Opråb fra skolelærer i København: Udskyd skolestart til 11. januar

I Københavns Kommune er det op til skolelederne på de enkelte skoler at vurdere, hvornår skoleleverne skal starte i den første uge efter nytår. Det er ikke godt nok, lyder opråbet fra en skolelærer i kommunen.

"Udskyd den fysiske skolestart for alle elever i København til 11. januar". Sådan lyder den klare udmelding i et debatindlæg, som skolelærer og tillidsrepræsentant på Bellahøj Skole i København Anders Müller har skrevet på Københavns Lærerforenings hjemmeside.

- Jeg har skrevet indlægget, fordi jeg er stolt af at være frontpersonale, men det skal også være trygt at gå på arbejde. Og det oplever jeg ikke, at det er, som situationen er i dag, siger han til TV 2 Lorry.

Undervisningsministeriet har formuleret, at grundskoler tidligst skal genåbne for elever den 4. januar og senest den 10. januar, hvilket giver kommunerne mulighed for selv at vælge, hvornår det er fornuftigt at åbne op for skoleeleverne.

Flere kommuner har valgt at udskyde skolestart for deres elever helt frem til 11. januar, blandt andet i Københavns nabokommune Frederiksberg, men i København har politikerne alligevel valgt at lade det være op til skolelederne selv at vurdere, hvornår eleverne fra 5. klasse og op efter skal starte. Elever fra 0.-4. klasse skal starte 4. januar.

- Jeg har kunne mærke på mine kollegaer, at der har været stor utryghed. Jeg synes, at man som kommune skal tage ansvaret på sig og passe på sine medarbejdere, siger Anders Müller.

Bestyrelsesmedlem i lærerforening bakker op

I Københavns Lærerforening er bestyrelsesmedlem Pernille Bendix enig i Anders Müllers udmelding, hvis smittetallet fortsat er højt i Københavns Kommune efter nytår.

- Jeg anerkender, at det ikke er en let beslutning at udskyde skolestart. Det er svært at fjernundervise små børn, og der er også et krav til, at elever skal have et vist antal undervisningsdage på et år, hvis det ikke er nødundervisning, siger Pernille Bendix til TV 2 Lorry.

- Men det er det mest fornuftige at udskyde skolestart, fordi alle lærere og ledere så når at komme tilbage fra juleferien og genoptager arbejdet uden smittefare. Og så kan man også lige afvente og se, hvordan smittetallene ser ud, tilføjer hun.

Pernille Bendix fortæller, at hun oplever, at lærerne er bange for, at de selv bliver smittet, men også at de kommer til at smitte andre.

På Bellahøj Skole, hvor Anders Müller arbejder, har der for eksempel været flere smittetilfælde.

Forvaltning: Vi følger regeringen

I Københavns Børne- og Ungdomsforvaltning er man bevidst om bekymringerne blandt både skolelærere, forældre og elever.

Ifølge forvaltningen afventer man dog fortsat en ny udmelding fra myndighederne.

- Myndighedernes gældende COVID-19-tiltag på skoleområdet løber frem til den 3. januar, så man må forvente, at regeringen snart kommer med en udmelding om, hvad der skal ske efter den dato. Det venter vi nu på, siger ressourcedirektør i forvaltningen, Nicolai Kragh Petersen, til TV 2 Lorry.

Han slår fast, at planen for skolerne i Københavns Kommune fortsat er den samme, som blev meldt ud før juleferien:

- Lige nu er planen for folkeskolerne i København, at vi gør, som vi meldte ud før ferien: Nemlig at 0.-4. klasserne starter op med fysisk, klasseopdelt undervisning den 4. januar, mens skolerne kan vælge at fjernundervise 5.-10. klasserne i den første uge.

- Dette er i tråd med de nationale retningslinjer og dermed også, hvad der anbefales af landets sundhedsautoriteter. Det er også scenariet, skolerne i København har planlagt ud fra og meldt ud til forældrene om. Men det er klart, at hvis der komme nye udmeldinger fra regeringen, så indretter vi os efter dem, siger Nicolai Kragh Petersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik