Ni personer anholdt efter aktion på Københavns Rådhus

17 aktivister trængte onsdag ind på Københavns Rådhus. Ni af dem er blevet anholdt

17 aktivister fra gruppen Extinction Rebellion trængte onsdag eftermiddag ind på Københavns Rådhus klædt ud som blandt andet insekter, padder, fugle og svampe.

Ni af dem er senere blevet anholdt, oplyser Københavns Politi til TV 2 Lorry.

- Vi får en anmeldelse fra rådhusbetjenten om at de er trængt ind. Det skal siges, at der er fri offentlig adgang på rådhuset, men vi får altså at vide, at de er uønskede derinde, siger vagtchef ved Københavns Politi Martin Kajberg til TV 2 Lorry:

- Det hele foregår helt roligt og uden dramatik, men de ønsker ikke at gå i dialog med os. Vi gør dem derfor bekendt med, at de er uønskede, og at de har to muligheder. Enten forlader de stedet, eller de bliver frihedsberøvet. Størstedelen vælger at rejse sig at gå, men ni bliver tilbage og bliver frihedsberøvet, siger han.

En mand iført et fiskehoved bæres væk af tre betjente.
En mand iført et fiskehoved bæres væk af tre betjente.
Foto: Local Eyes

De ni personer bliver sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

Extinction Rebellions aktion kredsede om et ønske om et byggestop på natur i Danmark, oplyser gruppen i en pressemeddelelse. Ved aktionen deltog også medlemmer fra gruppen Arternes Ambassade København.

De 17 personer var klædt ud som diverse flora og fauna fra Amager Fælled på København og var trængt ind på teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsens (EL) kontor.

På gangen havde de hængt to bannere op, ligesom at de ifølge pressemeddelelsen "summer, flyver, fløjter, gror og snerrer" akkompagneret af violinspil.

To bannere blev hængt op på gangene i rådhuset. Aktionen forløb fredeligt ifølge politiet.
To bannere blev hængt op på gangene i rådhuset. Aktionen forløb fredeligt ifølge politiet.
Foto: Extinction Rebellion Danmark

Byggeprojektet på Amager Fælled blev i august stoppet af København Byret. Et flertal i Københavns Kommune ønsker dog, at byggeriet føres videre.

- Rådhusets politikere planlægger at smadre vores lokale økosystemer med for eksempel Lynetteholmen og byggeprojekterne på Amager Fælled og Stejlepladsen til fordel for kortsigtet økonomi. Hvis vi skal løse klima- og biodiversitetskrisen bliver vi nødt til at gøre fredeligt oprør for et stærkt demokrati, hvor alle mennesker og arter bliver hørt, siger aktivisten Ellen Opdrup fra Extinction Rebellion i en pressemeddelelse.

Aktion Kbh Rådhus
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi
Aktion Kbh Rådhus
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi