Naboer og spejdere i strid over byggeri af moderne spejderhus

En gruppe borgere i Brønshøj protesterer imod byggeriet af en ny spejderhytte, hvor der skal fældes syv gamle træer. - Vi har taget alle tænkelige hensyn, mener spejderne.

Opførelsen af et nyt og moderne spejderhus på en grøn plet ved et lokalt vartegn har fået en gruppe borgere i Brønshøj til at samle sig i et forsøg på at sætte en stopper for byggeriet, som går i gang i næste uge.

Borgerne, anført af en gruppe parcelhusejere i kvarteret omkring Brønshøj Vandtårn, er utilfredse med placeringen og størrelsen på spejderhuset. Men hvad der især har vakt borgernes harme, er det, byggeriets tilblivelse sker på bekostning af:

Træerne.

Omkring bydelens snart 100 år gamle – og fredede – vandtårn står en række lige så gamle træer. Der er sirligt plantet i en spiralformation af arkitekten bag vandtårnet. De står nu til at skulle lade livet, når opførelsen af den nye og topmoderne spejderhytte med tilstødende legeplads går i gang i næste uge.

- Det er vores fælles kulturarv. Jeg kan få helt ondt i maven af at tænke på, at de snart 100 år gamle træer skal fældes, siger Lisbeth Marner til TV 2 Lorry. 

Hun er talsperson for gruppen af naboer i Brønshøj Parcelforening, som er i færd med at orkestrere protester imod byggeriet og træfældningen, det medfører.

- Udover at træerne må lade livet, synes vi også, det er meget problematisk, at spejderhuset bliver så stort og dominerende for området. Med størrelsen og tilbygninger kommer der kun til at være et lille stykke grønt område tilbage, siger hun.

Visualisering af det kommende spejderhus.
Visualisering af det kommende spejderhus.
Foto: ONV Arkitekter

Spejdere: Vi har forsøgt at imødekomme naboers kritik

På den anden side af konflikten står De Blå Spejdere fra Bellahøj-21st Barking Gruppe, som troppen hedder.

Siden 2016 har spejdergruppen været uden et klubhus, da deres tidligere spejderhytte gennem 50 år på Herbergvejen blev jævnet og måtte vige pladsen for et nybyggeri.

Med omkring 250 medlemmer og langt over 150 på venteliste er de den største byspejdergruppe i hovedstaden.

- Som spejdere holder vi selvfølgelig af træer, og vi værner om naturen. Kunne vi have undgået at fælde de træer, der bliver fældet – og som i øvrigt ikke er klassificeret som bevaringsværdige – havde vi også gjort det. Men det er ikke realistisk desværre, og så forsøger vi selvfølgelig at kompensere for det ved at plante lige så mange nye træer, siger Arne Jørgensen, der er repræsentant for spejderhusudvalget hos Bellahøj-21st Barking Gruppe.

Nyt og moderne spejderhus i Brønshøj

Det kommende spejderhus i Brønshøj bygges for Københavns Kommune, og det skønnes, at de totale omkostninger fra det nye spejderhus bliver omkring 22 millioner kroner.

 

Spejderhuset bygges i flere etager og får både et opvarmet indendørs areal, et overdækket udendørs areal og et gårdrum, som åbner ud mod det grønne område, hvor vandtårnet ligger.

 

Københavns Kommune har støttet projektet med 9,3 millioner kroner, som blev frigivet ved overførselssagen i foråret.

 

Finansieringen er støttet af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 4,5 mio. kroner, Lokale- og Anlægsfonden med 4,5 mio. kroner, Knud Højgaards Fond med 2,5 mio. kr, Friluftsrådet og Nature Moves  med 0,5 mio. kr og til dels finansieret af spejderne selv med 0,6 mio. kr. 

 

Spejderhuset er tegnet af ONV Arkitekter.

 

Kilde: Københavns Kommune samt Lokale og Anlægsfonden

Ifølge spejderne har gruppen på alle tænkelige måder forsøgt at imødekomme naboernes kritikpunkter.

- Blandt andet har vi fuldstændig ændret karakteren på bygningen og gjort den åben. Så har vi drejet den 90 grader efter deres input. Det, og en lang række andre ting, har vi gjort, siger Arne Jørgensen til TV 2 Lorry. 

- Vi har jo gennem mange år været i dialog med naboerne om det her byggeri, og desværre har de jo sagt fra dag ét, at deres hovedformål er, at vi ikke skal være der. Og det er jo fair nok. Men vi prøver at tage så mange hensyn, som det nu kan lade sig gøre, siger han.

Underskriftsindsamling har fået opbakning

De syv træer, der skal fældes for at gøre plads til spejderhuset, er ikke officielt udpeget som fredede, bevaringsværdige, ikoniske eller særlige træer til trods for, at de er opført i forbindelse med vandtårnet og plantet i en spiral-lignende formation af arkitekten bag det fredede vartegn.

Men ifølge modstanderne af byggeriet er problemet, at de syv træer til fældning er forbundet med andre gamle træer på grunden, hvor tre – der ikke skal fældes – netop er erklæret ikoniske af kommunen.

Ved opførelsen af spejderhuset skal flere træer fældes. Der skal dog efter planen plantes nye. Obs: Her ses en tidlig skitse af spejderhuset med lukket gård. Når huset opføres, bliver det med åben gård.
Ved opførelsen af spejderhuset skal flere træer fældes. Der skal dog efter planen plantes nye. Obs: Her ses en tidlig skitse af spejderhuset med lukket gård. Når huset opføres, bliver det med åben gård.
Foto: ONV Arkitekter

Træernes rødder vil blive ødelagt af fældningen og byggeriet og i sidste ende blive så vakkelvorne, at de også skal fældes, mener modstanderne. 

Sammen med naboerne har Lisbeth Marner startet en online underskriftsindsamling mod projektet, som lader til at have fundet opbakning også uden for Brønshøj. På ti dage har omkring 1.100 tilkendegivet deres modstand mod træfældningen ved at skrive under.

- Vi har længe undladt at råbe op og i stedet gået via de kommunale kanaler for ikke at komme til at fremstå som nogle sure, privilegerede naboer. Men der har været totalt lukket. Så vi startede en underskriftsindsamling, og nu kan vi tydeligt se, at det ikke bare er os naboer, der er imod fældningen, siger Lisbeth Marner.

Ekspert med kritik af byggeplaner

Borgerbevægelsen har allieret sig med træ-eksperten Iben Margrete Thomsen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, som bakker påstanden om de yderligere tre træer, der skal fældes op.

I en analyse skriver hun, at ”det ikke kun er der, hvor bygning og anlæg ligger, at træerne skades”.

Hun påpeger derudover, at man ”ikke kan bygge så tæt på træer uden at ødelægge deres rodzoner”.

- Jeg bemærker, at der i ansøgning om byggetilladelse og partshøring ikke er nævnt ordet rodzone eller beskytte nogen steder. Dette er ganske symptomatisk for byggeplaner lavet af folk, der ikke ved noget om træer, konstaterer eksperten i sin analyse af byggeriets påvirkning for træerne.

Spejdergruppen står dog fast på, at der ikke bliver fældet flere træer end de syv udvalgte.

- Både vi, entreprenøren og landskabsarkitekten er opmærksomme på rodzoner og drypzoner, som vi i høj grad tager hensyn til i byggeriet. Så vi regner stærkt med, at der ikke skal fældes flere træer end de syv, siger Arne Jørgensen.

Foruden spejderhuset anlægges et såkaldt læringsområde, som bliver en slags naturlegeplads.
Foruden spejderhuset anlægges et såkaldt læringsområde, som bliver en slags naturlegeplads.
Foto: Nicolai Bülow Rousting

Barsler med demonstration

Det ser dog ikke ud til, at modstanderne af spejderhusbyggeriet kan finde den store opbakning blandt de folkevalgte politikere i København.

Således er byggeriet og byggeplanerne vedtaget af et enigt Teknik- og Miljøudvalg på Københavns Rådhus.

Men selvom det symbolske første spadestik på byggeriet blev taget allerede i sidste uge, hvor blandt andre børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) var til stede, så har modstanderne dog langt fra kastet håndklædet i ringen.

Således barsler modstanderne med en demonstration søndag klokken 16, hvor de vil vise deres utilfredshed med træfældningen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik