Nu kan du få gratis adgang til oplysninger om dig selv i Rigsarkivet: Sådan gør du

En ændring af arkivloven betyder nu, at alle har juridisk ret til at skaffe sig oplysninger i arkiverede sager hos Rigsarkivet – og man kan få gratis hjælp til at finde dem.

En tilføjelse til arkivloven har givet de ansatte hos Rigsarkivet i København særligt travlt.

Frem til årsskiftet skulle man ofte søge om tilladelse og betale, hvis man ønskede indsigt i arkiverne hos Rigsarkivet, men nu har alle ret til at få adgang til egne oplysninger i arkiverede sager – og det er gratis at skaffe dem.

- Kernen er, at borgerne i det her land har fået en ny rettighed, og det er retten til uden videre, indenfor en frist, at få udleveret oplysninger om dem selv, som det offentlige ligger inde med.

Det forklarer enhedschef hos Rigsarkivet, Allan Vestergaard, som mildest talt hilser den reviderede arkivlov velkommen:

Rigsarkivets samlinger omfatter flere tusinde hyldemeter fra 1100-tallet og frem til i dag.
Rigsarkivets samlinger omfatter flere tusinde hyldemeter fra 1100-tallet og frem til i dag.
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix

- Jeg synes godt, at man kan svinge sig op til at sige, at det er et billede på et demokrati, der fungerer på et rimelig højt niveau. Jeg synes, det er en rigtig, rigtig fin ordning.

Og han er tilsyneladende ikke den eneste, der er glad for, at det er blevet lettere at søge oplysninger om sig selv hos Rigsarkivet.

Siden det blev gratis at anmode om oplysninger som fødselstidspunkt, gamle eksamensbeviser og ditto lægejournaler, er antallet af generelle forespørgsler tidoblet i de to første uger af januar sammenlignet med antallet for hele 2020.

Rigsarkivet har modtaget 650 forespørgsler om fødselstidspunkt, som er særligt populært at spørge om. Og det er især sjællændere, der er interesseret i netop den oplysning.

Beboere på Sjælland står nemlig for halvdelen af forespørgslerne om fødselstidspunkt - noget, Allan Vestergaard, mener, kan bunde i en interesse for at få lagt et horoskop.

Anbragte børn kan især have gavn af revideret lov

Før tilføjelsen til arkivloven trådte i kraft, var arkivalier, der indeholder oplysninger om enkeltpersoners private forhold, først tilgængelige efter 75 år.

Ønskede man indsigt efter arkivreglerne, traf Rigsarkivet en afgørelse om dispensation - uanset om en person søgte arkivadgang i sin egen sag.

quote vil vi sikre, at alle kan få adgang til egne barndomsminder

Joy Mogensen (S) i forslag om ændring af arkivloven

Ændringen blev gennemført efter et lovforslag fra kulturminister, Joy Mogensen (S).

I lovforslaget havde ministeren især en gruppe i tankerne, der kunne få gavn af tilføjelsen til arkivloven, nemlig udsatte og anbragte børn og unge:

"Det er værdifulde dokumenter, der fortæller en vigtig historie om deres liv. Og historien er med til at forme identiteten. Denne regering er på de udsatte børns side hele livet. Også de udsatte børn, som i dag er blevet voksne. Derfor vil vi sikre, at alle kan få adgang til egne barndomsminder," lød det i lovforslaget.

At det nu er nemmere at skaffe indsigt i ens egne personoplysninger, kan nemlig have stor betydning for eksempelvis mennesker, der har været anbragt på børnehjem, psykiatriske institutioner eller lignende, og som mangler oplysninger om deres fortid.

Rigsarkivet har mere end 460 hyldekilometer arkivalier og mange er bevaret i moderne højlagermagasiner på Kalvebod Brygge i København.
Rigsarkivet har mere end 460 hyldekilometer arkivalier og mange er bevaret i moderne højlagermagasiner på Kalvebod Brygge i København.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Det er altså ganske forskelligt, hvem den nyreviderede arkivlov gavner.

Grundlæggende set er det sådan, at hver gang en person har været i berøring med det offentlige, så er der nogen, der har skrevet noget ned om det, forklarer Allan Vestergaard.

- Det er alle former for undervisning, alle former for behandling, hospitalophold, ophold på psykiatriske hospitaler. Det er hele politi- og straffesystemet, hvis du har været så uheldig at være i forbindelse med det. Det er militæret og så videre, siger Allan Vestergaard:

- Vi har jo virkelig mange oplysninger om den enkelte person, for hver gang, du er i kontakt med det offentlige, så bliver de registreret.

Men det gælder faktisk også oplysninger om visse private aktører, oplyser han. Mange børnehjem er tit private, men selv den slags optegnelser kan Rigsarkivet ligge inde med.

Søg oplysninger om dig selv hos Rigsarkivet

Kilderne i Rigsarkivet er en vigtig adgang til Danmarks historie og også til borgernes historie.

Rigsarkivet giver adgang til data, men hvor man tidligere har fået oplysninger om sig selv, enten ved at betale for en arkivundersøgelse eller ved at søge dispensation fra arkivlovens tilgængelighedsfrister og selv se det på læsesalen, så har borgerne nu ret til indsigt i egne oplysninger.

Retten til indsigt i egne oplysninger er gennemført af Folketinget via en ændring af arkivloven, som trådte i kraft 1. januar 2021.

Adgang til egne oplysninger foregår via bestilling på Rigsarkivets hjemmeside.

Du kan bestille oplysninger om dig selv lige her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik