Nedslidt kapel skal omdannes til kultur- og teaterhus

Østre Kapel på Vestre Kirkegård har de seneste år været brugt til teaterforestillinger og kulturelle aktiviteter. Nu skal det renoveres for at øge brugen i fremtiden.

Teaterdirektør Mille Maria Dalsgaard i Østre Kapel på Vestre Kirkegård, hvor Sydhavns Teater spiller flere af sine forstillinger. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

De seneste tre år har Sydhavn Teater benyttet sig af Østre Kapel på Vestre Kirkegård til blandt andet at fremvise forestillinger samt afholde lokale og kulturelle aktiviteter.

Det gamle kapel er dog så nedslidt, at det trænger til en renovering for også i fremtiden at kunne benyttes som kultur- og teaterhus - og det ser nu ud til at blive en realitet.

Politikerne i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg har nemlig besluttet, at der skal arbejdes videre med planerne om at omdanne kapellet til et decideret teater- og kulturhus.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Læs også Det Kongelige Kapel går ned i løn og slipper for fyringer

Både i Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget er der således givet grønt lys til, at der arbejdes videre med projektet og findes midler ved de kommende forhandlinger om overskydende budgetmidler, den såkaldte overførselssag, og hos fonde, til renoveringsarbejdet. 

- Jeg er meget begejstret for idéen om at omdanne Østre Kapel til en ny kulturinstitution og samtidig skabe et helt nyt samlingssted for københavnerne i Sydhavn. En bydel, som i øvrigt er vokset markant de seneste år, og som har brug for flere kulturelle tilbud og grønne åndehuller,” siger Alternativets Franciska Rosenkilde, der er Kultur- og Fritidsborgmester i København.

Borgmesteren forestiller sig, at kapellet  de smukke, grønne omgivelser i fremtiden kan danne ramme om alt lige fra teater og akustiske koncerter samt kunstudstillinger og kulturarrangementer for børn.

Læs også Sommerfugle skal gøre Vestre Fængsel mere sikkert

Hun bakkes op af sin borgmesterkollega på Teknik- og Miljøområdet, Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen.

- Det er et spændende projekt, der er med til at åbne kirkegården mere op for københavnerne. Der er allerede gode erfaringer med at afholde teaterarrangementer i kapellet, men det er nedslidt og fungerer ikke optimalt. Jeg ved, at kirkegårdens ansatte også er rigtigt glade for, at den fine bygning bliver brugt og ikke forfalder, men kapellet skal selvfølgelig bare fortsat benyttes med respekt for kirkegårdens øvrige besøgende fremadrettet, siger Ninna Hedeager Olsen.

Faktaboks:

  • Kultur- og Fritidsudvalgets afsatte den 27. september 2018 0,2 mio. kr. til at afsøge mulighed for fondsstøtte til moderniseringen af Østre Kapel.
  • Teknik- og Miljøudvalget har på et møde 27. januar 2020 godkendt, at der kan etableres et teater- og kulturhus på Østre Kapel på Vestre Kirkegård, som er foreneligt med den almene brug af den aktive kirkegård. 
  • Kultur- og Fritidsudvalget har på et møde den 30. januar 2020 besluttet:
  • at der, i dette års forhandlinger om Overførselssagen, indgår en bevilling på 1,6 mio. kr. til at kvalificere projektet.
  • at der, i dette års forhandlinger om Overførselssagen, indgår en hensigtserklæring om at arbejde for at afsætte anlægsmidler i forbindelse med næste års forhandlinger om Overførselssagen, hvis projektet på dette tidspunkt har opnået tilstrækkelig fondsstøtte.

Kilde: Københavns Kommune

    Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

    Læs vores privatlivspolitik