Overfaldsoffer: Afventer retssag på tredje år

Tilbage i foråret 2017 blev den i dag 39-årige Thomas Lindberg overfaldet af en knivbevæbnet mand på sin daværende arbejdsplads - en restaurant i Københavns Nordvestkvarter. I dag - mere end 2 1/2 år efter - afventer han fortsat retssagen mod den formodede gerningsmand.

Det var en lørdag aften som så mange andre.

Tilbage i april 2017 passede Thomas Lindberg sin restaurant Njordvest i Københavns Nordvestkvarter.

En succesfuld restaturant, som han havde åbnet fire år forinden. Hvor nøgleordene var lokale råvarer, en fast vinmenu og plads til otte gæster af gangen - og med Thomas selv som den eneste ansatte.

Overfaldet og røveriet

- Jeg står og er ved at anrette nogle tallerkener med mad. Pludselig kan jeg høre nogle højlydte stemmer nede i forlokalet. Og jeg smiler lidt på læben og tænker, at nu kommer der en sjov, skæv personlighed ind på restauranten. Inden jeg når at få lagt tingene fra mig og vende mig om, står der en maskeret mand med en kniv oppe i ansigtet på mig - og siger, han gerne vil have pengene, siger Thomas Lindberg.

I dag er der beboelse i de lokaler, som tidligere husede den lille populære restaurant, Njordvest. Foto: TV 2 Lorry
I dag er der beboelse i de lokaler, som tidligere husede den lille populære restaurant, Njordvest. Foto: TV 2 Lorry

Og mens en medgerningsmand holder restaurantens gæster i skak udspiller der sig nogle voldsomme minutter.

- Jeg bliver slået i baghovedet. Jeg får taget kvælertag, og jeg får stukket kniven helt op til halsen. Og så kan jeg pludselig mærke, at blodet begynder at løbe ned af mit øre. Jeg kan så se, at han kommer gående hen mod mig med kniven hævet - og jeg råber så, hvad fanden er det, han laver - jeg har to små børn, siger Thomas Lindberg.

Gerningsmændene stak af med pengene, og Thomas meddelte gæsterne, at det var slut med mad, hvad angik den aften.

Den urimelige ventetid

Siden har Thomas Lindberg gået og ventet. Ventet på en afklaring. Ventet på det, han kalder retfærdighed.

- Man føler jo bare, at man er et nummer i en bunke papirer, som er meget, meget tyk og stor. Er man glemt? Er der en grund til, at det tager så lang tid? Hvad kan den grund være? Hvorfor er der ikke nogen, som fortæller mig et eller andet?, siger Thomas Lindberg, da vi møder ham i hjemmet 2 1/2 år overfaldet i restauranten.

Umiddelbart var der intet, som tydede på, at sagen skulle ende med at trække så meget i langdrag, som tilfældet er.

De formodede gerningsmænd blev anholdt kort efter røveriet, og efter få måneder fik Thomas Lindberg indkaldelse til retssagen.

- Så tænker man jo - det er jo fantastisk, at det går så stærkt - så det ser vi frem til at få afsluttet, siger Thomas Lindberg.

Retsmøder aflyst igen og igen

Men afslutningen lod vente på sig. Og det gør den fortsat. Selv om der for længst er rejst tiltale i sagen, er retsmøderne aflyst og udsat igen og igen:

- Jeg har ikke fået nogle grunde at vide. Jeg har bare gået og ventet. Fået en indkaldelsesdato. Fået en berammelsesdato. Og fået en udsættelse. Og det er sket tre eller fire gange nu. Så på en eller anden måde mister man sin tro på retssystemet. Her to et halvt år efter føler jeg, at jeg ikke har nogen som helst anelse om, hvad der sker i min sag, siger Thomas Lindberg.

Efter røveriet: Mistede lysten til at være selvstændig

Inden røveriet tilbage i 2017 havde Thomas Lindberg aldrig haft problemer i restauranten. Men ugerne efter bød både på en række indbrudsforsøg, hærværk og en kampesten gennem vinduet.

Thomas Lindberg på arbejde i Njordvest tilbage i 2017. Privatfoto.
Thomas Lindberg på arbejde i Njordvest tilbage i 2017. Privatfoto.

- Og så tænker jeg, at det magter jeg sgu´ ikke mere. Så jeg vælger at lukke restauranten rigtigt. Og lukke virksomheden, siger han.

Lokalerne som tidligere husede den lille populære restaurant i Københavns Nordvestkvarter er i dag omdannet til beboelse. Og røveriet har på flere måder haft en række omkostninger for Thomas.

- Jeg har fuldstændig mistet min lyst til at være selvstændig. Altså det at have en servicevirksomhed. Det føler jeg mig simpelthen for utryg til. Når du lever af at have døren åben og invitere gæster indenfor. Det har fået et knæk. Det har jeg ikke lyst til mere, siger Thomas Lindberg.

Thomas bor fortsat med sin familie i det område, hvor han havde sin restaurant. Og tankerne kværner, mens røveriet og overfaldet på tredje år afventer rettens gang.

- Man bliver da også en smule paranoid, siger Thomas Lindberg.

På hvilken måde? 

Er det en fra nabolaget? Ved du, hvor han er? Ved han, hvem jeg er? Kan han kende mig? Jeg kan jo ikke kende ham. Han havde maske på, siger Thomas Lindberg.

Nordsjællands Politi: Forstår godt frustrationerne

Sagen har været omkring Københavns Politi, Retten på Frederiksberg, Retten i Lyngby og Nordsjællands Politi.

Og efter den lange ventetid er Nordsjællands Politi ikke overrasket over, at Thomas Lindbergs tillid til retssystemet i dag kan ligge på et meget, meget lille sted.

- Jeg kan godt forstå, at han føler sig forbigået og glemt. Det kan jeg virkelig godt forstå, siger chefanklager ved Nordsjællands Politi, Pauline Popp-Madsen.

I følge Nordsjællands Politi forsøgte Københavns Politi i første omgang at gennemføre sagen som en ren tilståelsessag. Det lykkedes ikke. Senere forsøgte man at køre den som en rigtig sag med domsmænd. Og så blev forløbet forsinket af en række andre forhold fra andre politikredse.

Gennemsnitlige sagsbehandlingstider i straffesager

Der er syv retskredse i TV 2 Lorrys sendeområde: 

 

Frederiksberg, København, Glostrup, Roskilde, Hillerød, Helsingør og Lyngby.

 

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i straffesager:

 

2019 (første halvår):

138 dage eller ca. 4 ½ måned

 

2018: 

127 dage eller ca. 4 ¼ måned

 

2017: 

138 dage eller ca. 4 ½ måned
 

Senest er sagen igen blevet udskudt - fordi Retten i Lyngby ikke har været i stand til at forkynde tiltalen mod den formodede gerningsmand - altså fortælle ham, hvornår han skal dukke op i retten.

Nordsjællands Politi erkender, at man skal blive bedre til at forklare om baggrunden for, hvorfor sager som i dette tilfælde kan trække voldsomt i langdrag. Foto: TV 2 Lorry.
Nordsjællands Politi erkender, at man skal blive bedre til at forklare om baggrunden for, hvorfor sager som i dette tilfælde kan trække voldsomt i langdrag. Foto: TV 2 Lorry.

- Man kan godt forkynde gennem E-boks i dag. Og så kan der jo være mange gode grunde til, at folk ikke åbner deres E-boks. Det kan jeg ikke spekulere i, fordi det ved jeg simpelthen ikke, siger Pauline Popp-Madsen.

Nordsjællands Politi gør opmærksom på, at man i dag godt ved, hvor den tiltalte befinder sig, men at man af hensyn til sin tavshedspligt ikke er i stand til at oplyse det, og politiet forklarer samtidigt, at det er meget ualmindeligt, at en straffesag på den måde trækker i langdrag - normalt ville den have været for retten inden for et halvt års tid.

Chefanklager: Vi skal blive bedre

- Altså det er jo ikke ensbetydende med, at vi ikke skal kigge på systemet hele tiden og se, om vi kan stramme op. Og jeg tror også, at man kunne have strammet op her. Og så synes jeg også, vi skal blive bedre til at forklare baggrunden for, at sager trækker ud på denne her måde. Ikke mindst overfor de forurettede, siger Pauline Popp-Madsen.

Tilbage i Københavns Nordvestkvarter har den årelange ventetid på retssystemet spillet en stor rolle for Thomas Lindbergs lyst til igen at åbne restaurant:

- Jeg tror helt sikkert, at hvis jeg havde fået sat et punktum i sagen, så havde jeg kunnet tænke lidt frem af. Og måske fået mod på at åbne igen, ikk´?, siger Thomas Lindberg.

Står det alene til Nordsjællands Politi kan alle parter forhåbentlig snart se en ende på række af aflyste retsmøder i den langtrukne sag:

- Vi gør, alt hvad vi kan for at få gennemført sagen så hurtigt som muligt nu, siger chefanklager, Pauline Popp-Madsen.

Men der kan gå 1 1/2 til 2 år mere?

Det håber jeg søreme ikke, slutter chefanklageren.

Domstolsstyrelsen har ikke mulighed for at oplyse om retssystemets gennemsnitlige sagsbehandlingstid i sager om væbnet røveri.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik