Ny undersøgelse afslører københavnernes yndlingsret

En undersøgelse baseret på cirka 2.000 svar fra 18-75-årige danskere i hovedstadsområdet, viser hvad københavnerne oftest bikser sammen i køkkenet.

Det er en almindelig hverdag, du har været på arbejde, og på vej hjem handler du ind til dit næste kulinariske hverdagseventyr.

Hvad køber du?

Hvis det er pastaskruer, tomatsovs og hakket oksekød, du smækker på kassebåndet i Netto, så gør du som over halvdelen af andre medborgere i Region Hovedstaden.

En ny undersøgelse fra Karolines Køkken, der hører ind under Arla, viser nemlig, at pasta med kødsovs er den ret, som folk er gladest for at kokkerere.

Hele 6 ud af 10 af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at de ofte laver den italienske klassiker, og den indtager dermed pladsen som favoritret i hovedstaden.

quote De unge har ikke lært at mestre de traditionelle retter og dermed føler de ikke, at de har kompetencerne til at matche deres forældre og bedsteforældres kogekunst

Tove Færch, leder af Karolines Køkken

Men det er nu ikke nogen nyhed, spørger man Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken:

- Det er ikke overraskende, at pasta med kødsovs er årets hverdagsfavorit. Den simple, italienske ret har faktisk ligget i toppen over danskernes yndlingsretter de seneste 5 år, lyder det fra Tove Færch.

Sådan laver du københavnernes yndlingsret

Tove Færch peger på, at rettens popularitet kan skyldes, at pasta med kødsovs er en hurtig og simpel ret at lave, som ikke kræver det store indkøb.

Markant forskel på madvaner hos generationerne

Lige bag klassikeren over alle klassikere ligger stegt kylling og fisk med salat, viser undersøgelsen.

56 procent har svaret, at de ofte spiser stegt kylling, mens 50 procent ofte spiser en grøn salat til aftensmad.

Til gengæld er der flere, markante forskelle på, hvad henholdsvis den unge og den ældre generation vælger til aftensmad.

Hvor den ældre generation ofte laver hakkebøffer og krebinetter - eller karbonader om man vil - så vil de yngre hellere sætte tænderne i madpandekager og pizza, og Tove Færch har et bud på hvorfor:

Madpandekager er blandt de retter, som de 18-35 årige oftest laver. Til sammenligning laver 49 procent af Københavnerne over 56 år oftest hakkebøffer.
Madpandekager er blandt de retter, som de 18-35 årige oftest laver. Til sammenligning laver 49 procent af Københavnerne over 56 år oftest hakkebøffer.
Foto: Arla

- En af årsagerne kan være, at de unge ikke har lært at mestre de traditionelle retter og dermed ikke føler, at de har kompetencerne til at matche deres forældre og bedsteforældres kogekunst, siger hun:

- Men det kan også skyldes, at mange unge går op i at spise mere grønt og mindre kød af hensyn til klimaet. Og i den sammenhæng er madpandekager og pizza nogle af de retter, der er nemme at lave uden kød.

En af de største forskelle på generationernes madvaner er, at 34 procent i den modne aldersgruppe fortsat elsker stegt flæsk med persillesovs og ofte spiser det til aftensmad.

Til sammenligning er det kun 8 procent af de unge i hovedstaden, der kunne finde på at kaste sig ud at tilberede Danmarks nationalret.

Karolines Køkken baserer undersøgelsen på cirka 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere, som man har indsamlet via Epinions Danmarks panel i februar 2020.