Ny skybrudskampagne skal hjælpe folk til at undgå kloakvand i kælderen

I artiklen finder du en stribe god råd til at skybrudssikre din bolig.

Sommeren er højsæson for skybrud. Og når du finder regnfrakken og paraplyen frem til dig selv, kan du med fordel tage et kig på dit hus også.

Ifølge en undersøgelse fra Videncentret Bolius har seks ud af ti danske boligejere slet ikke eller kun i mindre grad overvejet forebyggende tiltag mod vandskader. 

Derfor Københavns lancerer Kommune nu en kampagne, der opfordrer os til at sikre vores hjem for at undgå vand i kælderen.

Skybrud i København 

- Ved skybrud stiger kloakvand ofte op gennem afløbet, fordi kloakkerne bliver overfyldte. Derfor er det en god idé at få sløjfet kloakafløb i kælderen eller installeret højvandslukkere. Mange skader skyldes også små ting, som tilstoppede afløb, riste og tagrender, så det vil jeg vil også anbefale, at man kigger på, siger områdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Mikkel Balskilde.

Vandet kan også komme ind udefra, så hvis terrænet kan skråne væk fra dit hus og der kan støbes kanter omkring kældernedgange, er du godt hjulpet, lyder det i kommunens guide. 

Er der først kommet vand ind i kælderen, handler det om at begrænse skaden: Luk døre og vinduer, læg noget tungt oven på gulvafløbet eller byg en midlertidig dæmning foran kældernedgangen, for eksempel med sandsække. 

Det er kommunen og forsyningsselsskabet, som har ansvar for at sikre byens infrastruktur mod skybrud. En opgave, de stadig er igang med at løse. 

Det er dog den enkelte grundejers opgave at sikre sin egen bolig. 

Er du forberedt på regnen? I juni var der blandt andet skybrud i Vallensbæk. 

 

Flere gode råd

På bolius.dk/vandetkommet kan du indtaste din adresse og få et indblik i, hvad der kan påvirke din boligs risiko for oversvømmelse ved skybrud eller stormflod