Ni personer anholdt i sag om organiseret tyveri fra byggepladser

I alt er det blevet stjålet hårde hvidevarer, byggematerialer og værktøj til en samlet værdi af cirka 850.000 kroner.

Særlig Efterforskning Øst, der hører under Københavns Politi, slog onsdag formiddag til og anholdt de ni mænd i alderen 25-62 år på ni forskellige adresser i København og på Københavns Vestegn.

Fem af de anholdte er sigtet for siden december 2020 at have stjålet hårde hvidevarer, byggematerialer og værktøj til en samlet værdi af cirka 850.000 kroner. De øvrige fire er sigtet for hæleri – det er politiets opfattelse, at de har bestilt tyverierne med henblik på at sælge de stjålne genstande.

Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

- Der er tale om organiserede tyverier, hvor man på natlige tyvetogter har hentet ”bestillingsvarer” på byggepladser og i nyopførte bygninger, siger vicepolitiinspektør Torben Henriksen fra Særlig Efterforskning Øst.

I alt fire af de anholdte blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Glostrup. To mænd på henholdsvis 34 og 40 år blev varetægtsfængslet i tre uger for flere forhold af indbrud og tyveri, mens en 25-årig mand blev varetægtsfængslet i to uger sigtet for et forhold af indbrud.

På en af adresserne, hos en 39-årig mand i Rødovre, blev der ud over tyvekoser desuden fundet en pistol. Det har udvidet sigtelsen til også at omfatte ulovlig våbenbesiddelse, og den 39-årige mand er onsdag blevet varetægtsfængslet i 28 dage.

Muligvis flere anholdelser i sigte

Anholdelserne sker på baggrund af en længerevarende efterforskning som led i Særlig Efterforskning Østs fokus på bekæmpelse af organiseret berigelseskriminalitet.

- I denne sag har vi gravet spadestikket dybere for at få hælerleddet med. Hælerne er jo hele forudsætningen for, at tyverierne bliver begået, og efterforskningen har efter vores opfattelse klarlagt, at hælerne var fuldstændig klar over, hvad der foregik, siger Torben Henriksen.

Efterforskningen fortsætter, og politiet kan ikke udelukke, at sigtelserne mod de ni mænd vil blive udvidet, eller at der vil ske yderligere anholdelser af medvirkende gerningsmænd til tyverierne og af hælere.

I forbindelse med ransagningerne har Københavns Politi beslaglagt en større mængde koster. Politiet vil i den kommende tid kontakte forurettede i sager om indbrud eller tyveri, hvis der er en formodning om, at det er deres stjålne genstande, der nu er fundet.

Varevogne også udsat

I en ny medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne svarer 16 procent af el- og vvs-installationsvirksomhederne i Region Hovedstaden, at de indenfor det seneste år har oplevet at blive frastjålet værktøj og materialer på de byggepladser, hvor de har deres daglige gang.

quote Denne sag har vi gravet spadestikket dybere for at få hælerleddet med.

Torben Henriksen, vicepolitiinspektør Særlig Efterforskning Øst.

Tal fra Nordsjællands politikreds viser at antallet af anmeldte tyverier fra byggepladser steg fra 72 de første tre kvartaler i 2019 til 112 i 2020. I Københavns politikreds steg det tilsvarende tal fra 195 til 224 og i Københavns Vestegns politikreds fra 110 til 149.

I midten af januar kunne TV 2 Lorry desuden fortælle, at 35 procent af el- og vvs-installationsvirksomhederne i Region Hovedstaden har haft indbrud i deres biler det seneste år.

- Der er ofte tale om organiserede kriminelle, der opererer på tværs af politikredse og tilmed på tværs af landegrænser. Derfor har Særlig Efterforskning Øst også fokus på den type kriminalitet, og det er noget, vi ser på med stor alvor, sagde Torben Henriksen dengang.

Det kan være svært at kende forskel på dit og mit - også i håndværkerbranchen. Ny undersøgelse fra Brancheorganisationen Teknik Arbejdsgivere viser, at 35% af EL- og VVS virksomhederne her i Hovedstadsområdet har haft indbrud i deres biler det seneste år. Et tal, der er markant højere end resten af landet.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik