Nu vil EU undersøge Lynetteholm

Efter en borgerklage beder EU-udvalgsformanden nu EU-Kommissionen om at gå ind i Lynetteholm-sagen.

Er EU-lovgivning i forbindelse med Lynetteholm blevet brudt? Det vil EU nu undersøge.

Det sker efter, at den danske forening, Klimabevægelsen, har indsendt en klage over anlægsplanerne. Heri skriver de blandt andet, at de ikke mener, at der er udarbejdet en fyldestgørende klima- og miljøredegørelse for arbejdet.

Og det får nu EU til at gå ind i sagen om det gigantiske anlægsprojekt.

Lynetteholm - Kort fortalt

Brud på EU-lovgivning undersøges

Det er formanden for Europa-Parlamentets Udvalg for Andragender, Dolors Monserrat, der nu beder Kommissionen om at foretage en indledende undersøgelse af, om EU-lovgivning er blevet brudt. 

Samtidigt har hun sendt klagen videre til parlamentets Udvalg for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed. 

Og det er til stor glæde for Klimabevægelsen sekretariatsleder, Frederik Roland Sandby:

- Det er rigtig opløftende. Det betyder, at man nede i EU godt kan se, at der er noget ragende galt med det, der foregår med Lynetteholm, siger han til TV 2 Lorry.

Hvad er en VVM-redegørelse?

Lynetteholm er en vision om en ny bydel i København anlagt på en kunstig ø ud mod Øresund i Københavns Havn i området nord for Refshaleøen og syd for Nordhavn. Hertil skal der efter planen både gå en metro og en motorvej.

Men i VVM-redegørelsen, der står for Vurdering af Virkninger på Miljøet, har man ifølge Klimabevægelsen ikke vurderet alle elementerne i projektet. Redegørelsen omfatter alene øens afgrænsning og dermed ikke boliger, havnetunnel, metro med videre.

Og det er netop det, som EU nu vil se nærmere på - det kan nemlig betyde, at der unionens lovgivning er brudt.

Klimabevægelsen er på baggrund af klagen inviteret til Bruxelles den 15. september i år for at fremlægge deres klage, over det, de mener, er en mangelfuld klimaredegørelse fra regeringen i forbindelse med Lynetteholmen. 

Tidsplan for Lynetteholm: 50 års anlægsprojekt

Det er da heller ikke første gang, at planerne om Lynetteholm har mødt kritik.

I december 2020 kunne vi blandt andet fortælle, hvordan Danmarks Naturfredningsforening, miljøorganisationen Noah og Rådet for Bæredygtig Trafik rettede skarp kritik af VVM-redegørelsen af og planerne om Lynetteholm.

Den historie kan du læse meget mere om her: