Oprør mod dyre sommerhuse: 70 familier skaber ferielandsby

Midt i den skånske natur er en stor gruppe danske familier gået sammen om at skabe et billigere og mere bæredygtigt alternativ til traditionelle sommerhuse.

Morten Engel og Liza Chong bor i en lejlighed på Christianshavn med deres 9-årige søn Oliver. De elsker at bo midt i byen, men de savner at kunne være i nærheden af naturen og har derfor i længere tid gået med tanken om at få et sommerhus: 

- Men vi kunne bare se, at det hurtigt ville blive enormt dyrt både at købe en grund og bygge sit eget. Men også bare det at købe et gammelt halvslidt sommerhus er allerede er oppe i flere millioner, fortæller Morten Engel, der arbejder som arkitekt. 

I stedet for at kaste millioner efter et sommerhus er familien gået sammen med i alt 70 andre danske familier om at bygge et slags sommerhuskollektiv midt i den skånske natur knap halvanden time fra København. 

quote Det er jo helt bananas, at de her ressourcer bare står tomme i de tilfældigvis fineste steder.

Jonas Halfter, partner, Almenr

Projektet hedder Fritidslandsbyen Gammalstorp, og idéen er, at hver familie betaler 400.000 kroner for at blive medejer af i første omgang 14 arkitekttegnede huse i forskellige størrelser placeret midt i skoven.

- Så der kommer nogle huse herinde og nogle huse heroppe til venstre. Princippet er, at man ikke fælder nogen træer. Så husene kommer til at placere sig fint mellem træerne, forklarer Morten Engel, mens han viser rundt på den naturgrund, hvor fritidslandsbyen skal bygges.

Sådan her kommer et af de arkitektegnede huse i fritidslandsbyen til at se ud. Husene er tegnet af arkitektfirmaet Njordrum.
Sådan her kommer et af de arkitektegnede huse i fritidslandsbyen til at se ud. Husene er tegnet af arkitektfirmaet Njordrum.
Fristed seriefoto
Serie

Fristed uden milliongæld

Mange drømmer om et sommerhus, men ikke alle kan være med på de tårnhøje prisstigninger. I denne serie følger vi nogle af dem, der har fundet en alternativ og billigere vej til et fristed. 

 Se serien her

Store ambitioner 

Det er Jonas Halfter, der har været med til at få idéen til det svenske sommerhuskollektiv. Han arbejder som partner i Almenr, der er en platform, der hjælper andre med at realisere drømmen om at skabe bofællesskaber. Sammen med nogle venner kiggede Jonas Halfter efter et sommerhus, som de kunne dele. Men sommerhussøgningen gav ham inspiration til at tænke endnu større: 

- Hvad ville der ske, hvis man gik en masse mennesker sammen og fik lidt professionel styring på, men beholdt den energi, der ligger i at lave sådan et fællesskab? 

quote Det er en del af alt det her deleøkonomi. At vi ikke alle sammen skal have en lejlighed, et hus, en bil og en plæneklipper. Men at man deles.

Morten Engel, medejer

I gennemsnit står et sommerhus i Nordsjælland tomt 291 dage om året, viser en undersøgelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme. For Jonas Halfter har det været en drivkraft at ændre måden at tænke sommerhus på i en mere bæredygtig retning: 

- Det er jo helt bananas, at de her ressourcer bare står tomme de tilfældigvis fineste steder. Så vi håber, at det her det måske kan inspirere andre til at gå sammen, altså det kan være at bare gå sammen om at dele en kano eller starte et bofællesskab eller en fritidslandsby. 

Når byggeriet af Fritidslandsbyen Gammalstorp snart går i gang, at ingen store træer skal fældes, men at husene i stedet skal placeres mellem træerne. Illustration: Njordrum.
Når byggeriet af Fritidslandsbyen Gammalstorp snart går i gang, at ingen store træer skal fældes, men at husene i stedet skal placeres mellem træerne. Illustration: Njordrum.

I dag er Fritidslandsbyen Gammalstorp en del af Almenr. Der er netop kommet 70 familier med i projektet, hvilket betyder, at byggeriet kan gå i gang og formentlig stå færdig i løbet af sensommeren. 

- Det er helt sindssygt, at vi er nået dertil. For et år siden var det egentlig bare en idé, bare en drøm og et håb om, at der var nogen som os, som ville noget, som var lidt anderledes. Nogen der ville noget mere med hinanden, fortæller Jonas Halfter. 

Pointsystem styrer landsbyen 

Medejerne af fritidslandsbyen får adgang til at booke husene i den skånske natur ved hjælp af et pointsystem, hvor størrelsen på huset og tiden på året bestemmer antallet af point. Det er også muligt at låne flere huse på en gang, så man kan tage venner med eller rydde hele pointkontoen og holde for eksempel et bryllup. 

For familien fra Christianshavn er det hele deletanken, der gør projektet attraktivt for dem. 

- Jeg synes, det er vigtigt at tænke lidt anderledes i forhold til, hvad man skal gøre for at være en del af et ejerskab, forklarer Liza Chong og bliver suppleret af Morten Engel: 

- Det er en del af alt det her deleøkonomi. At vi ikke alle sammen skal have en lejlighed, et hus, en bil og en plæneklipper. Men at man deles. 

Når man er mange om at dele, giver det også mulighed for mere: 

- Der kommer måske nogle små uopvarmede hytter, noget yogaplatform og en lille stjernekiggerplatform i nogle af træerne. Så den del ville man heller ikke få adgang til i et almindeligt sommerhus, fortæller Morten Engel. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik