Ny analyse viser, hvor københavnerne flytter hen - coronaeffekt udebliver

Under corona er der ikke sket ændringer i, hvor folk i København flytter hen, når de flytter fra kommunen.

Det seneste år med hjemmearbejde har ført til spådomme om, at flere vil flytte fra de store byer og på landet, fordi man i fremtiden ventes at være mindre bundet af at skulle møde fysisk på arbejde.

Men når man ser på dem, der sidste år flyttede fra Københavns Kommune, har der ikke været nogen ændringer i, hvor de slår sig ned. Det viser en analyse fra Nykredit.

Det er i høj grad kommunerne omkring København, der trækker, da 50 procent er flyttet til kommuner i nærområdet, hvilket er helt uændret i forhold til 2019.

Herefter følger Nordsjælland med 17 procent af fraflytterne. Det er også på niveau med året før, og det samme gør sig gældende for de resterende landsdele.

- De familier, der flytter ud af København, flytter stort set på decimalen hen, hvor andre gjorde et år tidligere, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom hos Nykredit.

- Det viser mig, at coronapandemien ikke fundamentalt har ændret det liv, vi gerne vil leve, siger hun.

Det er primært voksne i alderen 20-40 år og børn under 10 år, som flytter ud - herunder især den typiske børnefamilie.

Der var omkring 4500 flere, som flyttede ud af Københavns Kommune i 2020 end i 2019.

Her flytter københavnerne hen

Mira Lie Nielsen tilskriver stigningen, at nogen på grund af meget tid til at se på ens boligsituation under corona er flyttet lidt tidligere fra byen, end de ellers ville have gjort.

Hun forventer, at det vil betyde, at det vil afspejle sig i færre udflytninger i de kommende år.

Selv om mange virksomheder og ansatte forventer, at en grad af hjemmearbejde er kommet for at blive, har det ikke sat spor i flyttemønstrene.

- Vi skal jo alligevel på arbejde en gang mellem, så nærheden til København er fortsat vigtig, men samtidig den store udflytning viser jo samtidig, at der er et ønske om at få hus, have og mere plads betyder noget, siger Mira Lie Nielsen.

Hvis man finder luppen frem, er der i flyttetallene en tendens til, at der har været lidt færre flytninger i 2020 til Frederiksberg, Dragør og Tårnby, der ligger helt tæt på København.

- Det hænger sammen med de stigende priser, for hvis man gerne vil have det ekstra værelse, er man nødt til at se lidt længere væk fra byen for at have råd.

- Men generelt ser er der ikke et ønske om at flytte på landet i de her tal. Københavnerne vil gerne flytte i hus, men de har ikke et ønske om at komme ud, hvor der er langt mellem mennesker, siger Mira Lie Nielsen.