Naboer til døgnåbent drive-in testcenter lever med store gener fra konstante bilkøer

En konstant tilstedeværelse af biler i lange køer med larm, lugt og lys døgnet rundt lige uden for døren. Naboer til døgnåbent drive-in testcenter lever med store gener.

Christian Olsen åbner døren til sin lille forhave, der støder til lejligheden i Ørestad nær Bella Center.

Til venstre ser han en bilkø så langt øjet rækker. Til højre, få meter fra trappestenen, er billedet det samme.

- De er der, når jeg står op. Og de er der, når jeg går i seng, siger han.

Biler i tomgang med lygterne tændt og en kakofoni af motorer og bilradioer, der brummer om kap hen mod hjørnet af etageejendommen, hvor de i en flaskehals fra venstre og højre svinger ind på Doris Lessings Vej og snegler sig mod Bella Center.

- Jeg kan ikke gå ud i haven, fordi det larmer og lugter. Og jeg kan heller ikke lufte ud i lejligheden af samme årsag. Når man har siddet inden for i et år, og foråret er på vej, så længes man efter at kunne sidde ude og nyde solen, siger Christian Olsen.

Trafikprop i døgndrift

Normalt er trafikken på vejen foran Christian Olsens lille plet på et par kvadratmeter sparsom, og lydbilledes domineres af stilheden fra en ny bydel, hvis ånd fortsat er ved at bundfælde sig.

Men siden et drive-in testcenter i november måned sidste år begyndte at tilbyde kviktests til bilister lige rundt om hjørnet fra Christian Olsens lejlighed, har udsigten fra stuen været noget nær seks måneders uafbrudt bilkø. 

Især efter testcentret fra marts måned begyndte at holde åbent alle døgnets 24 timer.

I videoen herunder fremviser Christian Olsen, hvordan bilkøen snegler sig af sted lige ude foran hans terrasse og trækker et spor af støj.

Christian Olsen viser, hvordan bilkøen snegler sig forbi hans lille forhave.

- Hvis jeg skal leve med det her hele sommeren, når Christian Olsen at sige, inden han bliver distraheret af et spektakel ude fra vejen.

En taxa er kørt uden om køen og bruger fortovet til at komme væk fra trafikproppen. 

Den slags sker dagligt, må vi forstå.

- Nå, hvor kom jeg fra? Jo. Det vil ikke være til at holde ud at skulle leve med de her gener i måneder endnu, siger Christian Olsen.

Han lider af muskelsvind, og derfor gik han specifikt efter at finde en lejlighed i stueetagen med et lille stykke forhave uden for mange trappetrin, da han søgte ny bolig.

- Et helvede at bo her

Bilister til drive-in test ved Bella Center ledes via C.F. Møllers Allé, hvor Christian Olsen bor, og ned ad Doris Lessings Vej, hvor teststedet sluser køretøjerne ind, så borgere fra bilens behagelige sæder kan blive testet for coronavirus på alle tider af døgnet.

Og med myndighedernes aktuelle anbefalinger om, at borgere, der møder fysisk ind på job, skal lade sig teste hyppigt – for nogle grupper flere gange ugentligt – samt kravet om friske, negative tests for at kunne deltage i genåbningen af kulturlivet, kan Christian Olsen og de andre beboere i ejendommene omkring Bella Center mærke stigende pres på vejene med stigende gener til følge.

quote Fra at bo et rigtig fedt og dejligt sted, er det nu et helvede at bo her

Jill Hemstra, nabo

Jill Hemstra bor lige ved indkørslen til testcenteret på Doris Lessings Vej.

Fra sin lejlighed på fjerde sal kan hun – bag lukkede vinduer og med altandøren smækket i – se bilkøen blive sluset ind i testcenteret beliggende i vommen af et P-hus.

Det værste er benzinosen, der trænger ind i lejligheden via ventilationskanaler, selv når vinduer og døre er lukkede, fortæller Jill Hemstra.

- Jeg har konstant hovedpine, kvalme og ondt i maven. Jeg er udmattet, for jeg får ikke noget nattesøvn, fordi bilkøen larmer og dytter til langt ud på natten. Og så starter det hele forfra tidligt om morgenen, siger hun og fortsætter:

- At gå i seng med hovedpine og stå op med hovedpine er dybt frustrerende. Det er en væsentlig forringelse af ens livskvalitet.

Ifølge Jill Hemstra er der kø med biler i tomgang til testcenteret 20 timer i døgnet hver dag. Især op til påske for tre uger siden begyndte hektikken at intensivere, og siden da er det kun blevet værre.

- Fra at bo et rigtig fedt og dejligt sted, er det nu et helvede at bo her for at sige det ligeud.

Siden november har et parkeringshus ved Bella Center fungeret som et drive-in testcenter.
Siden november har et parkeringshus ved Bella Center fungeret som et drive-in testcenter.
Foto: Copenhagen Medicals

quote Det kan da også godt være, at det i stedet skal ligge et andet sted fremover

Trine Baadsgaard, Copenhagen Medicals

Testcenter medgiver: Uholdbart

Det er sundhedsfirmaet Copenhagen Medicals, der som leverandør af gratis hurtigtests i Region Hovedstaden driver testcenteret, der er åbent for både bilister og gående.

Testudbyderen anerkender fuldt ud, at der lige nu er problemer med bilkøerne hen til testcenteret, som forårsager gener for naboerne.

- Det er uholdbart. Ingen tvivl om det. Derfor holder vi fredag eftermiddag et møde med politiet, kommunen og regionen, hvor vi besigtiger indkørselsforholdene og ser på, hvordan vi kan løse problemerne, siger Trine Baadsgaard, der er pressechef i Copenhagen Medicals.

Men det er vel jer, der har besluttet at placere et døgnåbent drive-in testcenter i et beboelsesområde. Hvorfor ikke placere det et sted, hvor færre bliver generet af det? For eksempel et industriområde.

- Det kan da også godt være, at det i stedet skal ligge et andet sted fremover. Det kan jeg ikke afvise. Men det er ikke en beslutning, vi sådan lige træffer. Hvis myndighederne vurderer, at det er mere hensigtsmæssigt, at det placeres et andet sted – eller at åbningstiderne ændres – så tager vi selvfølgelig affære, siger Trine Baadsgaard og tilføjer:

- Vi står jo i en helt ny situation i dag, end vi gjorde, da testcenteret her åbnede i sin tid. Nu er der indgået en samfundskontrakt med borgerne om at lade sig teste oftere. Hver eneste dag slår vi rekord i antallet af tests, og i dag lige op til første weekend efter genåbning er der mere run på end nogensinde.

I sidste ende er Region Hovedstaden ansvarlig for placeringen af testcentrene og åbningstiderne. Her lyder beskeden, at de sammen med færdselspolitiet, Københavns Kommune og Copenhagen Medicals arbejder på at finde en løsning, der kan afhjælpe problemerne. 

- Jeg forstår godt, hvis naboerne derude er frustrerede. Det kan godt være, at der bliver behov for at se på åbningstiderne eller måske placeringen, men det er ikke en beslutning, vi i Region Hovedstaden bare sådan egenrådigt tager, siger Rasmus Kampff, der er programleder i Region Hovedstadens Akutberedskab.

quote Det kan ikke fortsætte. Vi bliver syge af det

Jill Hemstra, nabo

- Vi bliver syge af det

Naboerne til teststedet ved Bella Center er organiseret i en facebookgruppe, hvor generne fra bilkøerne til testcenteret ivrigt bliver dokumenteret.

De fleste – herunder Christian Olsen og Jill Hemstra – har forståelse for, at det er nødvendigt at sikre borgere let adgang til hurtigtests.

Og det er som sådan heller ikke borgerne, hverken bilkørende eller til fods, som benytter testcentret, naboerne har noget imod. For de gør jo bare, som de har fået besked på, som Christian Olsen udtrykker det.

- Derfor kan man jo stadig godt tænke over at begrænse larm, svineri og støj. Men mest af alt er det nok et ønske om, at beslutningstagerne forstår, at de nok ikke burde placere et drive-in testcenter med døgnåbent lige midt i et beboelsesområde, siger Christian Olsen.

Han suppleres af Jill Hemstra:

- Jeg havde ikke noget imod testcentret, da det lukkede klokken 20. Så var der i det mindste et par timer med ro. Men det her med bilkøer døgnet rundt, det kan ikke fortsætte. Vi bliver syge af det, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Lyntest næse

playNyt hurtigtestcenter åbner i Københavns indre by

Sogne Corona

Overblik: Er dit sogn i fare for at blive lukket ned?

20200317-192821-l-1920x1278we.jpg

Rigspolitichef: Husk forsamlingsforbuddet ellers vanker der bøder

Grøn koncert

Grøn 2021 aflyser på grund af coronarestriktioner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere