Olympisk hæder til unik tagbygning i København

Sportsbygningen Konditaget Lüders, der ligger på toppen af et parkeringshus i København, er blevet hædret af den olympiske komité.

Oppe i 24 meters højde på taget af et parkeringshus i Nordhavn ligger et arkitektonisk slaraffenland for motionister, områdets beboere og sportsklubber.

Stedet hedder Konditaget Lüders, og siden 2016 har alle haft gratis adgang til det 2.400 kvadratmeter store offentlige byrum med faciliteter til træning, ophold og leg.

Det kan du lave på Konditaget Lüders

Tirsdag aften blev Konditaget Lüders hædret af selveste IOC (Den internationale Olympiske Komité), som i samarbejde med IAKS (International Association for Sports and Leisure Facilities) og IPC (International Paralympic Committee) uddeler en særlig pris til sportsbygninger.

Forskellige typer underlag, stativer og bænke er placeret i aktivitetszoner, der gør det muligt at lave varieret træning.
Forskellige typer underlag, stativer og bænke er placeret i aktivitetszoner, der gør det muligt at lave varieret træning.
Foto: By & Havn

Hvert andet år uddeles arkitekturpriserne til internationale sports- og fritidsfaciliteter, og disse bliver betragtet som verdens fornemmeste inden for sportsbyggeri.

Konditaget giver håb om fremtiden

Og i år tilfaldt en af sølvmedaljerne til Konditaget Lüders, der er ejet af By & Havn, og noget af begrundelsen fra juryen lød således:

”...et eksemplarisk svar på udfordringen, hvordan man etablerer sport og leg i et tæt bybillede.”

quote Vi har vist, at et p-hus ikke bare behøver være et p-hus

Anne Skovbro, administrerende direktør i By & Havn

Ydermere lyder de rosende ord:

”Juryen mener, at Lüders leverer et nyt perspektiv på, hvordan og hvor man kan placere rekreative faciliteter i byer. Det afslører områder og rum, der tidligere var overset. Dermed henledes opmærksomheden på at bruge de tidligere "døde områder", og dermed giver Konditaget Lüders håb om fremtiden for et aktivt liv i byer.”

Artiklen fortsætter efter billedet

Man kan blandt andet løbetræne oppe på træningstaget.
Man kan blandt andet løbetræne oppe på træningstaget.
Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Stor anerkendelse

Hos By & Havn er man meget glad for hædringen, som blev uddelt tirsdag aften ved et stort gallaarrangement i den tyske by Køln.

- Det er stort at få den her anerkendelse fra så stor en organisation som IOC. Vi er meget glade for, at vi er med til at levere nytænkning, og vi har vist, at et p-hus ikke bare behøver være et p-hus. Men det er fedt, at juryen også har valgt at fremhæve nogle af de enklere greb ved projektet, siger Anne Skovbro, administrerende direktør i By & Havn, til TV 2 Lorry.

Et af de enkle greb er for eksempel, at man på vej op til Konditaget Lüders kan stige op ad to lange trapper monteret på facaden. Et stopur, som timer opstigningen, motiverer de besøgende til at fortsætte opad, og det giver motionister lyst til at konkurrere om at komme først op.

Artiklen fortsætter efter billedet

Der er gratis adgang for alle på Konditaget Lüders mellem klokken 7 og 22.
Der er gratis adgang for alle på Konditaget Lüders mellem klokken 7 og 22.
Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Mødte ikke op til prisuddeling

Og når man så er kommet op, bemærker juryen, at man bliver mødt af en spektakulær udsigt og en række aktiviteter.

Anne Skovbro fortæller, at man egentlig ikke havde de store forventninger, og repræsentanter fra By & Havn var da heller ikke til stede ved prisoverrækkelsen i Tyskland.

- Vi vidste godt, at der var en mulighed, men helt ærligt, så kom det bag på os, så vi er bare meget stolte, men vi er også stolte af, at konditagets brugere er så glade for tilbuddet, siger Anne Skovbro.

quote Der var nogle, der begyndte at bruge taget om natten, og det gav udfordringer i form af støj

Anne Skovbro

Faktisk er brugerne så glade, at By & Havn har måttet indføre åbne- og lukketider. I starten var der fri adgang for alle døgnet rundt, men nu er der kun adgang til taget mellem klokken 7 og 22.

- Der var nogle, der begyndte at bruge taget om natten, og det gav udfordringer i form af støj, så derfor besluttede vi i samarbejde med grundejerforeningen og naboerne at begrænse adgangen, siger Anne Skovbro.

Konditaget Lüders ligger på taget af P-hus Lüders på Helsinkigade i Århusgadekvarteret i København.

Der er en god udsigt, når man befinder sig oppe i 24 meters højde.
Der er en god udsigt, når man befinder sig oppe i 24 meters højde.
Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix