Nyt våben tages i brug i kampen med corona - smitte kan måles i spildevand

14 steder i Bispebjerg-området skal der den næste måned indfanges prøver af spildevand til coronabekæmpelse. Herefter rulles projektet ud til hele København.

Københavns Kommune har mandag taget et nyt våben i brug i opsporingen af coronasmitte.

Der er ikke tale om opfordring til PCR- eller kviktest, men derimod prøver af spildevand som skal give et fingerpeg om, hvor i byen coronasmitten er størst, og der dermed skal gøres en større indsats.

- Vores håb er, at kunne vide helt konkret - ned på de enkelte områder i byen - at nu er der smitte der. Vi kan også screene for mutationer, så vi vil kunne se, om der er nogle mutationer, som vi ikke ved, at folk har. Og på den måde kan vi bede folk i et bestemt område, hvor smitten stiger, om at lade sig teste, og dermed hurtigere få inddæmmet smitten, siger Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i København, til TV 2 Lorry.

14 steder i byen vil der dagligt blive udtaget spildevandsprøver og ud fra de prøver, kan man se om et større coronaudbrud er på vej.

Mandag var der blandt andet første optagning på Landsdommervej i Københavns Nordvestkvarter.

- Vi har udvalgt de specifikke steder, fordi vi her kender det geografiske kloakopland, der hører til den her brønd. Så hvis vi finder virus i en prøve fra en bestemt brønd, så ved vi også, hvilket område det kommer fra, siger Ida Marie Knudsen, der er planlægger hos Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, til TV 2 Lorry.

imerco(2)

Smitteudbrud kan opdages tidligt

Prøvetageren på for eksempel Landsdommervej tager automatisk 96 prøver henover et døgn.

Og det er muligt at finde corona men også smitsomme mutationer af coronavirus i prøverne allerede tidligt i et udbrud.

- Op til to uger før du selv har symptomerne, kan man måle det i spildevandet, siger Kim Roy Kronkvist-Hansen, sektionsleder hos Hofor, til TV 2 Lorry.

De første prøvesvar forventes at komme allerede onsdag.

- Vi kommer til at arbejde tæt sammen med Hoforog Statens Serum Institut om at sammenholde de data, vi har i dag i forhold til, hvor mange smittede den er, og så sammenholde det med, hvor mange smittede vi finder via spildevandsprøver. Så håbet er, at vi kan bruge det som et tidligt advarselssystem, siger Sisse Marie Welling.

Rulles ud til hele byen

Projektet kører fra den 3. maj til den 28. maj som et pilotprojekt, hvor man hver dag kører ud og tømmer prøverne, og afhenter dem på et bestemt tidspunkt hver dag.

De 14 brønde, man i pilotperioden tager prøver fra, ligger alle i Bispebjerg-området. I den næste fase vil man i tre måneder tage spildevandsprøver i hele kommunen.

Spildevandsovervågning er allerede taget i brug i andre lande og i nogle danske byer, blandt andet Ishøj. 

Der er afsat 3,7 millioner kroner i Københavns Kommune til pilotprojektet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20210513-223800-2-1920x1401we

Smitten stiger markant blandt de danske unge – i Norge har man rykket de unge frem i vaccinekøen

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

d32c631c-0a7e-42df-aa4e-4dbf0bc80e99

playMor fra Nordsjælland: Jeg mistede mit barn til corona

Lyntest næse

playNyt hurtigtestcenter åbner i Københavns indre by

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere