Nyt bor gnaver sig vej til Sluseholmen gennem københavnerkalken

Endnu en etape af hovedstadens metrobyggeri er gået i gang – denne gang på Enghave Brygge i Københavns Sydhavn. 

Mandag formiddag blev et tonstungt tunnelbor aktiveret af de ansatte fra Metroselskabet. Boret skal grave under jorden i forbindelse med udvidelsen af den nye metrolinje M4 til Sydhavnen.

Nu bevæger boret sig langsomt - men sikkert - under jorden frem mod sit næste stop: Sluseholmen på Sydhavnen. 

- Nu har vi to boremaskiner, der graver sig igennem københavnerkalken (der gør jorden særlig hård, red.), siger Mikkel Kjær, der er projektdirektør hos Metroselskabet.

Han fortsætter:

- Når vi er færdige med udgravningerne, så er det de her tunneller, der binder metrolinje M4 Sydhavnen sammen med M3 Cityringen. Det er faktisk også tunnelboremaskinerne, der i høj grad bestemmer, hvornår stationerne kan og skal laves. Så det er ret betydningsfuldt, hvad vi nu er i gang med, siger han.

Næste stop: Sluseholmen

Borearbejdet er en del af metroprojektet M4 Sydhavnen, som i 2024 vil omfatte metrostationer ved Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads samt Ny Ellebjerg i den københavnske sydhavn.

M4 Sydhavnen omfatter opførelsen af to styks fire en halv kilometer lange metrotunneller. Projektet bliver udført for Metroselskabet af den tysk/franske entreprenør TUNN3L JV I/S. Til udgravningerne på M3 var det den italienske entreprenørvirksomhed Copenhagen Metro Team, der stod for arbejdet.

Tunnelbor fra Kina

Begge tunnelbor, der vejer 600 ton og er 140 meter lange, har fået et personligt kaldenavn; Inge og Olivia. Atypiske navne for så kolossale og kraftige maskiner, vil nogle måske mene.

Borene er konstrueret i Kina og efterfølgende sejlet til Danmark, hvilket de mange skrifter på boret på henholdsvis kinesisk, og nedenunder på engelsk, vidner om. 

Det er altså helt nye bor, som ikke før har været med til at udgrave metrotunneller i hovedstaden. Men ifølge Metroselskabet ser det nu ud til, at arbejdet med at få skabt en tunnel til Sluseholmen går efter planen.

- Jeg synes, vi er kommet rigtig godt i gang med arbejdet til de nye metrostationer, og vi følger den tidsplan, vi har lavet for efterhånden mange år siden. Vi har været i stand til at følge den proces, som vi har planlagt, siger Mikkel Kjær.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Biler København parkerede

S og Ø vil gøre de første byområder i København fri for benzin- og dieselbiler

Hillerødmotorvejen

Virksomheder i opråb om ufærdige motorveje: Kan være et spørgsmål om liv og død

SOS Dansk Autohjælp giver vejhjælp på cykel

Nu kommer vejhjælpen også cyklende til billister i nød

40_percent

playVirksomheder starter kampagne for udvidelse af motorveje

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere