Næroptagelser under vand: Brandmænd på besøg i Københavns Havn

Ursula Bach stødte søndag formiddag på flere brandmænd omkring havepromenaden, da hun hoppede i bølgen blå.

Det var et uvant syn, der mødte Ursula Bach, da hun søndag formiddag skulle bade ved Kalvebod Bølge i Københavns Havn.

- Der var ret mange store brandmand, så vi løb nærmest alle sammen rundt og advarede hinanden, så man ikke hoppede direkte ned i en brandmand, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun anslår, at hun i hvert fald så seks-syv brandmænd lige omkring havnepromenaden, hvor hun ofte hopper i bølgen blå.

- Det er ret usædvanligt, men jeg tror, at det har været måden, som vinden og temperaturen har stået på, siger hun og uddyber: 

- Jeg bader hver dag. Det seneste år har jeg set et par brandmænd i Middelfart, og så set dem her (søndag, red). Så det var usædvanligt, at de var så tæt på og så store.

Ursula Bach fandt hurtigt sit GoPro-kamera frem og sendt det under vandoverfladen for at forevige de røde brandmænd. 

Efterfølgende delte hun videoen i en story på sin instagramprofil for at varsle andre badelystne københavnere mod de svømmende gæster.

En story og advarsel der søndag er delt af både på Københavns Kommunes officielle instagramprfil og instagramprofilen badevandet.

Nedenfor kan du se et udsnit af Ursula Bachs optagelser. Artiklen fortsætter efter videoen.

Ursula Bach / @ursulabach

Tis hjælper ikke

Tidligere på sommeren talte TV 2 Lorry med Michael Hansen, der er marinbiolog på Øresundsakvariet i Helsingør, for at få en række råd til, hvad man rent faktisk skal gøre, hvis man er uheldig at komme i nærkontakt med de røde brandmænd og deres giftige tentakler.

I den forbindelse kunne Michael Hansen aflive en ellers velkendt myte. For de fleste af os har formentlig engang fået at vide, at frisk urin hjælper mod smerterne et møde med en brandmand. Men det holder ikke stik.

- Jeg har også selv anbefalet folk at tisse på smertestedet, hvis de er blevet brændt. Det er super pinligt i dag. Det er sådan en myte, der altid bliver nævnt i forbindelse med brandmænd, sagde Michael Hansen til TV 2 Lorry.

Eddike bliver også tit nævnt som noget, der kan afhjælpe den sviende og brændende fornemmelse, og det råd kan sådan set være godt nok:

- Det virker plausibelt. Urin er en smule surt, men ikke surt nok til, at det virker, og derfor peger nogen så på eddike, forklarede Michael Hansen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Hvad er en brandmand?

Rød brandmand (Cyanea capillata) hører til goplerne og er den største af slagsen i de danske farvande.Den måler her sjældent over 35 cm i diameter, men arten kan nå over en meter i diameter og have et slæb af 10 meter lange, næsten usynlige tynde tråde med giftige nældeceller.

En brandmands gift dannes i nældeceller på dens lange brændtråde (tentakler).

Brændtrådene kan flyde i vandet flere meter fra dens krop.

Brændtråden kan være op til 10 meter lang, og svømmer du ind i den, så sprænger nældecellerne nærmest, idet de vender sig på vrangen og sprøjter ”giftsplinter” på huden.

Brandmanden er et rovdyr, der bruger sit lange slæb af giftige tråde, tentakler, til at bedøve og fange krebsdyr og mindre fisk.

Brandmanden træffes ofte gerne nær overfladen.

Kilde: Naturguide.dk

Giftharpuner og ferskvand

Hvis uheldet er rigtigt ude, og smerten er for voldsom, så kan det være, fordi trådene fra brandmanden stadig sidder fast på huden. Også her er der opstået skrøner om, hvordan man bedst fjerner trådene med enten kreditkort eller et barberblad.

- Hvis det går galt, kan trådende hænge fast, og så brænder det virkelig meget. Der går mange historier om, hvordan man skal skrabe dem af, men det bedste er faktisk bare at dyppe smertestedet i havvandet og forsigtigt lade dem glide af, lød det i juli fra Michael Hansen.

Gør man det, vil trådene opføre sig, som hvis man havde et almindeligt hårstrå siddende fast - det vil med andre ord glide forsigtigt af.

Man kan også roligt dyppe det sted, der gør ondt i almindeligt ferskvand. Også selvom en tredje skrøne ellers lyder, at ferskvandet kan få cellerne fra brandmandens tråde til direkte at skyde giftharpuner ind i huden.

- Det er altså heller ikke rigtigt, sagde marinebiologen.

Han anerkendte, at det kan gøre rigtig ondt at blive brændt af en brandmand, men han vurderede, at der er en tendens til at overdrive, hvor ondt det i virkeligheden gør.

Skulle man føle, at smerten er for meget, så anbefalede han hverken tis, eddike eller et skrab med et kreditkort. Tværtimod gav han et - sammenlignet med skrønerne - kedeligt råd:

- Smør lidt lokalbedøvende på, og alternativt: vent en halv time, så går smerten væk.

I juli måned fortalte TV 2 Lorry, at der denne sommer er tale om et decideret ”fjæsing-år”. Se eller gense indslaget nedenfor.

Kort nyt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik