Nu åbner forlystelser med fuld kapacitet – hvis altså folk bærer mundbind

Landets forlystelsesparker må igen fylde rutsjebaner og andre hurtigkørende forlystelser op, hvis altså gæsterne ifører sig mundbind.

(Arkivfoto). Fra tirsdag den 7. juli må landets forlystelsesparker igen åbne op for fuld kapacitet i rutsjebaner - men kun hvis folk bruger mundbind. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Landets forlystelsesparker går en tid i møde, hvor normaliteten for rutsjebaner og andre forlystelser nærmer sig tiden inden Covid-19.

Sådan da.

Et grønt lys fra regeringen og Styrelsen for Patientsikkerhed sætter gang i et nyt forsøg, hvor brug af mundbind i rutsjebaner og andre hurtigkørende forlystelser giver parkerne lov til at fylde de indtil nu halvtomme forlystelsessæder op.

Det oplyser Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark i en pressemeddelelse.

Forsøget begynder tirsdag den 7. juli.

Dermed kan hele familien nu få lov til at prøve Dæmonen sammen i Tivoli eller Den Gamle Rutsjebane på Bakken side om side, hvis altså hele familien tager et rent mundbind på ved hver tur.

Forsøget skal give landets forlystelsesparker lov til igen at fylde alle rutsjebaner op med glade gæster, der har ventet på at køre uden underlagte skrappe restriktioner.

Styrelsen for Patientsikkerhed har bedt Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark om at udarbejde de retningslinjer, som forsøget skal gennemføres efter.

Læs også Tivoli vil have kendt kunstner til at lave bypark ved stærkt trafikeret vej

Der skal løbende føres kontrol og evaluering, som skal kvalitetssikre forsøget.

Freja Brandhøj, der er politisk konsulent i Foreningen af Forlystelser i Danmark, glæder sig over, at landets forlystelsesparker så småt rykker tættere på en normal hverdag som før coronakrisen.

- Det er bestemt positivt, at myndighederne har sagt ja til dette forsøg. Vores vurdering er, at der selv uden mundbind er en meget lav risiko for smitte i en forlystelse, siger hun og fortsætter:

- Men nu tager vi første skridt på vej mod normalisering ved at igangsætte et forsøg med mundbind i de hurtigkørende forlystelser, og så fastholder forlystelsesparkerne i øvrigt deres store fokus på høj hygiejne og god afstand. Nu glæder vi os bare til at se mange flere gæster i vores forlystelsesparker.

Frivilligt, om parker vil deltage

Det er den enkelte forlystelsespark, der selv afgør, om man vil deltage i forsøget med fuld kapacitet og krav om mundbind.

Læs også I morgen åbner de: Tivoli gør klar med nye blomster og digital profil

Et af hovedkravene til genåbningen af fuld kapacitet i forlystelserne er, at gæsterne påføre sig et rent mundbind ved hver enkelt tur.

Foreningen af forlystelsesparker i Danmark oplyser, at der skal bruges et stort antal mundbind, og det forventes at de fleste deltagende forlystelsesparker vil sælge mundbind til gæsterne ved indgangen til de hurtigkørende forlystelser.

Tivoli betaler gæsters mundbind

Hos Tivoli vækker det nye forsøg glæde, men forlystelsesparken har valgt en anden strategi, end hvad foreningen kræver.

Læs også Store problemer med ulovlige parkeringer skal løses med nyt parkeringskorps

Kasper Schumacher, der er Havedirektør i Tivoli, oplyser til TV 2 Lorry, at Tivoli har valgt, at gæsterne ikke skal pålægges omkostninger ved mundbind, så forlystelsesparken vil dække gæsternes mundbind. 

- Det har været en svær beslutning, at vi skal stå for omkostningerne med mundbind, men det har vi valgt alligevel. Det har vi, fordi vi har mulighed for det, og vi vil give vores gæster så god en oplevelse som muligt. Det er en stor udgift for os, men vi har valgt at gå den vej med det, men ja, det var en svær beslutning, siger han.

Selvom omkostningerne bliver store, er Danmarks mest besøgte forlystelsespark dog glad for den nye ordning, der gør det muligt at fylde rutsjebanerne op.

- Vi er glade for, at vi kan give en bedre oplevelse til gæsterne – samt kortere kø til forlystelserne. Og det er derfor, at vi har valgt at være med i forsøget, fordi vi ønsker at få fuld kapacitet i vores mest populære forlystelser, siger Kasper Schumacher til TV 2 Lorry.

Læs også Tivoli og Bakken udskyder sommeråbning på grund af coronavirus

Tivolis gæster kan se frem til, at Dæmonen, Tik Tak, Monsunen og Mælkevejen bliver åbnet op igen, men kun for gæster der overholder kravet om mundbind.

Forlystelsesparkerne skal samtidig sikre, at gæsterne får den rigtige information om brug og bortskaffelse af mundbindet. De skal også sikre, at mundbindene sidder korrekt, og de bliver smidt ud på rigtig, vis efter endt tur, så ingen andre kommer i kontakt med mundbindene.

Bakken tilslutter sig forsøg - men udtrykker skepsis

På Bakken lige nord for København er forsøget også faldet i god jord, men der er alligevel nogle ting, som direktør Nils-Erik Winther gerne vil have ændret.

- Vi synes ikke, at et éngangsmundbind er den optimale løsning, men vi vil også så gerne kunne udnytte den fulde kapacitet i vores forlystelser, så hvis det her er måden, så gør vi det, siger han til TV 2 Lorry.

Læs også Naturvejleder: Tag ud i naturen i stedet for at samles i storbyens parker og haver

Bakken er først med i forsøget næste uge, da der først lige er blevet bestilt 150.000 mundbind hjem.

Direktøren oplyser til TV 2 Lorry, at han ikke regner med, at gæsterne skal betale for mundbindene ved forlystelserne, men de arbejder stadig på beslutningerne.

- Jeg forestiller mig, at der bliver udleveret ét ordentligt mundbind, som vores gæster kan have på hele dagen, og det håber jeg, at sundhedsmyndighederne vil overveje, siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik