Forslaget kommer fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) på baggrund af de seneste mange dages fokus på sexisme i mediebranchen og på arbejdspladser generelt.

- Helt konkret så er det jo sådan, at der har været meget debat om sexisme over de seneste par dage - og det er stort set noget, som alle har oplevet på egen krop. Mig selv inklusiv. Så med muligheden for at få det drøftet nærmere i aften, var det oplagt at få sat fokus på, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

Bred opbakning

Medlemsforslaget møder opbakning fra både Radikale Venstre, Socialdemokraterne, Enhedslisten, Venstre og Alternativet, som alle ønsker at være medstillere på forslaget forud for aftenens møde i Borgerrepræsentationen.

- Jeg tror helt bestemt, det bliver en enig borgerrepræsentation, der i aften vil vedtage forslaget. Så kan vi få sat gang i arbejdet med at få udarbejdet nogle modeller for, hvordan sådan en enhed skal se ud - og ja, det må også gerne koste nogle penge, for det er et vigtigt område, siger gruppeformand Lars Weiss (S)

Har oplevet det på egen krop

Særligt sexisme på mediearbejdspladser har de seneste dage fyldt meget i nyhedsbilledet, men også borgmesteren selv, der står bag forslaget om den nye enhed, har oplevet krænkelser på egen krop i mange forskellige brancher.

- Jeg oplevede det allerede i min ungdomstid som piccoline i et advokatfirma, jeg oplevede det på gymnasiet med lærere, der ikke måtte komme med til gymnasiefester, fordi de havde været sammen med nogle af eleverne, og jeg har oplevet det på studiet, hvor tutorerne havde konkurrencer om at være sammen med flest af de nye studerende, siger Sisse Marie Welling til TV 2 Lorry.

- Men værst har det været i politik - ungdomspolitik og lokalpolitik - hvor det har været særligt slemt i KL-sammenhæng. Det har været ret ubehageligt med klap i røven og nærgående partifæller fra andre byråd rundt omkring i landet, fortæller sundheds- og omsorgsborgmesteren. 

Skulle droppe den nedringede kjole

Ifølge Sisse Marie Welling er hun som ung politiker mange gange blevet rådet til at droppe den nedringede kjole og i stedet dække sig til, så mænd i en vis alder i stedet lyttede til, hvad hun sagde, fremfor at kigge på hendes kavalergang. Samtidig med, at hun skulle huske at holde mindst én meters afstand til selvsamme mænd.

- Det her er ikke længere et emne, der er den enkelte kvindes ansvar. Nu er det et kulturelt problem, som vi skal have gjort op med. Og som landets største arbejdsplads med knap 45.000 ansatte, skal vi gå forrest i Københavns Kommune, siger hun til TV 2 Lorry. 

Tanken med den nye enhed er, at medarbejdere anonymt kan tage kontakt, hvis de oplever en sexistisk kultur eller adfærd på arbejdspladsen - men borgmesteren ønsker også at igangsætte en undersøgelse med alle medarbejdere i Københavns kommune,  der skal afdække hvor udbredt sexistisk kultur og adfærd er på Københavns Kommunes arbejdspladser.

- Vi skal gøre dett her for både at få forbedret arbejdsmiljøet, som vi kan så efterfølgende kan få taget hånd om, men det også for at få fundet frem til de brodne kar, der måske skulle være nogle steder, siger gruppeformand Lars Weiss (A).

Undersøgelsen, som politikerne ønsker igangsat, vil også inddrage alle timelønnede, ansatte på midlertidige kontrakter og studentermedhjælpere for at få tegnet et fuldstændigt billede af situationen.

quote Den kultur skal vi til livs

Sisse Marie Welling , Sundheds- og omsorgsbiorgmester

- Tidligere har det jo været sådan, at mange ikke har sagt fra, fordi de bare troede, at man bare skulle finde sig i at blive udsat for sexisme. Men den kultur skal vi til livs. Mange går ikke til deres chef, fordi det kan være svært, og derfor ønsker vi med undersøgelsen og den nye enhed at få gjort noget ved det her, siger Sisse Marie Welling.

Fokus på sexisme

Her til aften skal politikerne i forvejen drøfte kommunens politik vedrørende vold, trusler, mobning samt chikane og krænkende adfærd, da denne er blevet revideret.

Kommunenes retningslinjer blev senest revideret den 26. maj 2016, og en ny revideret politik har været nødvendig som følge af ændringer i bekendtgørelsen om arbejdsrelateret vold, i Arbejdstilsynets vejledninger.

Derudover har der de senere år været ændrede forhold på arbejdspladserne, hvor der som noget nyt opleves digital chikane.

Men med ændringsforslaget fra Sisse Marie Welling bliver der også sat øget internt fokus på den aktuelle debat om sexisme. 

- Jeg håber, at vi med den nystartede debat kan få skabt en kulturforandring, og at det ikke bare bliver ved den smule mediebevågenhed, der har været de seneste par dage. Det her fokus må ikke bare forsvinde igen og drukne i hverdagens trummerum, siger borgmesteren.

Modellerne for en ny enhed, der skal udarbejdes af Økonomiforvaltningen - hvis et flertal altså stemmer for forslaget her til aften - skal forlægges til politisk behandling inden udgangen af oktober 2020.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik