Ny gadget kan opdage madforgiftning dobbelt så hurtigt og 200 gange billigere

Udstyret er på størrelse med en chokoladebar og i gang med at blive testet af flere virksomheder.

Forskere fra Københavns Universitet opfundet en hurtig og billig metode til at finde smittekilden til et udbrud madforgiftning. Udstyret er på størrelse med en chokoladebar og i gang med at blive testet af flere virksomheder.

Det kan normalt tage op mod flere uger at finde frem til smittekilden i forbindelse med et udbrud af madforgiftning.

Men nu har en gruppe forskere fra Københavns Universitet opfundet en metode, der kan gøre arbejdet meget hurtigere.

En ny håndholdt gadget på størrelse med en chokoladebar kan gennem analyse af bakterier hjælpe med at opdage madforgiftning mindst dobbelt så hurtigt som tidligere.

quote Nogle gange er det ikke let at finde smittekilden, og derfor smider man bare en masse mad ud for at være på den sikre side, hvilket også er spild af mad

Lukasz Krych, forsker og lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Samtidig er metoden mere end 200 gange billigere end andre, og dermed kan den nye opfindelse i fremtiden spare sygehuse, myndigheder og fødevareindustrien for både tid og penge, hvis et udbrud af eksempelvis salmonella eller listeria opstår.

Prisen for apparatet er cirka 6.000 kroner.
Prisen for apparatet er cirka 6.000 kroner.
Foto: TV 2 Lorry

Ifølge Lukasz Krych, der er forsker og lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og en af udviklerne, kan den nye metode identificere bakterier helt ned på stamme-niveau for kun syv kroner per prøve i stedet for flere hundrede kroner, som det ofte koster i dag.

Og hvor DNA-analyse af mistænkte bakterier tager dage eller uger med de traditionelle metoder, tager den nye metode omkring otte timer, og med tiden forventer forskerne at kunne få svar omgående.

- Nogle gange er det ikke let at finde smittekilden, og derfor smider man bare en masse mad ud for at være på den sikre side, hvilket også er spild af mad.

- Men med det her redskab til at screene bakterierne kan vi meget hurtigere og mere præcist identificere smittekilden til udbruddet af madforgiftningen. På den måde kan vi nøjes med at skille os af med de fødevarer, som udbruddet stammer fra, siger Lukasz Krych til TV 2 Lorry.

- Opklaringsarbejdet er jo altid et kapløb mod tiden, når man for eksempel har en fabrik, der bliver ved med at producere varer, som forgifter forbrugerne. Jo mere tid du skal bruge på at lokalisere kilden og analysere data, jo flere mennesker kan nå at blive syge, siger Lukasz Krych.
- Opklaringsarbejdet er jo altid et kapløb mod tiden, når man for eksempel har en fabrik, der bliver ved med at producere varer, som forgifter forbrugerne. Jo mere tid du skal bruge på at lokalisere kilden og analysere data, jo flere mennesker kan nå at blive syge, siger Lukasz Krych.
Foto: TV 2 Lorry

Kan tilsluttes en mobil eller bærbar

Lukasz Krychs metode er koblet op på et lille håndholdt apparat, der sekventerer bakteriens DNA. Apparatet er mindre end en chokoladebar og kan tilsluttes enten en mobiltelefon eller en bærbar computer. Prisen for apparatet, der er produceret af Oxford Nanopore Technologies, er cirka 6.000 kroner.

Metoden, som har fået navnet ON-rep-seq, kan ikke kun fortælle navnet på bakterierne, men også om der er tale om samme eller forskellige bakteriestammer, hvilket er vigtig information ved udbrud af madforgiftning.

- Det er for eksempel afgørende at vide, om den stamme af Listeria, man har fundet i en patients afføring, er den samme stamme, som man har fundet i en mistænkt pakke røget laks. Det kan vores metode fortælle, siger Lukasz Krych.

Metoden kan fortælle, om der er tale om samme eller forskellige bakteriestammer.
Metoden kan fortælle, om der er tale om samme eller forskellige bakteriestammer.
Foto: TV 2 Lorry

Når man putter DNA-materiale fra en prøve ind i det lille apparat, passerer DNA'en igennem såkaldte nanoporer, som indeholder en meget avanceret sensor, der opfanger hvert eneste bogstav i den genetiske kode. Apparatet kan analysere hundredvis af bakterier på samme tid.

I stedet for at foretage en DNA-sekventering af hele bakteriens arvemasse, som de traditionelle metoder gør, nøjes denne metode med at undersøge udvalgte fragmenter af arvemassen. På den måde sparer man både tid og penge. Samtidig er analysen 99,6 procent præcis.

Metoden kan bruges allerede i dag og er lige nu ved at blive testet af flere virksomheder.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Arkivfoto: Drikkevand

Område for forurening er fundet - men borgere skal fortsat koge vandet før brug

drikkevand

playIntet gennembrud: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

aggesen

Frederiksberg: 45.000 flasker vand indkøbt til kommunale institutioner

Frederiksberg Forsyning

Frederiksberg Forsyning: Sådan arbejder vi for at finde kilden til forurening

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere