Ny skybrudskampagne skal hjælpe folk til at undgå kloakvand i kælderen

I artiklen finder du en stribe god råd til at skybrudssikre din bolig.

Sommeren er højsæson for skybrud. Og når du finder regnfrakken og paraplyen frem til dig selv, kan du med fordel tage et kig på dit hus også.

Ifølge en undersøgelse fra Videncentret Bolius har seks ud af ti danske boligejere slet ikke eller kun i mindre grad overvejet forebyggende tiltag mod vandskader. 

Derfor Københavns lancerer Kommune nu en kampagne, der opfordrer os til at sikre vores hjem for at undgå vand i kælderen.

Skybrud i København 

  • Det kategoriseres som et skybrud, når der falder 15 mm nedbør eller mere på 30 minutter.

  • København har bl.a. været ramt af skybrud i : 2010, 2011, 2013, 2014, 2015 og 2016 og 2017.

  • Skybruddet i 2011 forårsagede ødelæggelser for mere end 6 mia. kr.

  • København er igang med at blive skybrudssikret med cirka 300 projekter over hele byen. 

Kilde: Københavns Kommune 

- Ved skybrud stiger kloakvand ofte op gennem afløbet, fordi kloakkerne bliver overfyldte. Derfor er det en god idé at få sløjfet kloakafløb i kælderen eller installeret højvandslukkere. Mange skader skyldes også små ting, som tilstoppede afløb, riste og tagrender, så det vil jeg vil også anbefale, at man kigger på, siger områdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Mikkel Balskilde.

Vandet kan også komme ind udefra, så hvis terrænet kan skråne væk fra dit hus og der kan støbes kanter omkring kældernedgange, er du godt hjulpet, lyder det i kommunens guide. 

Er der først kommet vand ind i kælderen, handler det om at begrænse skaden: Luk døre og vinduer, læg noget tungt oven på gulvafløbet eller byg en midlertidig dæmning foran kældernedgangen, for eksempel med sandsække. 

Det er kommunen og forsyningsselsskabet, som har ansvar for at sikre byens infrastruktur mod skybrud. En opgave, de stadig er igang med at løse. 

Det er dog den enkelte grundejers opgave at sikre sin egen bolig. 

Er du forberedt på regnen? I juni var der blandt andet skybrud i Vallensbæk. 

 

Flere gode råd

1. Luk vinduer og døre. Ved skybrud kan vandet komme ind af både tagvinduer, vinduer i facaden og især vinduer og døre i kælderen.’

 

2. Luk ventilationshuller i ydervæggene. Er der huller i ydervæggen, som er placeret tæt på terræn, bør du lukke dem – fx med en krydsfinerplade.

 

3. Tjek afløb og tagrender. Undersøg om tagrenderne er fri for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit.

 

4. Sikker opbevaring i kælderen. Beskidt kloakvand kan trænge ind i kælderen, så tingene skal helst stå på stålreoler, som kan desinficeres.

 

5. Tjek terrænet ved dit hus. Falder terrænet ind mod huset kan du grave mindre kanaler i terrænet og lede vandet væk fra huset og længere ud i terrænet.

 

6. Brug sandsække. Du kan stoppe en del vand i at trænge ind i boligen ved at lægge sandsække eller plastiksække med jord på de utætte steder.

 

7. Begræns opstigende kloakvand. Du kan få monteret højvandslukke og/eller sløjfe gulvafløb i kælderen, der ikke bruges.

 

Kilde: Hofor

På bolius.dk/vandetkommet kan du indtaste din adresse og få et indblik i, hvad der kan påvirke din boligs risiko for oversvømmelse ved skybrud eller stormflod


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik