Ophedet stemning til beboermøde i Mjølnerparken

Tirsdag aften mødtes utilfredse beboere fra Mjølnerparken med boligselskabet Bo-Vita, der vil frasælge halvdelen af boligerne i området.

- Det vigtigt at sige, at ingen skal flytte lige om lidt. 

Sådan lagde en repræsentant fra  Bo-Vita ud til beboermøde i Mjølnerparken tirsdag aften, hvor TV 2 Lorrys reporter David Essenbæk Jakobsen var til stede.

I løbet af de næste tre måneder vil det almene boligselskab, der administrerer boligbyggeriet på Nørrebro i København, sælge halvdelen af boligerne i de i alt fire boligkarréer.

To af karréerne vil blive solgt til en investor udvalgt af Bo-Vita, som en del af planen om at fjerne Mjølnerparkens statslige stempel som ”hård ghetto”.

Det sker altså ved at opfylde ghettolovens krav om at fjerne 60 procent af de almene familieboliger.

quote Der blev flere gange tysset på beboerne og mod slutningen af mødet udbrød flere i råb og bankede i bordet.

David Essenbæk Jakobsen, journalist, TV 2 Lorry

TV 2 Lorrys reporter fortæller, at omkring 40 beboere var mødt op med spørgsmål til Bo-Vita, der havde en arabisk tolk til at oversætte. 

Bo-Vita gjorde det klart, at det først og fremmest vil være dem på midlertidige lejekontrakter, der skal flytte, og de vil sørge for at hjælpe med at finde en anden bolig i deres afdelinger. Ved frivilllig fraflytning giver Bo-Vita et økonomisk tilskud.

Men det gav de fremmødte beboere ikke meget for. Flere var frustrede over, at fraflytningen skal ske til et andet område, fordi de i første omgang regnede med at kunne blive boende i Mjølnerparken.

Og beboerformanden for Mjølnerparken, Muhammad Aslam, havde mange spørgsmål tirsdag aften, men han følte ikke, han blev klogere efter mødet.

-  Det er endnu mere forvirrende, end da vi kom ind til mødet, siger han. 

FAKTA: Sådan kommer boligområder på ghettolisten

Boligområder kan ende på listen, hvis de har over 1000 beboere og opfylder mindst tre af følgende fem kriterier:
 

  • Over 40 procent af beboerne mellem 18 og 64 år har ikke tilknytning til enten arbejdsmarkedet eller en uddannelse. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
     
  • Over 50 procent af beboerne er indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande.
     
  •  Over 2,7 procent af beboerne over 18 år er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
     
  • Over 50 procent af beboerne i alderen 30 til 59 år har højst en grunduddannelse. Personer med ikke oplyst uddannelsesniveau tælles med.
     
  • Boligområdets indkomst skal være væsentligt lavere end resten af regionens. Det måles ved at tage den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere i alderen 15 til 64 år, som ikke er under uddannelse. Den skal være mindre end 55 procent af gennemsnittet for samme gruppe i regionen.
     
  • Hvis et boligområde optræder på ghettolisten i fem år, udpeges det som en "hård ghetto".
     
  • Hvis et område bliver hård ghetto, kan boligforeningerne risikere at skulle rive op mod 60 procent af boligerne ned.

 

Kilder: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Ritzau.

Alle skal til samtale

Undervejs i mødet blev stemning mere intens, og beboerne hævede stemmen i deres spørgsmål, fortæller TV 2 Lorrys reporter. Ordstyreren måtte flere gange bede folk om at stille kortere spørgsmål. 

Fra Bo-Vita lød det, at de i løbet af 2020 vil besøge alle beboere for at finde den enkeltes behov og ønsker for en ny bolig.

Beboerne udtrykte bekymring for, om de ville blive smidt på gaden, hvis ikke de havde råd til den nye bolig, som de skal flytte til i løbet af 2022, hvor de første genhusninger begynder.

Her er de to karréer, der skal sælges i Mjølnerparken.

- Vi vil tage sagen til domsstolen

Efter mødet fortalte beboerformanden, at de ikke vil gå med på Bo-Vitas plan.

- Hvis der kommer nogen, der vil købe, så vil vi med vores juridiske muligheder og advokat sørge for, at tage sagen til domstolen i Danmark, og hvis nødvendigt til de internationale domstole, siger Muhammad Aslam.

Ifølge Bo-Vitas formand Jan Hyttel er forventningen ikke, at der er beboere i Mjølnerparken, som bliver tvangsflyttet. 

- Jeg er også ked af, at der skal flytte familier ud. Men vi har garanteret dem, der skal flytte, at de alle får en lejlighed i en af vores andre afdelinger, siger han til TV 2 Lorry.

- Vi har allerede fysisk flyttet beboere fra mere end 30 boliger, og vi har stadigvæk beboere i over 100 lejemål tilbage på venteliste, som gerne vil flytte. Så der kommer ikke til at blive tvangsflyttet nogen, lyder det fra Jan Hyttel tidligere tirsdag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik