Nu tilbyder specialister og nabokommune hjælp i sag om spildevand i Øresund

Politikerne har krævet en redegørelse fra forvaltningen, og planerne om at udlede 290.000 kubikmeter urenset spildevand er nu blevet flyttet til efteråret – men der også andre løsninger.

Enorme mængder urenset spildevand kan sejles væk i stedet for at skulle pumpes direkte ud i Øresund. 

Sådan lyder det mandag fra specialister i at flytte spildevand via vandvejen. 

Firmaet RGS Nordic har således henvendt sig til Københavns Kommune for at tilbyde deres hjælp i sagen om de 290.000 kubikmeter urenset spildevand fra Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Gentofte Kommune, der efter planen skulle have været pumpet ud i Øresund fra søndag og fem dage frem.

Efter TV 2 Lorry og en række andre medier fortalte om sagen - og fagfolk og miljøorganisationer advarede mod miljømæssige konsekvenser - blev udledningen af kloakvandet først udskudt med et døgn. Søndag valgte Hofor at flytte udledningen helt til efteråret. 

Imens leder forvaltninger og politikere efter en løsning på problemet, men den ligger ifølge dem ikke lige for.

I en pressemeddelelse fra Hofor fremgår det, at det ifølge forsyningsselskabet ”desværre ikke er muligt at opmagasinere spildevandet på anden vis, mens arbejdet (med Lynetteledningen, red.) står på”.

Det udsagn holder dog ikke vand, lyder det altså nu fra branchen, som er vant til at håndtere spildevand i store mængder.

Interview med direktør Jonathan Cope, RGS Nordic.

Løsningen findes

Løsningen findes nemlig – branchen skal bare inviteres med til at knuse problemerne.

- Vi har i morges (mandag morgen, red.) rakt ud til borgmester Ninna Hedeager Olsen. Få os med til bordet, så vi kan tale om, hvad der kan lade sig gøre og hvordan, siger Jonathan Cope til TV 2 Lorry.

Han er Business Unit Director for Water Solutions hos RGS Nordic, som har specialiseret sig i at flytte spildevand via vandvejen.

- Vi har den viden, der skal til. Og uden at tage hensyn til, hvem der ender med at få opgaven, så skal vi snakke om, hvad der er muligt, og hvad der ikke er muligt, tilføjer han.

RGS Nordic, der har specialiseret sig i at flytte spildevand via vandvejen, har blandt andet stået for at flytte og rense spildevand fra Fredericia Havn, hvor der gennem store undersøiske rør føres råolie fra Nordsøen til raffinaderiet.

Det afføder også en stor mængde forurenet spildevand, der i 2017 blev for meget for rensningsanlægget i Fredericia at håndtere. Derfor tog RGS Nordic over, og nu flyttes det forurenede vand fra Fredericia i Jylland til Stignæs i Slagelse med skibe.

I Stignæs pumpes det forurenede vand direkte over i et gigantisk renseanlæg – og det er en løsning, der også vil kunne bruges med det københavnske kloakvand i Øresund, lyder det fra Jonathan Cope.

Der kan dog også være tale om en anden ordning, hvor spildevandet bliver sejlet ind til Lynetten Renseanlæg for at blive renset der.

Sagen kort

Kommune undersøger, om de kan hjælpe

I Lyngby-Taarbæk Kommune er man også begyndt at se på, om Mølleåværket, der i forvejen aftager spildevand fra en del af Gentofte Kommune, kan være med til at afhjælpe problemet.

Det er sket, efter formanden i kommunens Teknik- og Miljøudvalg Sigurd Agersnap (SF) har kontaktet forvaltningen.

- Jeg har snakket med forvaltningen om det, og de kigger på mulige løsninger nu, siger han til TV 2 Lorry.

- Vi modtager i forvejen en masse spildevand fra Gentofte, så det ligger på mange måder lige for, hvis det kan lade sig gøre, tilføjer han.

Samtidig er punktet allerede kommet på værkets bestyrelsesmøde, der finder sted på torsdag.

Interview med direktør Jonathan Cope, RGS Nordic.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20170831-133307-L-1920x1278we

Nu har 75 procent af borgerne på Frederiksberg igen rent drikkevand

20180704-121453-A-1920x1263we

Se kortet: Nogle Frederiksberg-borgere kan igen drikke vandet

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere