Nu kan man få et kunstigt hjerte på Rigshospitalet

For første gang i Danmark har en patient fået et kunstigt hjerte indopereret. Danmark er blot det tredje land i verden til at udføre en sådan operation.

En patient på Rigshospitalet i København har fået det første kunstige hjerte i Danmark.

Dermed er Danmark det kun tredje land i verden til at indoperere et kunstigt hjerte.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse. 

Hjertet, der har navnet Carmat, er det mest avancerede hele, kunstige hjerte, der er udviklet.

- Vi håber, at vi i fremtiden kan tilbyde implantationen til patienter, der er kritisk syge af hjertesvigt i begge sider af hjertet og ikke kan vente længere på et donorhjerte – eller af andre grunde ikke kan få en transplantation. Det er patienter, som vi indtil nu ikke har kunnet hjælpe, men som vi med det kunstige hjerte vil kunne gøre en kæmpe forskel for, siger Finn Gustafsson, der er overlæge og professor med speciale i avanceret hjertesvigt og transplantation ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

Omkring 70.000 personer i Danmark lider af hjertesvigt. For patienter, hvor sygdommen er livstruende, og hvor en transplantation ikke er en mulighed, kan Carmat i nogle tilfælde være løsning.

Glad hjerteforening men med forbehold

I Hjerteforeningen jubler man over den nye mulighed, der er opstået for patienter med hjertekarsygdomme, der venter på et nyt hjerte.

- Det er fantastisk, at vi har så meget opmærksomhed på hjerteområdet, så vi er med på den nyeste udvikling, siger Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen, til TV 2 Lorry.

Hun er glad for, at der bliver brugt ressourcer på at hjælpe patienter med hjerteproblemer, der ellers ikke tidligere har haft mulighed for at modtage hjælp.

Men glæden er også med et vist forbehold. 

- Vi savner stadig mere opmærksomhed på forebyggelsen af hjertekarsygdomme, så vi undgår de 55.000 nye hjertekarpatienter, der hvert år bliver syge, lyder det fra Anne Kaltoft. 

Direktøren henviser til emner som rygning, motion og spisevaner.

Levetid på fem år

Levetiden for en patient med Carmat estimeres til fem år ifølge Finn Gustafsson. 

- Den patient, der har haft hjertet længst, har haft det i godt to år. Vi forventer fem år, og så kan det udskiftes. En del skal efterfølgende transplanteres med et rigtigt hjerte, fortæller han til TV 2 Lorry.

Men ikke alle har mulighed for at få transplanteret et rigtigt hjerte, typisk fordi man ikke kan tåle den medicin, man skal tage efter at have fået transplantationen.

Artiklen fortsætter under billedet

Rigshospitalet er udvalgt som testcenter på grund af sin ekspertise i at behandle og forske\ni avanceret hjertesvigt.
Rigshospitalet er udvalgt som testcenter på grund af sin ekspertise i at behandle og forske\ni avanceret hjertesvigt.
Foto: Rigshospitalet

Kan næsten leve et normalt liv

Carmat er verdens første fuldt elektrise kunstige hjerte med et selvreguleringssystem, der tilpasser sig kroppen. Hvis en person med et Carmat-hjerte for eksempel cykler, går op ad en trappe eller på anden måde bliver forpustet, vil hjertet reagere med at sætte pumperytmen op.

Det er dog ikke al form for fysisk aktivitet, der er mulig. 

- Man kan stort set leve et normalt liv med det kunstige hjerte, men det er ikke muligt at dyrke kontaktsport samt at gå i svømmehallen, forklarer Finn Gustafsson.

Det skyldes, at der ud af maveskindet går en ledning, som driver den pumpe, der holder hjertet i gang. Ledningen er monteret til et bælte med batterier, som patienten går rundt med og som ikke må udsættes for skader. Den kan dog godt klare et brusebad.

Ikke alle patienter med Carmat lever

Overlæge og kirurg Peter Skov Olsen fra Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalet stod i spidsen for det team, der udførte operationen på den første patient i Danmark.

- Det er en holdindsats, der kræver samarbejde og en maksimal indsats fra alle sider. Jeg er stolt over, at operationen er gået godt, og at vi på Rigshospitalet kan tilbyde en bestemt patientgruppe en ny mulighed, siger Peter Skov Olsen.

I alt har 13 patienter fået det kunstige hjerte indopereret, men ikke alle lever, og derudover har andre efterfølgende fået et donorhjerte.

quote Jeg er stolt over, at operationen er gået godt.

Peter Skov Olsen, overlæge

Udover Danmark har patienter i Tjekkiet og Kasakhstan fået indopereret det kunstige hjerte. 

Over de næste fire til fem måneder er det planen at nå op på i alt 20 patienter med Carmat.

I Danmark transplanteres der cirka 30 hjerter om året. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik