Overblik: Det siger partierne om budgetaftalen i København

Et bredt flertal af partierne på Københavns Rådhus står bag budgettet på 41,8 milliarder kroner.

Efter blot fem dages forhandling blandt partierne på Københavns Rådhus, er budgettet for 2021 på 41,8 milliarder kroner faldet på plads.

Alle partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet står bag budgettet.

De to partier uden for budgetaftalen blev smidt ud, da de ikke bakkede op om planerne for at bygge den kunstige ø Lynetteholmen med både vej og metro i Øresund mellem Nordhavn og Refshaleøen.

Ud over Lynetteholmen lyder de store linjer i Danmarks største kommunebudget på minimumsnormeringer og færre biler i byen.

Her følger et overblik over, hvad gruppeformænd og borgmestre fra partierne S, Radikale Venstre, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og partiet Fremad siger om aftalen.

Overborgmester Frank Jensen (S):

- Jeg er glad og stolt over, at så bred en kreds af partier vil være med til at tage ansvar og sikre, at vi løfter velfærden for vores børn, udsatte og ældre – og at København også i fremtiden kan udvikle sig som den by, vi elsker: Som en enestående hovedstad med en lang grøn kystlinje mod sund og havn, og som en af verdens bedste byer at bo i, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Socialborgmester Mia Nygaard (Rad. V):

- Det er et børnenes budget med klare radikale aftryk. Som socialborgmester er jeg særligt glad for at have sikret markante investeringer til udsatte børn. Vi skal hjælpe dem med at få et liv som deres jævnaldrende.

- Budgettet er et stort, første skridt på en lang rejse mod at løfte hele socialområdet.

Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF):

- Ingen forældre skal have ondt i maven, når de afleverer deres børn i vuggestuen eller børnehaven, fordi der er for få voksne på stuen. For SF er den største sejr, at vi med budgetaftalen har sikret minimumsnormeringer i København - tre år tidligere end der ellers var lagt op til. Vi har også sikret ekstra støtte til udsatte børn, som fortjener bedre chancer for at klare sig godt i livet.

- Samtidig har vi skaffet midler til en række nødvendige indsatser - blandt andet hjælp til stressramte københavnere, renere luft i København, og mere omsorg og tryghed til de ældre på vores plejehjem

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V):

- Venstre sikrede, at det bliver lettere at drive virksomhed i København i en krisetid. Afgifter og gebyrer fjernes, og turisterhvervet får hjælp. Vi har også skaffet penge til kampen mod social kontrol, sikret mere tryg-hed for byens borgere og en række nye fodbold- og håndboldfaciliteter til københavnerne. Alt i alt stærke liberale aftryk.

Gruppeformand Jakob Næsager (K):

- Vi får mere metro. En konservativ mærkesag i årevis bærer frugt, og vi håber på sigt at få alle bydele med. København skal fungere i hverdagen. Vi er derfor glade for, at normeringerne bliver bedre for børnene, og at både børn og voksne med handicap får en bedre hverdag.

Gruppeformand Finn Rudaizky (DF):

- DF sagde, at vi ville sætte kraftig turbo på mange års forsømmelser for handicappede, udsatte og hjemløse. Desuden turbo på en markant forbedring for beboere på plejehjem. Begge dele lykkedes med et fan-tastisk resultat.

Gruppeformand Kåre Traberg Smidt (Fremad):

- FREMADs ene mandat gik benhårdt til budget21 på at sikre Køben-havns teaterscenes kvalitet ved at finde finansiering til Teater Sort/Hvid og Husets Teater i de næste fire år. Det lykkedes, samtidig med at vi sikrede en grønnere erhvervsby og større indsats for de udsatte.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik