Nu slipper kommunerne for anlægsloftets spændetrøje

Regeringens beslutning om at suspendere anlægsloftet i 2020 får stor betydning for en række kommuner i Lorryland.

Coronakrisen betyder masser af nødlidende erhvervsdrivende, og en række af dem får nu en hjælpende hånd.

Regeringen har besluttet at suspendere anlægsloftet for 2020.

Det betyder, at kommunerne og regionerne kan sætte gang i en lang række nye byggeprojekter og samtidig fremrykke planlagte projekter og på den måde være med til at holde hånden under trængte virksomheder.

Ifølge regeringen og KL vil det betyde investeringer for op mod ekstra 2,5 milliarder kroner i år.

- Selvom store dele af Danmark er lukket ned, er det vigtigt, at landet ikke går i stå, sagde finansminister Nicolai Wammen, Soc.dem. for kort tid siden på torsdagens pressemøde.

Og dagens udmelding vækker tilfredshed.

- I Egedal kommune ser vi meget positivt på muligheden for at fremrykke anlægsopgaver, som vi ellers først kunne tage fat på i de kommende år. Vi er ved at gennemgå vores investeringsplan, og vurderer umiddelbart, at det er muligt at fremrykke opgaver til 2020 for 10-15 millioner kroner, siger By- og Erhvervsdirektør i Egedal Kommune, Sune Impgaard Schou.

Lav kassebeholdning i Helsingør

I en række andre kommuner i Lorryland - eksempelvis Helsingør - er det ikke nødvendigvis anlægsloftet, men derimod kommunens egen kassebeholdning, som er den største udfordring for nye anlægsinvesteringer.

- Det er godt, at kommunerne får mulighed for at fremrykke projekter og dermed hjælpe en række virksomheder. Der er nogle kommuner, der har mange penge i deres kommunekasse, og de kan i den grad tage fat med det samme, siger Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, Konservative, til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi hører til de kommuner, der skal passe mere på, da vi har store udfordringer på en række af vores store velfærdsområder, hvilket betyder, at vi i denne tid begynder at kunne ane bunden af kommunekassen. Og vi skal være særlige påpasselige, da vi står til at skulle betale mere i udligning fra næste år. Derfor bliver vi nød til at holde mere igen,

Overordnet set er Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, Kons., begejstret for dagens udmelding.
Overordnet set er Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, Kons., begejstret for dagens udmelding.

Alligevel er det lykkedes Helssingør Kommune at finde projekter for samlet set 47 millioner kroner, som man på grund af forskellige omstændigheder har mulighed for at fremrykke. Og derudover har kommunen også valgt at bruge nye 10 millioner kroner på her og nu opgaver – f.eks. vedligeholdelsesopgaver, som kommunen i forvejen skulle foretage inden for de kommende år, samt tiltag for at forbedre indeklimaet på kommunens skoler.

- Byrådet vedtager mandag de projekter vi vil fremrykke og de ekstra 10 millioner til nye opgaver, og jeg er sikker på, at det får en positiv betydning for vores lokale erhvervsliv, siger Benedikte Kiær.

Mange projekter kan straks gå i gang

Særligt I København får det stor betydning, at anlægsloftet hæves.

I princippet kan kommunen straks gå i gang med genopretning af en lang række veje, gårdhaver, haveanlæg, cykelparkeringer, modernisering af idrætsanlæg osv.

I alt har kommunen en liste med mere end 100 projekter, som både er vedtaget og finansieret, men som man på grund af regeringens stramme økonomistyring - anlægsloftet - har været forhindret i at sætte i gang.

Interview med overborgmester Frank Jensen

Regeringens anlægsloftet skal sikre, at der ikke bliver sat for meget byggeri i gang på samme tid. Målet er blandt andet at undgå overophedning af økonomien og prisstigninger. Men på grund af coronakrisen har KL og regeringen altså valgt at forhøje dette loft med 2,5 milliarder kroner.

Allerede i sidste uge gjorde Københavns overborgmester Frank Jensen (S) det klart, hvor stor betydning en sådan hjælpende hånd ville have.

 - Vi har lige nu anlægsprojekter for 350 mio. kr., som ligger og venter på at komme i gang, men som vi har skudt til de næste år pg.a. anlægsloftet. Så hvis regeringen gerne vil have de penge ud at arbejde nu, så er det en god ide at lempe anlægsloftet. Der er givetvis også andre kommuner, der har projekter liggende, som de kan sætte i gang. Vi skal alle sammen yde, hvad vi kan. Og det er i alles interesse, at virksomhederne når gennem krisen og står klar, når hverdagen vender tilbage, sagde Frank Jensen.

Københavns kommune har allerede sat gang i flere konkrete byggeprojekter, som ellers skulle have ventet til sommerferien, hvor skolerne lå tomme.

Begejstring fra DI

Dansk Industri er også meget begejstret for dagens aftale. 

- Regeringen slår flere fluer med ét smæk ved at sætte de kommunale anlægskroner i spil. Vi får renoveret bygninger, som alligevel skal renoveres på et senere tidspunkt. Virksomhederne bliver holdt i gang, og arbejdspladserne bliver sikret, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Ifølge Lars Sandahl Sørensen er der masser af gode og tiltrængte investeringer, som nu kan sættes i værk.

- Min oplevelse er, at kommunerne står klar til at gribe den mulighed, som de nu har fået af regeringen. Nu gælder det om at kigge på listen over gode, fremtidige projekter og fremrykke, hvad der kan fremrykkes. Mange bygninger står tomme lige nu, så der er mulighed for at komme i gang med arbejdet hurtig. Der er mange skoler, børnehaver og andre kommunale bygninger, som med fordel kan blive energirenoveret. Vejene kan få lappet hullerne i asfalten, og kloakker og offentlige arealer kan blive tilpasset fremtidens klima, siger Lars Sandahl Sørensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik