Overraskende fund får museum til at gå nye veje

Nye fund på Købmagergade bliver nu udstillet på coronasikker vis.

Museerne holder coronalukket, men fredag fik Københavns Museum alligevel lov til at åbne en lille pop op-udstilling midt i København.

Her viser de nye og overraskende fund fra undergrunden - blandt andet latriner, affaldslag, brønde. Og det hele sker på coronasikker afstand bag glasruden ved Købmagergade 50, lyder det fra fra Københavns Museum.

- Det er helt fantastisk for os, at vi nu har mulighed for at give lidt tilbage til københavnerne, uden at der er nogen risiko, siger Tina Willumsen, der er museumsinspektør på Københavns Museum, til TV 2 Lorry.

Det er firmaet Hines, der har købt ejendommene ved Købmagergade 50, og da de sidste år begyndte at sætte dem i stand, fandt de rigtig mange ting fra Københavns fortid i jorden.

- Katteskeletter i toiletter, mønter og kistehåndtag, siger Karen Nielsen, der er udviklingsdirektør i Hines, til TV 2 Lorry.

Arkæologen Nikolai viser den dekorerede kniv, der netop er fundet med metaldetektor i Købmagergade.
Arkæologen Nikolai viser den dekorerede kniv, der netop er fundet med metaldetektor i Købmagergade.
Foto: Københavns Museum

Formidler værdi under Købmagergade

Arkæologer fra Københavns museum rykkede ud, og snart fandt man endnu mere.

Særligt latrinerne er indgangen til stor viden for museet. I afføringen kan man nemlig finde frø, pollen, insekter og parasitter, der fortæller en masse nyt om sundhed og kost for de gamle københavnere.

Ved udgravningen blev der også fundet en ruin af en bygning fra formentlig 1600-1700-tallet, som bygherrer bevarede under de nye gulve i bygningerne.

- Det er et smukt eksempel på, hvordan man kan bevare nogle fortidsminder for eftertiden, og ligger godt i tråd med, at vi her også samarbejder om at formidle den værdi, der lå begravet i Købmagergade, siger Tina Willumsen i en pressemeddelelse.

Ruinen formentlig fra 1600-1700-tallet, der blev fundet i Købmagergade, og som er bevaret til fremtiden under de nye gulve.
Ruinen formentlig fra 1600-1700-tallet, der blev fundet i Købmagergade, og som er bevaret til fremtiden under de nye gulve.
Foto: Københavns Museum


Gamle grøfter vækker opsigt

En af udgravningslederne, Zenon Topcagic hæfter sig også ved fundet af grøfter og nedgravninger i området.

- De kan være tilbage fra 1000-1100-tallet. Det er meget interessant, fordi skriftlige kilder ellers først nævner, at der var aktiviteter i området i 1300-tallet. Så med de nye udgravninger ser det ud til, at der sker meget mere i udkanten af middelalderbyen tidligt i middelalderen, end vi hidtil har troet, siger Zenon Topcagic.

Bygningerne skal rumme lejligheder, butikker og et nyt hotel - men lige nu har ejerne altså valgt at stille vinduespladserne til rådighed for pop-op-udstillingen.

- Det måtte simpelthen bare ikke ryge i en kasse på et arkiv, siger Karen Nielsen.

De kommende måneder kan forbipasserende se og læse om de ting, som arkæologerne har fundet, siden de begyndte at grave i 2019.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik