Overvågning i nattelivet: Politikere vil have safe zones i festgader

Både socialdemokratiets justitsminister, Venstres retsordfører og Københavns overborgmester er positive overfor tanken om at lave safe zones i Indre by.

Umotiveret vold i nattelivet har store konsekvenser for ofrene. Men det er ikke altid voldsmændene bliver fanget og stillet til ansvar for deres handlinger.

quote Jeg synes, at man skal bruge ny teknologi alt det, man overhovedet kan.

Inger Støjberg, retsordfører, Venstre

Den barske og uretfærdige virkelighed har fået flere politikere til at spørge, hvordan vi kan komme den afstumpede vold i nattelivet til livs?

Et forslag er, at man indfører såkaldte Safe Zones.

Områder, hvor politiet via overvågningskameraer på en vagtcentral kan følge med i, hvad der sker på gaderne i København.

Politisk interesse

Venstres retsordfører, Inger Støjberg, er meget positiv overfor ideen med safe zones. 

- Jeg synes, at man skal bruge ny teknologi alt det, man overhovedet kan. Også når det handler om for eksempel safe zones. Det er jo også derfor, at overvågning i flere former kunne være en mulighed, siger Inger Støjberg(V) TV 2 Lorry.

Med udmeldingen fra Venstres retsordfører er der positive tilkendegivelser om Safe zones fra de to største partier i både rød og blå blok i folketinget.

For socialdemokraternes justitsminister, Nick Hækkerup, er absolut heller ikke afvisende overfor safe zone-tanken.

- Det vil vi meget gerne kigge nærmere på. Der er ikke nogen ideer om, hvordan man mindsker volden i nattelivet, som vi ikke er interesseret i at undersøge, siger Nick Hækkerup (S).

Se hvad Christiansborgpolitikere siger til et nyt overvågningssystem, der kan dæmme op for grove overfald i nattelivet.

Minister og overborgmester mødes

Justitsministeren vil nu drøfte muligheden for safe zones med Københavns overborgmester Frank Jensen, når de skal mødes om to uger. 

Overborgmesteren er meget interesseret i mere overvågning og har allerede diskuteret det med politiledelsen i Københavns Politi.

- Med safe zones kan politiet sidde og dirigere den politimæssige indsats derhen, hvor et overfald finder sted. Så jeg synes, det er interessant, siger Frank Jensen til TV 2 Lorry.

Vi har tidligere fortalt om, hvordan en safe zone kunne fungere i praksis. Det kan du læse i denne artikel: 

Folketinget har allerede besluttet, at der skal opsættes 300 ekstra overvågningskameraer de næste par år, og i øjeblikket er politikerne ved at forhandle et nyt politiforlig.

- Vi kan ikke have en situation, hvor unge mennesker bliver umotiveret overfaldet, når de er ude for at have en glad aften i byen, siger Inger Støjberg (V) 

Vejen til et Big brother-samfund?

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra retsordførerne fra Enhedslisten, Radikale og SF, som traditionelt er imod mere overvågning.

Alternativet er også skeptiske.

- Jeg er skeptisk overfor det, fordi jeg ikke ønsker sådan et overvågningssamfund. Problemet er, at man på alle måder kan sidde og følge med i vores adfærd og vores gøremål. Det synes jeg komprimitterer vores ret til privatliv, lyder det fra Torsten Gejl, der er Alternativets retsordfører. 

Han fortsætter:

- Hvad med alle de her oplysninger, som bliver indsamlet. Hvor ender de henne? Jeg ved godt, at de ender hos myndighederne, men myndigheder bliver også hacket, og hvor ender oplysninger så?

Forskningen viser, at overvågning er effektivt til at opklare forbrydelser, så er det mindre entydigt om overvågning har en præventive effekt.

Nogle studier har peget på en vis forbyggende effekt, andre undersøgelser har vist, at overvågning ikke hjælper.

Ifølge Frank Jensen vil det være vigtigt, at eventuelle safe zones bliver tydeligt skiltet.

- Hvis man målrettet fortæller de unge, at hvis I laver noget dumt her, så sidder der altså kameraer og filmer dem. Og så kan vi komme efter dem og straffe dem.

- Så de steder, hvor man skilter med safe zones, der har det en præventiv effekt, lyder det fra Københavns overborgmester.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere