Ny overborgmester på gaden efter drab: Vil slå ned på utryghed med mere forebyggelse

Borgere og politikere var fredag eftermiddag på gaden på Nørrebro for at vise deres modstand mod vold og bandekriminalitet, der torsdag kostede en mand livet.

Den kommende overborgmester i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen (S), er forfærdet over torsdagens drab midt i myldretiden på Nørrebrogade.

- Det skaber rigtig meget utryghed her på Nørrebro, og det skal der slås ned på nu, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2.

Hun mener, at Københavns Kommune gennem mere kriminalitetsforebyggende arbejde kan være med til at nedtrappe bandestridigheder.

- Vi skal sikre, at vi har SSP (samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi, red) til stede, så vi stopper rekrutteringen til de her bander, for det er helt meningsløst, at en ung mand bliver skudt i ryggen på åben gade, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Sammen med lokale Nørrebro-borgere og andre politikere fra Københavns Rådhus trodsede hun den bidende kulde fredag eftermiddag for at vise utilfredshed med det chokerende drab på åben gade torsdag eftermiddag.

- Vi vil ikke acceptere, at vi har bandekriminalitet og vold i København. Det er vigtigt, at vi viser det aktivt ved at tage gaden tilbage og vise, at vi er et fællesskab, der går imod vold, lød det fredag eftermiddag fra Sophie Hæstorp Andersen.

Hun har gennem en periode haft en fornemmelse af, at “noget lå og lurede.” Hun henviser til, at der gennem de seneste tre til fire måneder har været omkring fem voldelige hændelser i Storkøbenhavn. Det oplyser Københavns Vestegns Politi fredag til TV 2 Lorry.

Vil skabe sammenhold

Københavns Politi mener, at drabet torsdag på Nørrebrogade kan relateres til bandemiljøet, og som modstand mod volden havde borgerinitiativet ‘Vi tager gaderne tilbage’ fredag arrangeret en sammenkomst på Nørrebro.

- Det er jo for at skabe sammenhold og samhørighed - og for at sprede tryghed i gen. vi vil vise at det er os der bor her - ikke banderne, siger Jan Malinowski, der er talsmand og medarrangør i ‘Vi tager gaderne tilbage’, til TV 2 Lorry.

Drabet har også sat tanker i gang hos Mogens Petersen, der er formand, Nørrebro Lokaludvalg. Han har talt med flere bekymrede Nørrebro-borgere.

- De føler utryghed. Man bliver skræmt, når sådan noget sker, for tænk nu hvis min lille Peter eller Asta kom vadende rundt dernede samtidig med, at det sker. Skal de opleve det? Det er tankerne, der må gå gennem alle, siger Mogens Petersen til TV 2 Lorry.

To mænd fængslet

To personer blev anholdt efter skyderiet på Nørrebro torsdag aften. De er sigtet for at have skudt og dræbt en yngre mand i midten af 20'erne.

Det kom frem fredag under et grundlovsforhør, hvor det blev besluttet, at de to skal fængsles frem til den 22. december.

Det skete ved grundlovsforhøret, som blev holdt bag lukkede døre.

Den ene af de sigtede er en 21-årig mand. Han havde en svensk tolk med inde til grundlovsforhøret.

Den anden var en dansk mand.

Ifølge sigtelsen var det den svensktalende mand, der affyrede skud mod den nu afdøde mand og en anden person, der undløb fra stedet.

Den danske mand kørte flugtbilen, som politiet senere fik stoppet, hvorefter anholdelsen fandt sted.

De er også blevet sigtet for ulovlig besiddelse af en pistol af mærket Glock, der skulle være blevet brugt under skyderiet.

Der er muligvis flere gerningsmænd i sagen, og der kan også være flere forurettede. Efterforskningen af sagen fortsætter.

Sigtelsen kommer efter, at en mand torsdag eftermiddag blev ramt af skud i ryggen.

Manden mistede livet på hospitalet, efter at betjente havde fundet ham liggende på Nørrebro.

Hændelsen skete omkring Nørrebrogade og Sorgenfrigade.

Det var dog uklart, hvor skyderiet præcist er sket, da politiet torsdag undersøgte, om skudepisoden også skete der, hvor den dræbte blev fundet.

Senere torsdag oplyste politiet, at man havde anholdt to personer, og at manden, der blev skudt og dræbt på Nørrebro, har banderelationer.

Hvilken bande manden, der er midt i tyverne, er relateret til, oplyste politiet dog ikke.

Artiklen fortsætter efter billedet...

visitationszoner i københavn og rødovre
Foto: Kenneth Ettrup Hansen/TV 2 Lorry


Tre visitationszoner oprettet

Fredag blev en mand dræbt af skud i Rødovre. Politiet arbejder ud fra en tese om, at der kan være en sammenhæng mellem de to hændelser.

Fredag eftermiddag har politikredsene i København og Københavns Vestegn reageret ved at oprette tre visitationszoner. En i Rødovre og Herlev, en i Nørrebro og Nordvest samt en i Tingbjerg og Husum.

I København begrunder politidirektør Anne Tønnes de to sidstnævnte visitationszoners placeringer med, at skudepisoden på Nørrebro har rod det i københavnske rocker- og bandemiljø, og at de involverede grupperinger skal holde til på dele af Nørrebro, i Tingbjerg og Husum.

- Vi vil ikke acceptere den utryghed, som bandernes gerninger fører med sig, og som led i indsatsen opretter vi nu to visitationszoner, som giver os mulighed for at kontrollere, at personer ikke færdes med våben i områderne, siger politidirektør Anne Tønnes i en pressemeddelelse.

I visitationszoner gælder særlige regler for politiets beføjelser. Blandt andet må betjente kropsvisitere og ransage biler uden nogen særlig mistanke, hvilket ellers normalt er et krav i retsplejeloven.

Det vil sige, at de normale lovregler sættes ud af kraft.

Visitationszonerne er gældende fra fredag den 3. december 2021 klokken 18.00 til fredag den 17. december 2021 klokken 18.00.

Vidner kan kontakte politiet på telefon 114.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik