Overvægt af Covid-19 blandt etniske minoritetsgrupper i hovedstadsområdet

Statens Serum Institut kan ikke give entydig forklaring på, hvorfor personer med anden etnisk herkomst er hårdere ramt.

Arkivfoto. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Smitten med coronavirus har tilsyneladende en etnisk slagside.

I uge 30 var der således en klar overvægt af Covid-19 tilfælde blandt personer med anden etnisk herkomst, oplyser Statens Serum Institut onsdag på sin hjemmeside.

I alt blev 247 personer i sidste uge konstateret smittet med Covid-19.

Kun 41 procent tilfældene – svarende til cirka 101 personer - var blandt personer med dansk herkomst, der ellers udgør 86 procent af befolkningen i Danmark.

Læs også Køge Kommune oplever flere smittede med coronavirus

De nye smittetilfælde blandt etniske minoritetsgrupper er spredt over flere forskellige kommuner - især i København, Herlev, Lyngby-Tårbæk og Køge.

Har ikke en entydig forklaring 

Ifølge Statens Serum Institut har de smittede personer tilknytning til forskellige lande herunder Irak, Marokko, Israel, Jordan, ex-Jugoslavien og Tyrkiet.

- Vi har ikke en entydig forklaring på, hvorfor der er flere med en anden etnisk herkomst blandt tilfældene, siger Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef i Statens Serum Institut, i en pressemeddelelse.

Læs også Vestegns-kommune indtager kedelig corona-førsteplads

- Dette er observeret tidligere, og kan både skyldes, at disse borgere i højere grad arbejder i fag med menneskekontakt, at de bor tættere sammen i større familier eller der i højere grad introduceres virus udefra i disse miljøer. Det arbejder vi på at få mere viden om, siger hun.

Lorryland hårdest ramt

I Statens Serum Instituts seneste coronastatistik fremgår det yderligere, at hovedstadsområdet fortsat er den del af landet, hvor flest er smittet.

De 247 positive tilfælde er fordelt på 54 ud af landets i alt 98 kommuner, men hele 60 procent af tilfældene – svarende til 148 personer - findes i Region Hovedstaden, og 14 procent – svarende til 34,6 personer – findes i Region Sjælland.

Læs også Nyeste corona-tal: 14.805 er blevet testet det seneste døgn

Ud over Københavns Kommune, hvor der i uge 30 var 59 smittetilfælde, har hver af de resterende kommuner mellem 0 og 11 tilfælde.

Kommunen med den højeste forekomst er Herlev med 24 tilfælde pr. 100.000 indbyggere svarende til i alt syv påviste tilfælde.

- Samlet set er der kun meget begrænsede geografiske ophobninger, men der er fortsat mest smittespredning i København og Københavns omegn – især i de nordlige og vestlige omegnskommuner, siger Tyra Grove Krause.

Corona-gløder er ikke blevet til brande 

I uge 30 blev knap 110.000 testet, hvilket er flere end de foregående tre uger.

De 247 smittetilfælde i uge 30 er et lille fald sammenlignet med forrige uge (uge 29), hvor 264 personer blev testet positive for Covid-19.

Læs også Endnu et københavnsk plejehjem er ramt af coronasmitte

Trods et mindre fald er der set en lille stigning i antallet af nyindlagte med 19 nyindlæggelser i uge 30 i forhold til 14 nyindlæggelser ugen før.

Forekomsten af både påviste tilfælde og nyindlæggelser er ikke højere end i de første uger af juni måned.

- Det ser ud til, at den lille stigning vi så i uge 28 og 29, nu er stagneret. Med andre ord er de gløder, vi ser her og der, ikke blevet til egentlige brande, siger Tyra Grove Krause.

- Virus kan holdes i skak, hvis vi stadigt holder afstand og er opmærksom på god håndhygiejne. Og så skal vi stadigt huske at kontakte læge, hvis vi bliver syge. Det er særligt vigtigt nu, hvor mange danskere også kommer hjem fra andre lande, der måske har et højere smittetryk end herhjemme, siger hun.

00:43 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik