Nationalbanken flytter

En større renovering af Nationalbanken bliver snart skudt i gang, og det betyder, at den kulturhistoriske bygning får ny adresse.

Facader klædt med glas og marmor danner ramme om en af Københavns perler – nemlig Nationalbanken.  

Nationalbankens ydre og indre historiske facader har været til skue for forbipasserende siden 1965 i Havnegade i København, men nu trænger den store grå bygning til en større renovering.

Renoveringen er så omfattende, at Nationalbanken i disse dage bliver flyttet til en helt ny adresse, hvor det meste af personalet flytter med. Banken har indgået en aftale med ATP Ejendomme om at leje sig ind i bygningen Pier 47, der ligger på Langelinie Allé 47.

Det skal være medarbejdernes faste arbejdssted igennem længere tid, for Nationalbanken oplyser selv, at renoveringen af bankbygningen kommer til at vare flere år.

Bygningen er tegnet af  Arne Jacobsen, og den blev opført i årene 1965-78. Den regnes i dag for et af arkitektens hovedværker.

Nationalbanken er efterfølgende blevet fredet af Slot- og Kulturstyrelsen i 2009, da Nationalbanken indeholder arkitektoniske og kulturhistoriske værdier.

På fredningstidspunktet blev Nationalbanken den yngste fredede bygning i Danmark.

Nationalbanken blev oprettet i 1818 og har til formål at sikre stabile priser, sikre betalinger og stabilitet i det finansielle system.

Nationalbanken

  • I 1870 flyttede Nationalbanken sit hovedsæde fra Slotsholmen til Holmens Kanal i København og ind i en bygning tegnet af arkitekt J.D. Herholdt.
  • Bygningen var dog ikke stor nok, derfor indbød Nationalbanken i 1961 til en arkitektkonkurrence, der skulle føre til en ny løsning.
  • Det blev den danske arkitekt Arne Jacobsen, der vandt konkurrencen. Han har tegnet bygningen.
  • Bygningen blev opført i årene 1965-1978.
  • De ansatte ville dengang ikke flytte fra banken, mens byggeriet stod på, da placeringen er strategisk og tæt på politikerne. Derfor tog arbejdet 13 år.
  • Arne Jacobsen døde i 1971 under byggeriet. Tegnestuen Dissing+Weitling videreførte projektet.
  • Bygningen er fem etager høj. Og der er seks etager under jorden.
  • I kælderetagerne opbevares både nye og kasserede sedler og mønter.
  • Nationalbanken har 66,5 ton guld. Det er dog ikke opbevaret i Danmark, men i Bank of England i London.
  • I slutningen af 2017 kostede 66,5 ton guld 17,5 milliarder kroner.

 

Kilder: Nationalbanken, Børsen, ritzau

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik