Nedlukning truer rocker- og bandeindsats: ”Vi skal starte forfra”

Beskæftigelsesindsatsen for rocker- og banderelaterede har også været ramt af nedlukningen. En borgmester har forsøgt at råbe ministrene op, da det kan have konsekvenser for sikkerheden i København.

Christian Breum har godt nok ikke længere tilknytning til Tiponi, men han mødes nu med sin gamle mentor Helle Achilles. 

Han er ude på den anden side, og har nu et liv udenfor det kriminelle miljø, hvor han ellers har haft sin gang i 20 år.

Tiponi, som er et mentortilbud for blandt andet rocker- og bandetilknyttede borgere, har ligesom alt andet også været ramt af nedlukningen grundet corona, og foregår nu i en online udgave. Det er problematisk mener Helle Achilles.

- Der er ingen tvivl om at konsekvensen ved denne her nedlukning er, at processen fra  ledighed og til komme i selvforsørgelse bliver væsentligt længere. Det fysiske møde er afgørende. I særdeleshed for denne målgruppe i det kriminelle miljø, hvor tilliden til samfundet i forvejen ikke er særlig højt, fortæller Helle Achilles.

Det kan Christian Breum nikke genkendende til.

- Jeg havde nemmere ved at arrangere mig i den aftale, der var indgået, end hvis jeg havde taget forløbet på Teams eller Zoom. Så det gjorde i hvert fald meget for mig at kunne se den person i øjnene, som jeg havde en aftale med. Jeg følte at jeg havde noget at leve op til, når jeg havde lavet en plan med min mentor herude. Jeg kunne sagtens havde lavet den aftale med mig selv. Men så ville det være nemmere at springe over hvor gærdet var lavest. Som jeg har gjort i så mange år før.

36-årige Christian Breum har en langt en lang karriere i det kriminelle miljø bag sig og læser nu en HF.
36-årige Christian Breum har en langt en lang karriere i det kriminelle miljø bag sig og læser nu en HF.
Foto: Stine Tidsvilde

Instansen kan falde til jorden

Helle Achilles' erfaringer med borgere som Christian viser, at det fysiske fremmøde er essentielt, da det er i relationen til denne målgruppe at udviklingen sker. 

Hun har mulighederne klar, for at flytte nogle af de virtuelle aktiveringer tilbage til de sædvandelige og mere effektive fysiske rammer, dog med restrationer så smittefaren kan holdes nede.

- Lige nu skal vi holde fast i borgerne enten telefonisk eller digitalt, og det er svært, når man ikke har hverken øjenkontakten eller nogen mulighed for at kunne mærke hvor man har dem, fortæller Helle Achilles.

Helle Achilles er administrerende direktør i Tiponi som er en konsulent- og mentorvirksomhed, der støtter udfordrede borgere til selvforsørgelse
Helle Achilles er administrerende direktør i Tiponi som er en konsulent- og mentorvirksomhed, der støtter udfordrede borgere til selvforsørgelse
Foto: Stine Tidsvilde

Jes Arlaud kan også mærke konsekvenserne af i den specialenhed, som han er leder af, og som i 2018 blev iværksat af Københavns Kommune for at styrke aktiveringsindsatsen overfor ledige med banderelationer.

- Det betyder jo, at det arbejde vi laver med borgerne, de relationer der er så vigtige både fra vores side og leverandørens side, det er i et eller andet omfang blevet spildt. Vi skal starte forfra. Borgeren skal igen have opbygget et nyt og sundt netværk, som kan gøre at de kan komme i job eller uddannelse, og på den måde skabe sig en tilværelse uden for bandemiljøet, fortæller Jes Arlaud.

Specialenheden er målrettet borgere med relationer til rocker- og bandemiljøet og har derfor en hårdere sanktionering end andre beskæftigelses tilbud. 

Der er en højere grad af nultolerance, som har været effektiv før nedlukningen, men som ikke virker optimalt når møderne med sagsbehandlerne er rykket til skærmen.

- Nogle af de borger vi havde godt fat i før, har svært ved at medvirke når de foregår på et digitalt medie. Det kan have konsekvenser deres mulige udvikling, hvis ikke vi kan danne den gode cirkel omkring dem, som vi har opbygget, fortæller Jes Arlaud.

Rocker- og banderindsats corona
Foto: Stine Tidsvilde

Borgmester ventede på svar

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V) gjorde den 15. januar Beskæftigelses- og Justitsministerieret opmærksom på problematikken. 

Men siden da har hun ventet på svar.

- Vi har arbejdet i tre år på at bygge en model op der virker, og vi frygter at det hele bliver tabt på gulvet når de nu skal sidde bag en skærm, det virker ikke. Det er en gruppe der har været svær at nå, som kræver at man mandsopdækker dem for at få et godt resultat, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun håber på, at ministrene vil se på problematikken. Både i hensyn til denne rocker- og bandemålgruppe men også i forhold til københavnernes sikkerhed. 

Rocker- og banderindsats corona
Foto: Stine Tidsvilde

Efter 52 dage har Cecilia Lonning-Skovgaard fået et svar fra bskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). 

Han erkender problematikken, men fastslår grundet smittespredningen, at det har været nødvendigt med en suspendering af beskæftigelse indsatsen og det fysiske fremmøde. Men han har bedt sin embedsværk undersøge mulighederne på området.

- Nu er vi et sted hvor vi gradvist kan åbne op igen. Og det her er helt klar et af de punkter, hvor i sammen med kommunen kan finde nogle kreative løsninger, siger Peter Hummelgaard.

Men de aktiveringstilbud har jo stået klar med kreative løsninger, de har bare ventet på et svar? 

- Ja, og man kan sige at der godt kunnet havde fundet nogle løsninger på tidligere. Jeg kan kun sige at vi alle har forsøgt efter bedste evne, hele vejen igennem på de bedst mulige måder, med at finde løsninger på de problemer der dukker op, og det er også det vi gør nu, siger ministeren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik