Nu er rydningen af Fredens Havn begyndt

En retssag skal afsluttes, før end alle både i Fredens Havn kan fjernes.

Båd efter båd i Erdkehlgraven - også kendt som Fredens Havn - er nu ved at blive rømmet. 

Onsdag morgen løftede en kran således den første båd op ad vandet ved den autonome bådkoloni ved Christiania i København.

Det oplyser Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), på Facebook.

“Så er oprydningen af Erdkehlgraven gået i gang, og de første vrag er trukket op af vandet. Det er jeg rigtig glad for! Alt for længe har den smukke natur i og omkring Erdkehlgraven været skæmmet af ulovligt anlagte både og vrag, området har nærmest fremstået som losseplads,” skriver Frank Jensen i opslaget.

Retssag afgør det videre forløb

I alt er fem både fjernet fra onsdag morgen til onsdag eftermiddag.

Det er dog kun de både, platforme og vrag, som ingen har meldt sit ejerskab over, der nu bliver ryddet. Op mod 80 enheder.

Det oplyser områdechef i Kystdirektoratet, Hans Erik Cutoi-Toft, til TV 2 Lorry.

- Det er sket i godt og fredeligt samarbejde med dem, der har både derude, siger områdechefen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Den store samling både kaldet Fredens Havn i København har langsomt vokset sig større de seneste 10 år.
Den store samling både kaldet Fredens Havn i København har langsomt vokset sig større de seneste 10 år.
Foto: ALEXANDER ØSTERLIN KOCH / TV 2

Han oplyser, at en retssag - der før coronakrisen ramte var berammet til slutningen af marts - endnu mangler at afgøre skæbnen for de øvrige fartøjer i Fredens Havn. Der er i alt op mod 200 både, vragdele og platforme i Fredens Havn, oplyser Hans Erik Cutoi-Toft.

- Vi har politianmeldt de ejere, der ikke har efterkommet vores påbud om, at de skal fjerne sig. Vi kan ikke skride fysisk ind, før en dommer har slået i bordet, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Han ved endnu ikke, hvornår den kommende retssag skal finde sted. 

Langstrakt sag

Spørgsmålet om ulovlige både i Erdkehlgraven har en længere forhistorie. I foråret 2019 belsuttede Miljø- og Fødevareministeriet og Københavns Kommune, at området skulle ryddes. 

Opgaven kom dog først i udbud i december 2019. En entreprenør er nu endelig fundet, og denne har nu påbegyndt opgaven.

Ifølge Kystdirektoratet vil det koste omkring 26 millioner kroner at fjerne de omkring 150 fartøjer og vrag, der ligger på området. Af den sum betaler Københavns Kommune 10 millioner kroner, mens Miljø- og fødevareministeriet finansierer resten.

Sagen om Fredens Havn begyndte i 2006, da de første bådejere begyndte at kalde stedet for deres hjem. Men det var imod loven, besluttede Kystdirektoratet i 2015. Herefter fik ejerne påbud om at fjerne bådene. Men det skete ikke.

Derfor indgik daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og Københavns overborgmester, Frank Jensen altså i februar 2019 en aftale, der skulle sikre oprydningen.

Dengang lød det, at ejerne fik fire uger til at fjerne deres både - ellers ville myndighederne indlede arbejdet med at få ryddet op i havnen. Det skete ikke. Og derfor røg rydningen altså i udbud.

TV 2 Lorrys indslag fra foråret 2019, da det blev besluttet, at Fredens Havn skulle ryddes:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik