Nyt tiltag skal fjerne diesel- og benzinbiler fra indre Nørrebro - men der er bare ét problem

I Københavns 2022-budget er der afsat midler til at oprette en trafik-ø på det indre Nørrebro. Fossile biler bliver på sigt forment adgang, men der ligger en større udfordring i, hvordan det skal håndhæves.

Snart kan det blive svært at bevæge sig på det indre Nørrebro, hvis man kører i bil. Eller rettere sagt, hvis man kører i et køretøj drevet af fossile brændstoffer som eksempelvis diesel eller benzin.

Partierne bag den nye budgetaftale for Københavns Kommune er blevet enige om at afsætte penge til en såkaldt trafik-ø på indre Nørrebro.

- Trafik-ø er måske et lidt misvisende ord, for det handler egentlig om at skærme nogle områder fra gennemkørende trafik. Det vil vi jo gerne have flere steder i byen, og derfor synes jeg, det her er et godt sted at starte, siger Marcus Vesterager, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Socialdemokratiet.

SFs Sisse Marie Welling, der er sundheds- og omsorgsborgmester i København, fortæller, at det vil være sværere at komme ind i området. Hele idéen er, at man ikke skal kunne køre på tværs af trafik-øen.

- Vi får en bedre luftkvalitet, og vi får nogle grønnere byrum. I dag bruger vi meget plads på parkeringspladser, og der kunne man få plads til at noget grønt i stedet, siger hun.

trafikø
Foto: Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning

Trafikken er i forvejen begrænset på eksempelvis Stengade, men det ser Marcus Vesterager som en styrke.

- Det er et godt sted at arbejde med det, da man i forvejen har en trafikplan for Nørrebro. Det vil sige, at vi har nogle erfaringer, som vi nu prøver at bygge videre på.

- Vi prøver at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke gør, og på den måde undgår vi forhåbentlig at træffe nogle dumme beslutninger fremadrettet.

Ingen til at håndhæve forbud

Kommunen ønsker på sigt at kunne gøre zonen helt fri for fossile køretøjer. 

På nuværende tidspunkt er det dog ikke afgjort, hvordan dette forbud skal kunne lade sig gøre.

Da Københavns Politi i forvejen er presset på ressourcer, har kommunen tidligere undersøgt muligheden for at opsætte kameraer, der via nummerpladegenkendelse kan afgøre, hvilke type køretøj der er tale om. 

Dette er dog forhindret af national lovgivning og er derfor ikke en mulighed på nuværende tidspunkt. 

Dette kan dog ændre sig snart, mener SFs Sisse Marie Welling

- Det er vores håb, at der lige om hjørnet kommer nye regler for os ude i kommunerne, der gør det nemmere at skabe fossilfri zoner, hvor kun elbiler må køre, siger hun til TV 2 Lorry.