Parti kræver lokal afstemning om Lynetteholm: Effektløst, siger forsker

En afstemning vil ikke have juridisk effekt, men kan sende et politisk signal, siger valgforsker.

Københavnere skal i stemmeboksen og afgøre fremtiden for Lynetteholm.

I hvert fald hvis det står til Enhedslisten.

Partiet har lanceret et krav om lokal folkeafstemning for eller imod projektet, forklarer partiets folketingskandidat Leila Stockmarr til TV 2 Lorry.

- Der er så meget folkelig modstand imod projektet, så jeg synes, at københavnere skal spørges, om de synes, vi skal fortsætte med projektet, siger hun til TV 2 Lorry.

Men det vil slet ikke give mening, vurderer valgforsker Robert Clemmensen. 

Beslutningen om at bygge den kunstige ø Lynetteholm ud mod Øresund i Københavns Havn er taget på Christiansborg, og den kan derfor ikke omgøres ved en lokal folkeafstemning, påpeger han.

- Den (en lokal afstemning, red.) har nul juridisk effekt, det kan bruges til at sende et politisk signal, men den har ingen effekt på, om Lynetteholm kommer eller ej, siger Robert Clemmensen til TV 2 Lorry.

Afstemning skal styrke modstand

Men i Enhedslisten vil man bruge en lokal folkeafstemning til at styrke modstanden mod Lynetteholmen:

- Rådhuset har indflydelse på, hvordan forholdene omkring Lynetteholm kommer til at være. Og såfremt vi kan få en bindende lokal afstemning i København, så vil rådhuset være bundet af den beslutning til som minimum at sætte projektet i bero, siger Leila Stockmarr.

En lokal folkeafstemning skal dermed bruges som et pres på beslutningen på Christiansborg.

- Så vil vi tage det med videre til Christiansborg og kræve, at man lytter til københavnerne, siger Leila Stockmarr.

Enhedslisten har fra begyndelsen været imod projektet, blandt andet på grund af den CO2-udledning som byggeriet vil medføre.

Gravearbejdet til udbygningen af Lynetteholm er allerede i gang, og det forventes, at det kommer til at tage 30 til 40 år at fylde så meget jord i havnen, at det kan udgøre den kunstige ø, der skal have plads til 35.000 indbyggere og 35.000 arbejdspladser.

Uro i Venstre om Lynetteholm

Anlæggelsen af Lynetteholm blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. 

De tre hovedargumenter bag projektet er, at øen skal sikre København mod stormflod, skabe flere boliger og give København et sted at komme af med overskudsjord fra andre byggeprojekter.

Fredag opstod der uro i Venstre, efter at Venstres boligordfører Heidi Bank fortalte, at man i Venstre mener, at Lynetteholm-projektet bør sættes på pause.

Kort efter rettede transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) hende, og understregede over for TV 2 Lorry, at Venstre fortsat bakker op om projektet.

Konservative: Afstemning er en dårlig idé

Hos De Konservative er der også fortsat opbakning til projektet, fortæller folketingskandidat Nikolaj Bøgh til TV 2 Lorry.

Han kalder Enhedslistens forslag om en lokal folkeafstemning for en ”dårlig idé”:

- Det er jo en beslutning, der er truffet ud fra et helhedssyn, dels at der er brug for boliger og dels for at klimasikre København. Det helhedssyn skal man ikke tage ud af kontekst, siger han.

Bør Københavnerne ikke have noget at sige i beslutningen om Lynetteholmen?

- Københavnerne har noget at sige, når de sammensætter Borgerrepræsentation og Folketinget ved valg. Generelt er folkeafstemninger jo sådan, at man ser isoleret på en bestemt ting. Men sådan et spørgsmål her, som går ind i så mange andre beslutninger, kan man ikke stille. Der må man have tillid til de politikere, man har valgt, fastslår Nikolaj Bøgh (K).



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik