På trods af succes: Støtte til udenlandske hjemløse sparet væk

Københavns Kommune har ikke fundet penge til at fortsætte transitprogrammet, der har hjulpet udenlandske hjemløse siden 2015. Dette møder kritik fra flere sociale organisationer.

150-200 udenlandske hjemløse om året. 

Så mange har ifølge den sociale organisation, projekt UDENFOR, rejst hjem fra København til deres hjemland, hvor størstedelen sidenhen er blevet. 

Men antallet af hjemrejsende udsatte kan falde i fremtiden, fordi Københavns Kommunes støtte til udenlandske hjemløse nu bliver sparet væk. 

- Når pengene forsvinder, kommer vi til at se flere hjemløse, som sover i det offentlige rum. Og der kommer til at være flere af de dårligst stillede, som er dem med et misbrug eller en psykisk sygdom, som ender på gaden i København, siger Bo Heide-Jochimsen, som er daglig leder i projekt UDENFOR. 

Støtte over fire år 

Siden 2015 har Københavns Kommune støttet et såkaldt transitprogram med næsten 11 millioner kroner over en fireårig periode.

Formålet med indsatsen har været at støtte hjemløse EU-borgere til få et bedre liv og vende tilbage til deres hjemland

Modtagerne af pengene har været Socialforvaltningens hjemløseenhed og syv frivillige organisationer, som tilsammen har fået 2,7 millioner kroner til arbejdet med udenlandske hjemløse årligt. 

Selv har projekt UDENFOR modtaget 320.000 kroner om året, som er blevet brugt på, at en medarbejder har fundet folk med brug for hjælp og praktiske ting som anskaffelsen af et pas og en flybillet. 

- Regningen bliver kæmpestor. Vi kommer til at have 200 mennesker om året, som ikke kommer hjem, men kommer til at sove i parkerne, på nødcafeerne, på hospitalet eller på politistationen. Så jeg tror, det er, fordi man ikke har vidst, hvor stor en effekt det har haft, siger Bo Heide-Jochimsen.

Fakta om transitprogrammet

  • Transitprogrammet blev oprettet i 2015 for at sikre en indsats for særligt udsatte hjemløse – primært migranter fra en række EU-lande.
     
  • Formålet med indsatsen er at hjælpe de særligt udsatte migranter med at afklare deres muligheder for at skabe et godt liv i Danmark og ellers støtte dem i tilbagevenden til hjemlandet. 
     
  • De frivillige organisationer har tilbudt målgruppen en bred vifte af indsatser – blandt andet råd og vejledning, sundhedsfaglig hjælp, overnatning og bespisning.
     
  • I programmets første otte måneder har godt 90 udlændinge taget imod støtte fra programmet til at vende tilbage til hjemlandet. 

Kilde: Københavns Kommune

Kernedrift over enkeltindsats 

Det er aftalepartierne bag budgetaftalen for 2020 i Københavns Kommune, der ikke har kunnet finde pengene til at fortsætte indsatsen med de udenlandske hjemløse.

Her er udgifter til kernedriften på socialområdet vægtet højere end enkelte indsatser, forklarer socialborgmesteren i Københavns Kommune, som er ærgerlig over situationen.

- Måske har partierne ikke været opmærksomme på det. Det må blive et gæt fra min side. Hvis man kigger på budgetaftalen, så er det ret meget et driftsbudget i år, siger Mia Nyegaard, Radikale Venstre, til TV 2 Lorry.

I stedet for en økonomisk støtte vil Mia Nyegaard nu kæmpe for de udenlandske hjemløse på andre måder. 

- Jeg vil kigge på, om der er nogle tiltag, vi kan iværksætte inden for loven. Jeg vil også tage en samtale med NGO'erne og spørge, om der er noget andet, vi kan gøre, og om der er nogle andre puljer, de kan søge, hvis pengene er det eneste, som de lige nu står og mangler, forklarer socialborgmesteren.

Målløs over beslutning 

København har tidligere været præget af mange udenlandske hjemløse, og i sommeren 2016 fyldte de udsatte borgere både på gadeplan og i mediebilledet. 

Men ifølge Bo Heide-Jochimsen er der stadig lige så mange hjemløse i dag som tidligere. 

- Forskellen er, at de gemmer sig i buske eller steder, hvor de ikke kan blive fundet, fordi det ifølge den nye lovgivning er forbudt for dem at sove sammen. 

For ham findes der ikke nogen god forklaring på, at politikerne har sparet på indsatsen, der ifølge ham har været en succes fra starten. 

- Jeg er meget målløs, for det er et af de projekter, hvor to plus to giver fem. Der er helt vildt mange mennesker, der er kommet ud af hjemløshed og rejst hjem til deres eget land. Det er borgere, som de fleste ikke ønsker skal være her, og det er borgere i ekstrem krise, så jeg har meget svært ved at forstå, at man sparer lige her, slutter daglig leder i projekt UDENFOR Bo Heide Jochimsen. 

Så mange penge har organisationerne fået i støtte om året

  • Socialforvaltningens hjemløseenhed: 700.000 kroner.
     
  • Den Sorte Gryde: 80.000 kroner.
     
  • Internationalt Kristent Center: 90.000 kroner.
     
  • Blå Kors, Morgencaféen Grace:190.000 kroner.
     
  • Kirkens Korshær: 300.000 kroner.
     
  • Projekt Udenfor: 320.000 kroner.
     
  • WeShelter, Projekt Blisko: 380.000 kroner.
     
  • Frelsens Hær: 640.000 kroner. 

Kilde: Københavns Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik