Opsigtsvækkende bedrift: Flere stofmisbrugere kureres for Hepatitis C

En målrettet indsats har resulteret i, at flere stofmisbrugere kommer i behandling for den livsfarlige leversygdom Hepatitis C.

Et nytænkende samarbejde mellem misbrugscentrene i Københavns Kommune og Rigshospitalet har nu fundet ud af, hvordan man med succes kan behandle den smitsomme leverbetændelse Hepatitis C.

En sygdom, som er yderst udbredt blandt stofmisbrugere.

Det siger Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, til TV 2 Lorry.

- Indtil videre har vi kureret lidt over 100 personer, siger Jens Lundgren.

Årsagen til at flere nu kommer i behandling, skyldes det såkaldte SAAC-projekt, Shared Addiction Care Collaboration, hvor stofmisbrugere nu testes for Hepatitis C og bliver tilbudt behandling på mibrugscentrene.

quote Det er fuldstændig afgørende, at de sundhedspersoner, der er ansat på misbrugscentrene har løftet den her opgave- alt credit til dem.

Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet

Det sker blandt andet på misbrugscentret Valmuen i Nordvest, som har haft succes med at få de smittede brugere i behandling. Her er det nemlig lykkedes at få 90 procent af dem, som er smittet med Hepatitis C, i behandling.

Tidligere blev stofmisbrugere smittet med Hepatitis C henvist på hospitalerne, men langt de fleste dukkede aldrig op.

Jens Lundgren er professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet og er med i projektet.
Jens Lundgren er professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet og er med i projektet.
Foto: Henry Michaelsen/TV 2 Lorry & Angelo Carconi/EPA/Ritzau Scanpix

- I samarbejde med Københavns Kommune valgte vi derfor at vende den rundt. Hvis borgerne ikke kommer til os på specialafdelingen, så må vi komme ud til borgerne, hvor borgerne er, og det er jo på misbrugscentrene, og der kommer mange af dem jo hver dag, siger Jens Lundgren, professor på infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet.

Næsten 100 procent bliver helbredt

70 procent af de smittede er stofmisbrugere. Den smitsomme leverbetændelse har ingen eller få symptomer, og smitten overføres via blodet og særligt, når narkomaner deler kanyler eller snifferør. Derfor er et også vigtigt at få netop denne gruppe i behandling, så sygdommen ikke breder sig, vurderer Jens Lundgren.

- Hvis ikke man behandler vedkommende, så er der 30 til 40 procent, der udvikler skrumpelever, som er en potentiel set dødelig tilstand. Og så længe man ikke bliver behandlet, er man stadig smitsom, siger han.

quote Indtil videre har vi kureret lidt over 100 personer.

Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet

95 procent af alle, der kommer i behandling, og tager medicinen én gang dagligt i tre måneder uden pause, bliver helbredt for Hepatitis C. Ifølge Jens Lundgren kan misbrugscentrene tage en stor del af æren for, at flere nu bliver helbredt.

- Det er fuldstændig afgørende, at de sundhedspersoner, der er ansat på misbrugscentrene har løftet den her opgave - alt kredit til dem, siger han.

95 procent af alle der kommer i behandling, og tager medicinen én gang dagligt i tre måneder uden pause, bliver helbredt for Hepatitis C.
95 procent af alle der kommer i behandling, og tager medicinen én gang dagligt i tre måneder uden pause, bliver helbredt for Hepatitis C.

På grundaf samarbejdets gode resultater er planen, at projektet skal udvides til flere kommuner, der kan behandle direkte på misbrugscentrene, som har den daglige kontakt med stofmisbrugerne.

- Vi regner med, at det her system, vi har fået opbygget, som fungerer i Københavns Kommune, kan blive udbredt til andre kommuner, der hver især også har deres stofmisbrugere, som de har ansvaret for, sådan så vi dybest set kan få udryddet Hepatitis C, siger Jens Lundgren. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik