Overborgmester nedstemt i sag om alkoholforbud på plads i Sydhavnen

Med et snævert flertal på bare én stemme blev det nedstemt, at der skal være forbud mod alkohol på Anker Jørgensens Plads.

Fremtiden på Anker Jørgensens Plads i den københavnske Sydhavn bliver fortsat med larmende udsatte og klirrende ølflasker.

Det står klart, efter et snævert flertal på 28 mod 27 på Københavns Rådhus torsdag aften stemte imod udarbejdelsen af et egentligt alkoholforbud på pladsen.

quote De mennesker, der er derude, de må meget gerne være der. Men det, der er udfordringen er, at der bliver drukket rigtig rigtig mange bajere og taget mange stoffer derude

Lars Weiss, overborgmester i København, Soc Dem.

Ifølge overborgmesteren står det dog så galt til på Anker Jørgensens Plads, at den ikke længere kan bruges som skolevej for skoleelever. Det sagde han på mødet i Borgerrepræsentationen torsdag aften. 

- De mennesker, der er derude, de må meget gerne være der. Men det, der er udfordringen er, at der bliver drukket rigtig rigtig mange bajere og taget mange stoffer derude, sagde overborgmester Lars Weiss (S), som også forklarede, hvordan talrige boligforeninger, erhvervsdrivende og gadeplansarbejdere har henvendt sig til kommunen for at få hjælp i årenes løb.

- At sige, at vi bare lægger armene over kors og siger, at man der nok skal være noget andet, som kan løse det, det er at sætte fallit overfor vores medborgere, sagde Lars Weiss.

Nedstemt med mindst mulige margen - løsgænger blev tungen på vægtskålen

Tiltaget med et egentligt forbud mod alkohol på pladsen var for indgribende, lød det fra venstrefløjen i Borgerrepræsentationen, som fastslog, at man ikke kan forbyde sig ud af problemer med udsatte borgere.

Uden Socialdemokratiet ville de røde stemmer alene netop ikke have været nok for at undgå alkoholforbuddet.

Men siden Peter Dits Christensen forlod Venstre for at blive løsgænger, er magtbalancen tippet i spørgsmålet om alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads.

Ifølge lokalmediet Sydhavnen LIV ville Peter Dits Christensen ikke stemme for forslaget - og det gjorde han heller ikke torsdag aften.

Dermed blev forslaget nedstemt med bare én stemme.

Tiltag er allerede i gang

Allerede nu er der igangsat en række tiltag med både politi og boligorganisationerne, som skal forsøge at få problemerne på pladsen til livs.

Det gælder blandt andet hegn, skiltning, toilet og tv-overvågning. Samtidig har kommunens gadeplansmedarbejdere og politiet ofte været synlige i området, og foreslået brugerne af pladsen at rykke over i et nyt byrum på Hørdumsgade, hvor de kan være i fred.

Men lige lidt har det hjulpet, og alkoholforbuddet skulle give politiet et redskab til at hjælpe med at rykke de udsatte borgere, der bruger pladsen, over til det nye byrum på Hørdumsgade, lød argumentet fra Socialdemokratiet.

quote Men nej, vi kan ikke bare tvinge dem væk med et alkoholforbud, man er nødt til at have et alternativ til dem

Mia Nyegaard, socialborgmester i København, Rad. V.

Socialborgmester: Der er nødt til at være alternativer

Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) var enig i, at byrummet ved Hørdumsgade skal bruges mere – men ikke i Socialdemokratiets øvrige forslag.

- Der er hvert fald behov for, at Hørdumsgade bliver en bedre løsning. Jeg er rigtig glad for de tiltag, som kommer, for det her handler om nogle mennesker, som har det dårligere end os alle sammen.

- Men nej, vi kan ikke bare tvinge dem væk med et alkoholforbud, man er nødt til at have et alternativ til dem, sagde hun.

Overborgmester Lars Weiss fremsatte første gang ønsket om at få et midlertidigt alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads den 13. november 2020 efter at have besøgt pladsen og drøftet mulighederne med Kongens Enghave Lokaludvalg, som ligeledes ønskede et forbud.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik