Nye restriktioner for natteliv i København: Vi gennemgår historien

Efter en årelang kamp for ro vil Københavns Kommune nu igen imødekomme beboere med nye regler for nattelivet. Beboere kalder det en ”tynd kop te”.

Han kan ikke huske, hvornår han sidst har sovet igennem i weekenden. 

Sådan siger Københavneren Søren Rud, mens han tænker tilbage på den første nat efter corona-epidemiens nedlukning af nattelivet. Efter nedlukningen lå gaderne øde hen og Søren Rud kunne sove helt uforstyrret.

I snart 50 år har han boet ud til Sankt Peders Stræde centralt i byens middelalderkvarter. I årevis har nattelivet i Indre By været en kilde til frustration, stress og ødelagt nattesøvn.

- For mange har det været en øjenåbner. Mange har opdaget, hvor stressede de var i hverdagen på grund af støjen. Og mange har været så vant til det, at de faktisk ikke tænkte over, hvor slemt det egentlig har været, siger Søren Rud, formand for Nørre Kvarters Beboerforening, til TV 2 Lorry.

Formanden har brugt mange kræfter på at få rådhusets politikere til at skride ind over for de festende i gaden. Flere borgmestre har givet udtryk for at de anerkendte problemet og indført en række tiltag, men indtil videre har de, ifølge Søren Rud, alligevel ikke gjort nok for at gøre op med støjen.

- Det har kun været lette løsninger, som de [kommunen red.] har gjort brug af indtil videre. De har ikke turdet tage fat, siger Søren Rud til TV 2 Lorry.

I den her video gennemgår vi de forskellige indgreb, så du selv kan vurdere, om du er enig eller uenig i det. 

Det gør vi fordi kommunen har præsenteret en ny plan for nattelivet, der vil gribe direkte ind overfor festen. 

Politikere vil nu have festfrie zoner

Den nye nattelivsplan, der kommer under politisk behandling i foråret 2021, er en efterjustering af et første udkast, der landede i marts. 

Flere ting er taget ud fra det første udkast til nu, fordi man oplevede massiv kritik af udspillet.

Tilbage står konkrete forslag såsom at sætte flere natteværter på gaden og lukke for salg af alkohol i butikker og døgnkiosker.

Parallelt med planen har Socialdemokratiet desuden foreslået, at man indfører ”gene-fri zoner” i Indre København. 

Nye politiske forslag for mere nattero

Beboere vil have lukket natbarerne ned

I det første udkast til en ny nattelivsplan skilte især ét forslag sig ud og blev en af de overvejende årsager til, at der skulle justeres i teksterne. 

Forslaget gik ud på, at man som udgangspunkt ikke ville give nye natbevillinger i et større område i København. 

Samtidigt ønskede kommunen ikke, at man skulle forny eksisterende bevillinger - heller ikke ved overtagelser. 

Det ville over sigt betyde en nedlukning af nattelivet efter midnat.

Forslaget blev med det samme mødt af kritik fra nattelivsindustrien og fra et flertal af rådhusets politiske partier.

For beboeren Søren Rud var det første udkast dog for en gangs skyld et imponerende skridt i den rigtige retning, fordi mange af beboernes egne forslag var kommet med. 

Nu er der kommet et nyt udkast, som på mange måder er en tynd kop te, mener han:

- Nu var der endelig kommet en plan for nattelivet, der for første gang i otte-ti år kom beboerne i møde. Men så fordi nattelivsindustrien himler op og siger, det går ud over dem, så bliver det hele sendt tilbage til forvaltningen. Og nu er der så kommet et nyt forslag, som har taget alle de gode ting ud, siger Søren Rud til TV 2 Lorry.

Fem beboerforeninger i Indre by har i et åbent brev skrevet til kommunen, at ”hvis der ikke tages et opgør med antallet af bevillinger” – som der var lagt op til i det første udkast – ”så ændres intet, og det vil være jeres ansvar at volden, voldtægterne og narkosalget fortsætter”, skriver de.

Socialdemokratiet holder fast i, at udspillet skal prøves af - og partiet er åbne for at bruge andre redskaber, hvis udspillet ikke har den ønskede effekt, men:

- Vi synes sådan set, at det her er en meget dansk, pragmatisk tilgang til problemerne, hvor vi sætter os ned og får dem løst sammen, siger politisk ordfører Jonas Bjørn Jensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

politi 112 politibil

Stort fald i kriminalitet begået af indvandrere i nordsjællandsk kommune

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere